Over m’n boerderij

Ik zeg in de titel wel Over m’n boerderij (omdat het zo past naast Over mij en Over m’n blog) maar het is uiteraard niet enkel mijn boerderij.

M’n vader Herman en moeder Veerle hebben het landbouwbedrijf in 2000 van Veerles ouders overgenomen. Het is gelegen in het hartje van de Vlaamse Ardennen, meerbepaald in Schorisse, een deelgemeente van Maarkedal (Oost-Vlaanderen, België).  Nadat ik in juni 2012 afstudeerde, begon ik dan ook te werken op het bedrijf.

Onze boerderij is een melkveebedrijf met momenteel zo’n 160 melkkoeien en zo’n 120 stuks jongvee. De koeien verblijven in een ligboxenloopstal die gebouwd werd in 2013 en worden gemolken met een 24-stands melkcarrousel. Ons melkveebedrijf heeft een gemiddelde productie per koe van bijna 9000 liter per lactatie, met een vetgehalte van 42,80 g/l en een eiwitgehalte van 34,80 g/l.

DCIM100MEDIADJI_0006.JPG
Luchtfoto met een drone, door Jayson Dhaeyer – 20 april 2019

Ik heb al over vele werkzaamheden geblogd, die verschijnen bij de categorie Het boerenleven. Het gaat telkens over onze manier van werken, dit verschilt dus in vergelijking met andere melkveebedrijven. Ieder bedrijf is anders en zoekt naar de best passende werkwijzen. Ik geef even een overzicht:

Deze werkzaamheden kunnen intussen wel al (ietwat) anders gebeuren, want de landbouw evolueert constant. Om nog andere werkzaamheden of weetjes te vinden, kan je dit intypen bij “Zoeken…” links onder de categorieën.

Onderstaande foto nam ik op 15 augustus 2020 tijdens een ochtendballonvaart in eigen streek. Een geweldig avontuur! Daarvan zijn ook dronebeelden gemaakt door Jayson Dhaeyer, check ze hier!

img_20200815_070327

Hieronder de evolutie van onze boerderij, stap voor stap, met nog meer links.

Herman (°26/09/1961) en Veerle (°6/05/1966) trouwden in augustus 1989 en namen toen het bedrijf over van Hermans ouders. Dit was gelegen te Maarke-Kerkem en bestond uit 65 runderen en 20 ha. Geleidelijk aan werd het bedrijf uitgebreid. Aan gezinsuitbreiding werd ook gedaan: Herman en Veerle werden op 4 jaar tijd ouders van 4 dochters, met name Sofie (°7/09/1990), Julie (°30/09/1991), Valerie (°24/05/1993) en Stefanie (°6/12/1994).

In januari 2000 namen Herman en Veerle het bedrijf over van Veerles ouders, gelegen in het hartje van Schorisse. Alle koeien van in Maarke-Kerkem werden verhuisd naar Schorisse, zo’n 5 km verderop. De koeien moesten aanpassen van een bindstal naar een ligboxenstal (81 ligplaatsen) met 2×3 tandem melkmachine (sinds 1990). Naargelang hun aanpassing werden de slechte uitgeselecteerd. Van de reeds op het bedrijf aanwezige koeien werden de slechtste dieren ook verkocht. Uiteindelijk werden er zo’n 75 koeien overgehouden waarmee men kon verder kweken. Voor het jongvee en de droogstaande koeien was er op het bedrijf in Schorisse niet genoeg ruimte: deze werden ’s winters opgestald op het bedrijf in Maarke-Kerkem.

Omstreeks april 2000 werd de melkmachine met 2 stands uitgebreid, naar een 2×4 tandem dus. De melktank van 4000 liter werd vervangen door een van 7000 liter. In het jaar 2001 werden er enkele veranderingen uitgevoerd in de melkveestal: zwevende ligboxen met latexmatrassen (in plaats van gewoon op beton).

In 2008 werd er een stal gebouwd bestaande uit een deel ligboxen (66 ligplaatsen) en een deel stroboxen (voor 10 kalfkoeien en 24 kalveren). Hierdoor konden het jongvee en de droogstaande koeien vanaf dan ook op het huidige bedrijf worden gehuisvest. Eind 2008 bestond het bedrijf uit 90 koeien en evenveel jongvee.

In juni 2012 studeerde Julie af als Bachelor in de Agro- en Biotechnologie, optie landbouw en begon ze te werken op het bedrijf. Valerie en Stefanie studeerden ook Agro- en Biotechnologie, zij wel optie agro-industrie. Sofie is afgestudeerd als opvoedster maar is ook, zoals haar zussen, geïnteresseerd in het bedrijf en de landbouw.

Luchtfoto september 2017
Luchtfoto van ons melkveebedrijf – vanop Google Maps – september 2017

Vanaf april 2013 werd gestart met de vernieuwing van het bedrijf. In april 2013 werd begonnen met het aanleggen van een nieuwe sleufsilo (71 op 10,5 meter). Begin juni begon de afbraak van de melkveestal (38 jaar oude stal) en tegen december stond de nieuwe ligboxenstal (127 ligplaatsen) er. De binneninrichting werd geïnstalleerd en daarna konden de koeien er in.

Nog enkele weken later, op 29 januari 2014, werden de 24 stands melkcarrousel en melktank van 14 000 liter in gebruik genomen, na 8 maand buiten melken in een container. In de maanden daarna werd rond de stal gebetonneerd zodat alles goed berijdbaar en bereikbaar is.

Op 28 juni 2014 werd er een opendeurdag gehouden om ons vernieuwde bedrijf te tonen en te vieren. Het bedrijf bestond toen uit 110 melkkoeien en evenveel jongvee.

In juni 2015 maakte ik een filmpje voor de YouFarm International Video Contest. Ik nam iedereen mee voor een dag op onze boerderij: “A day on our dairy farm” was de toepasselijke titel. In dit filmpje deel ik m’n passie, m’n leven op onze boerderij met anderen en promoot ik de landbouw. Uiteindelijk werd ik derde in de wedstrijd, waar ik heel trots op ben. Bekijk hieronder zeker het filmpje (wel Engels gesproken want internationale wedstrijd). Ik won een videocamera, een ideale prijs om video’s te kunnen maken voor m’n blog.

Op zondag 20 september 2015 was ons melkveebedrijf te bezoeken tijdens de Dag van de Landbouw. We hadden toen zo’n 130 melkkoeien en evenveel jongvee. We helpen graag mee om de landbouw in de kijker te zetten, om te tonen hoe het er op een boerderij echt aan toe gaat. Ik heb blogberichten geschreven over de aanloop er naartoe en over hoe het geweest is.

Van september 2016 tot februari 2017 hebben onze melkkoeien voor het eerst voederbieten gevoederd gekregen. Ze waren er gek op en ook de resultaten in de melk waren goed. In 2020 kozen we ervoor geen voederbieten meer te voederen, omdat de combinatie met (meer) gras niet optimaal is, alsook stelden we ons vragen omtrent de (hoeveelheid) aarde bij de bieten.

Op donderdag 7 december 2017 ontving ik op Agribex tijdens de uitreiking van de Farm Web Awards de award voor Farm Social Media Personality. Een zevenkoppige jury kroonde me tot winnaar voor m’n blog en Youtubekanaal over m’n avonturen (grotendeels) op ons melkveebedrijf.

Sinds januari 2018 worden onze koeien bevrucht via kunstmatige inseminatie. Op vlak van genetica kunnen onze koeien nog heel wat vooruitgang maken en daar zijn we nu aan begonnen. Al blijven we wel ook nog deels werken met natuurlijke dekking.

Op zaterdag 26 mei 2018 werd Jolo geboren. Dit prachtige vaarsje is zo speciaal omdat zij voor het eerste vijfgeslacht ooit op onze boerderij zorgt. Betovergrootmoeder Florina, overgrootmoeder Jules, grootmoeder Julianne, moeder Jal en de kleine Jolo poseerden graag voor de foto.

In februari 2019 schreef ik het bericht Inspanningen voor het klimaat, waarin ik vertelde over verschillende maatregelen die op ons melkveebedrijf worden genomen om onze impact op het klimaat te beperken. Dit bericht bereikte meer dan 5000 mensen en verscheen in Het Landbouwleven. In maart herschreef ik het stuk zodat het kon gepubliceerd worden als opinie op VRT NWS. Op deze manier lazen enkele tien- of honderdduizenden mensen de waarheid over landbouw en klimaat.

Op donderdag 20 februari 2020 had ik het genoegen en de eer om samen met een 30-tal jonge land- en tuinbouwers op diner te mogen bij de koning en de koningin. Ik voelde me erg onzeker en negatief die periode. De gebeurtenis op zich was voor mij ook een overdonderende ervaring. Enkele maanden nadien schreef ik er toch nog over, een oprecht bericht, die ook de coronacrisis toelicht.

Sinds 2021 schrijf ik dagboekberichten voor Boer&Tuinder. Dit is het magazine voor leden van Boerenbond. Het heeft een oplage van gemiddeld 14 785 exemplaren. Alle berichten post ik ook hier op m’n blog, waar jullie ze terugvinden bij de categorie Dagboek Boer&Tuinder.

Sinds juli 2021 leveren we onze melk aan Laiterie des Ardennes, of simpelweg LDA. Na tientallen jaren bij Milcobel verloren we het vertrouwen. Het was al jaren dat het minder ging bij Milcobel, intern liep vanalles mis en de boer was de dupe. De boer kreeg jaren een veel te lage prijs voor zijn melk. Je kan lang hoop hebben op beterschap, maar op de duur is het genoeg geweest.

In de eerste week van 2022 overschreed onze topkoe Becky de 100 000 liter levensproductie. Het is de eerste koe ooit die dit haalt op ons melkveebedrijf. Ik schreef dus opnieuw – want haar hele leven is hier terug te vinden – een bericht over haar: Becky haalt 100 000 liter levensproductie! Voor ons een heel unieke koe!

Vandaag, januari 2024, bestaat ons bedrijf uit 160 melkkoeien en 120 stuks jongvee. We zijn het werken op ons vernieuwd melkveebedrijf intussen goed gewoon. Hoe we werken in team is een bericht waar je er meer over leest. Boeren blijft elke dag een uitdaging, zelfs meer en meer, in de tijden van nu!

IMG_3138
Luchtfoto vanuit een luchtballon door Ramses van Skyview Balloons – 31 mei 2021