Het boerenleven

Het boerenleven, reeds verschenen

M’n blog De avonturen van een boerenmeid bestaat bijna vijf jaar! Ik heb al heel wat berichten gepost, heel verscheidene berichten: ik heb getoond hoe het boerenleven werkelijk is, ik heb weetjes over dieren gedeeld, ik heb herinneringen (uit m’n jeugd) opgehaald, ik heb verslag gegeven over m’n vakanties, ik heb foto’s en video’s de wijde wereld ingestuurd… Alles samen staan er intussen bijna 400 berichten online! Toch heb ik nog steeds veel ideeën en dus nog steeds heel wat te delen! Je zou denken “over het boerenleven, over de werkzaamheden op de boerderij is toch al alles verteld zeker?” Wel… niet dus! Het boerenleven evolueert constant, het leven op de boerderij is elke dag vol leven, er is altijd werk en nog ander werk… en zo valt er dus ook het komende jaar nog over heel wat te bloggen! Vandaag geef ik wel graag eens een lijstje van verschenen berichten bij de categorie Het boerenleven. Het is een mooi overzicht over wat er leeft op de boerderij.

Ik geef niet zomaar een lijstje, maar ik deel het op in categorieën en geef ook één foto per bericht mee zodat het een fijn en duidelijk overzicht wordt. Jullie kunnen doorklikken naar elk onderwerp om er meer over te weten te komen. Ik geef eerst de dagelijkse werkzaamheden, daarna de verzorging van dieren dat niet dagelijks moet gebeuren, het reinigen en onderhouden van (een onderdeel van) stallen, vervolgens de verschillende oogstwerkzaamheden door het jaar heen en als laatste nog andere werkzaamheden.

Een dag op de boerderij

De dagelijkse werkzaamheden omvat werk dat er (zo goed als) elke dag is. Ik neem je eigenlijk mee voor een dag op de boerderij. Ik zette ‘zo goed als’ tussen haakjes erbij want een geboorte van een kalf is er niet elke dag, maar toch heel regelmatig. Dit jaar rondden we bijvoorbeeld af met 150 kalvingen: op 29 december werd het laatste kalfje geboren. Hetzelfde geldt ook voor een dekking of kunstmatige inseminatie, want soms is er wel eens een dag geen enkele koe tochtig.

Verzorging van dieren

Elke dag worden onze dieren goed verzorgd: ze krijgen vers voer en drinken, de koeien worden gemolken, iedereen wordt gezien en gecontroleerd. Maar onze beestjes krijgen uiteraard nog andere verzorging, op bepaalde tijdstippen of in bepaalde seizoenen.

Reinigen of onderhouden van stallen

Er is regelmatig werk om stallen of onderdelen van stallen te reinigen of te onderhouden. De ligbedden van de koeien maken we twee keer daags proper, dit staat beschreven bij het melken aangezien dit telkens bij het verzamelen van de koeien gebeurt. De eenlingboxen van kalveren worden na elk kalf uitgemest en uitgespoten met hogedrukreiniger, dit staat al beschreven bij de kalveropfok.

Oogstwerkzaamheden

Door het jaar heen zijn er verschillende oogsten die moeten gebeuren. Hier krijgen we voor een groot deel hulp van een loonwerker. Over het zaaien van de teelten heb ik nog niet geschreven, dus dat volgt misschien ook nog eens.

Andere werkzaamheden

Er zijn uiteraard nog altijd andere werken, hieronder geef ik er enkele. Maar ik kan er nog heel wat beschrijven, in de toekomst!

2 gedachtes over “Het boerenleven, reeds verschenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s