Het boerenleven

Runderen naar de weide brengen

IMG_9120Wanneer de omheining van de weides gecontroleerd of geplaatst zijn én wanneer de runderen gevaccineerd zijn tegen BVD en blauwtong, kunnen ze naar de weide. Het uitweiden gebeurt meestal tussen 15 april en 15 mei. Het is afhankelijk van het weer en daarmee samen de hoeveelheid gras er op de weide staat. Ook de planning van de andere werkzaamheden op de boerderij heeft een invloed. Het brengen van de runderen naar de weide klinkt een makkelijke opdracht, maar er komt eigenlijk heel wat bij kijken.

Het meeste jongvee en de droogstaande koeien kunnen we makkelijk gevangen zetten door de zelfsluitende voederhekkens. Zo kunnen we dan de dieren een touw aan doen. Inderdaad, we jagen ze dus niet de veewagen op maar we binden ze met een touw vast. Op die manier zijn de runderen gewoon in de hand te zijn. Al zeg ik zeker niet dat er geen wilde tussen zitten want het blijven beesten. Onze veewagen is nog een zelfgemaakte wagen uit de jaren stillekes. Er is al veel aan gewerkt en er is altijd nog werk aan, maar het lukt voorlopig. Er kunnen zo’n 5 koeien of 6 stuks jongvee op.

Wanneer we op de weide zijn, behandelen we de dieren eerst. Iedereen krijgt sowieso een behandeling met een pour-on product tegen vliegen. Het product wordt aangebracht als een lijn op de rug van het dier, vanaf de hals (aan de haarknot om precies te zijn) tot de staart. Het jongvee krijgt dan nog een behandeling met een ontwormingsmiddel. Dit kan een pour-on zijn of een inspuitbaar product.

Als laatste krijgt het jongvee dat nog nooit buiten is geweest, een beetje verdovingsmiddel toegediend. Deze dieren kennen namelijk de omheining niet en zouden in hun euforie door de draad kunnen gaan. Dit zorgt niet alleen voor een kapotte omheining maar ook de dieren kunnen zich hier kwetsen. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere en dienen we ietwat verdovingsmiddel toe, zodanig dat de dieren rustig de weide kunnen verkennen. Ook gaan we met deze dieren voor we ze losmaken eerst eens tot aan de draad om ze het te tonen.

IMG_8632

Eenmaal ze allemaal buiten zitten, is het grootste werk gedaan. Nu is het wel elke week gaan controleren of ze allemaal oké zijn en of ze nog genoeg aan water kunnen en genoeg gras te eten hebben. De droogstaande koeien worden een goede week voor het kalven terug op stal gehaald. Andere droge dieren worden dan op die weide bij gebracht. Weidegang van droogstaande koeien heeft zijn voor- en nadelen maar voorlopig blijven we het op deze manier doen.

Alle dieren worden meestal tussen 15 oktober en 15 november terug op stal gehaald. Dan worden ze eerst geschoren, zodat ze hun lange haren kwijt zijn en zich opperbest voelen in hun propere stal. Maar dat is dus pas voor over enkele maanden.

10 gedachtes over “Runderen naar de weide brengen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s