Het boerenleven

Rundveemanagement in Ceres

img_9799Om alle administratie van ons melkvee bij te houden maken wij gebruik van het softwareprogramma Ceres. Dit is een programma van het bedrijf Cerco soft uit Oudenaarde. Onze nonkel Raf Van Boven werkt daar al meer dan 25 jaar en zo zijn we steeds mee met de nieuwe versies van het programma. Intussen bestaat er ook een mobiele versie van Ceres maar aangezien ik geen smartphone heb, wordt deze versie op ons bedrijf nog niet gebruikt. Over hoe we de computerversie van Ceres gebruiken, kan en zal ik het wel hebben. Ik beperk me wel tot enkele meest gebruikte onderdelen want het programma heeft vele opties.

In het beginscherm van Ceres kan gekozen worden voor onder andere Algemeenheden, Bedrijfsbeheer en Koppelingen. Voor de administratie van de koeien gaan we echter naar de optie Rundvee. Hier bestaat voor de varkenshouders dus de optie Varkens.

Wanneer Rundvee geopend is, kan men in de bovenste werkbalk onder meer lijsten en grafieken opvragen. Dit gaat bijvoorbeeld om de stallijst met alle aanwezige dieren, een lijst met de droogstaande dieren, melkproducties, koe- en stierkaarten, analyses van afstammingen… Maar om eerst alle gegevens in te geven maken we gebruik van de onderste werkbalk. De verschillende figuurtjes hebben elk hun betekenis.

ceres-werkbalk

Met het deurtje kunnen we het programma verlaten, met het envelopje gaan we naar adressenbeheer. Daarnaast hebben we drie bij elkaar passende onderdelen: de aankopen, verkopen en sterftes. Je geeft onder andere in om welk dier het gaat, van wie of naar waar het dier gaat, welke reden van verkoop of sterfte, de prijs van aan- of verkoop… Alle dieren blijven na verkoop of sterfte wel in het archief van het programma zodat je ze altijd weer kan opvragen indien je er nog iets over moet weten.

Op het potloodje, wat staat voor Veebeheer, wordt het meest geklikt. Ook het boekje, wat staat voor Technische handelingen, wordt heel veel gebruikt. Hier kunnen namelijk alle gebeurtenissen van alle koeien worden ingegeven: een bronst, inseminatie, kalving… Bij een kalving geef je in: de geboortedatum, het geslacht, het oormerknummer (dit kan automatisch verschijnen wanneer je stock oormerken al eerder in het programma werd ingeven), het rastype, het kleur en dan vul je nog enkele andere gegevens of opmerkingen in. Ceres staat bovendien in koppeling met Sanitel van DGZ (Dierengezondheidszorg Vlaanderen): dit wil zeggen dat je vanuit Ceres de gegevens van geboorten en vertrekken kan doorsturen naar Sanitel. Deze manier van werken is erg makkelijk omdat je dus niet meer naar Sanitel moet surfen en niet nog eens alles moet ingeven. Ook de meldingsnummers worden door Ceres opgeslagen en bewaard.

cerestechnische-hand

Om nu terug te komen op Veebeheer, bij het potloodje, zal je na klikken eerst moeten aanduiden welke dieren je wil zien verschijnen: melkvee, vrouwelijk jongvee, mannelijk jongvee of dekstieren en dan nog enkel de aanwezige of enkel de verkochte of allebei. Dan verschijnt een lijst met al die dieren, met onder andere hun referentie, naam, geboortedatum, lactatie… Het gaat hier om een werklijst: er kan op elk dier geklikt worden en dan kunnen er gegevens opgevraagd of ook ingegeven worden.

ceres2

Wanneer op een dier geklikt is, verschijnt een scherm waar ook op verschillende onderdelen geklikt kan worden. Bij de printscreens die ik nu zal geven, is Becky het model want zij is onze voorbeeldkoe. Het eerste onderdeel bevat algemene info zoals de naam en geboortedatum. Hier kan ook een foto toegevoegd worden. Ik gebruik deze optie van Ceres nu twee jaar en het lijkt misschien overbodig maar dit is makkelijk om een koe visueel te kunnen herinneren. Binnen enkele jaren, wanneer er heel wat foto’s zullen in zijn opgeslagen, kan je dan een moeder van een koe nog gemakkelijk herinneren via de foto.

ceres4

Onderaan rechts kan steeds de afstamming van het dier opgevraagd worden. Het programma weet dit wanneer de dieren er allemaal in zitten. Bij het aankopen van bijvoorbeeld een stier, wordt de afstamming eenmaal ingegeven en zal dit dan steeds geweten zijn.

ceres7

Bij Lactaties zie je alle informatie van alle lactaties: de kalf- en droogzetdatums, lactatiedagen, hoeveelheid melk… Het vet en eiwit kan ook weergegeven worden maar wij doen geen MPR (melkproductieregistratie) dus blijven deze kolommen hier leeg.

Bij Fokkerij staat alle info van het dier rondom haar fok. Het zijn eigenlijk de gegevens die je ingeeft bij Technische handelingen: kalven, bronst, natuurlijke dekking, droogzetten… Je kan dit trouwens ook hier ingeven wanneer je in het midden onderaan op Ins (Insert) duwt. Het is eigenlijk een mooi overzicht van de gebeurtenissen in het leven van de koe.

Bij Nakomelingen verschijnen alle nakomelingen van de koe, met de belangrijkste informatie. Indien men nog meer info wil, kan men doorklikken naar de info van dat dier door rechts op het dubbele pijltje te klikken.

Andere onderdelen die kunnen worden aangeklikt zoals Dierfiche, Codes, Gezondheid en Historiek worden wel gebruikt maar ga ik hier niet volledig uitleggen. Dierfiche bevat nog wat algemene informatie en Gezondheid bevat alle geneesmiddelen die het dier heeft toegediend gekregen. MPR, Staalnames en Wegingen worden bij ons niet gebruikt.

Dit is maar een kort overzicht van het Rundveemanagement in Ceres. Voor meer info over het programma en de opties kan men terecht bij Cerco soft door te mailen naar cerco@cercosoft.be of te bellen naar 055 23 07 20.

11 gedachtes over “Rundveemanagement in Ceres

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s