Het boerenleven

Een geweldig 2020

Happy New Year! Niet te geloven maar het is zo: we zijn opnieuw een nieuw jaar in gegaan. We zitten al aan 2020! Ik kan me nog zo goed de start van het jaar 2000 herinneren, maar intussen is dat dus al 20 jaar geleden. In 2000 verhuisden we van Maarke naar Schorisse. Van de boerderij van papa’s ouders naar de boerderij van mama’s ouders. Grote veranderingen. Op die twintig jaar is hier ook al heel wat veranderd. Voor het komende jaar staan er geen grote werken gepland op de boerderij. Met de prijzen die we maar krijgen voor onze melk en kalveren is het momenteel vooral overleven. Voor m’n blog heb ik wel enkele plannen, vooral met het doel om de landbouw nog dichter bij de burger te brengen.

Hoe de boerderij er in Maarke eigenlijk uit zag, deel ik binnenkort eens in een bericht. Vandaag kan ik jullie wel nog eens de veranderingen van onze boerderij hier in Schorisse tonen, want deze collage verscheen reeds in Opendeurdag melkveestal.

Oude versus nieuwe stal

Momenteel zijn er hier en daar al wat meer spatjes stront, meer stof en meer spinnenwebben. Ook zijn er al reparaties uitgevoerd of staan er nog te doen, maar dat is logisch: waar er met gewerkt en in geleefd wordt, kunnen er dingen kapot gaan of verslijten. We zijn nog steeds heel tevreden met onze melkveestal en onze carrousel!

In de toekomst zouden we graag nog de huisvesting van onze kalveren en jongvee verbeteren. We hebben al wel enkele ideeën maar de uitvoering zal dus nog niet voor dit jaar zijn. Het afgelopen jaar stond de melkprijs niet hoog: de laatste maanden kregen we 30,5 cent voor een liter melk. De kostprijs om een liter melk te produceren is ongeveer hetzelfde. Wij zijn uitsluitend een melkveebedrijf dus we moeten echt wel een beter inkomen hebben uit de melk. Van reforme koeien die we naar de slacht doen, hadden we ook wel iets, maar dat is beperkt. Voor de stierkalveren kregen we dit jaar ook maar belachelijke prijzen: de afgelopen maanden kregen we soms maar 30 tot 50 euro per kalf. Wanneer je dan bijvoorbeeld een tweeling hebt – dit zijn kleinere kalveren en soms een onvruchtbaar vaarsje – dan mag je het vergeten: 0 of 10 euro voor een kalf! M’n grootste wens voor 2020 zijn betere, eerlijkere prijzen!

img_20191229_141614.jpgHet jaar 2020 is intussen rustig gestart op de boerderij: we wachten nog op de eerste kalving. Een groot verschil met vorig jaar, toen we met een babyboom zaten. We melken wel opnieuw lang: veel trage melkers, zowel die van vorig jaar die nu opnieuw kalfden, als vaarzen of eerstekalfskoeien. Het laatste kalfje van 2019 werd op 29 december geboren. Daarmee hebben we het jaar afgerond op 150 geboorten. Er werden wel meer kalveren geboren: 161 in totaal want er waren 11 tweelingen. Er werden jammer genoeg ook enkele kalveren dood geboren, vaak omdat het kalf niet goed zat en de kalving te lang duurde.

Wanneer ik verder terugkijk op 2019 onthou ik vooral de extreem hete zomer – wie is die vergeten? Voor niemand of niets is die hitte goed geweest. De gevolgen op de boerderij zijn vaak groter dan verwacht want naast mindere opbrengsten van teelten, hebben we ook veel minder melk gehad én heeft de vruchtbaarheid van de koeien er onder geleden. Deze verliezen worden niet gecompenseerd en moeten we er dus bij nemen. Ik hoop dat komend jaar minder extreem wordt, al moeten we beseffen dat de kans klein is want de klimaatverandering zien we overal en altijd – nu duidelijk in Australië. Ik schreef in 2019 ook over het klimaat, vooral omdat de landbouw te vaak als grote boosdoener wordt aanzien, terwijl we écht wel al veel inspanningen hebben gedaan. Uiteraard blijven we ons inspannen dit jaar en in de verdere toekomst, maar het moeten realistische maatregelen zijn.

In 2020 zal ik blijven bloggen om de waarheid over de landbouw te vertellen, om de burger nog dichter bij de landbouwstiel te brengen. Ik kan al drie ideeën prijs geven die jullie dit jaar mogen verwachten…

  1. Recepten met melk wordt een nieuwe categorie op m’n blog! Af en toe zal ik een recept posten van wat jullie met melk kunnen doen. Melk op zich bevat heel wat belangrijke bestanddelen, maar we kunnen er ook heel wat lekkers met bereiden! Melk is goed voor elk!
  2. “Hoe zal ik heten?” vraagt een vaarskalfje op m’n Facebookpagina! Ik geef alle vaarskalveren een unieke naam en roep dit jaar jullie hulp in. Af en toe zal ik een foto van een kalfje posten met wat info en dan kunnen jullie ideeën geven!
  3. Een quiz over de boerderij voor kinderen of dummies zit ook in m’n gedachten. Hoe of wat moet ik nog verder bedenken maar ik wil op een aangename manier de boerderij dichter bij kinderen brengen, want die kunnen m’n blog niet helemaal lezen. Ook voor volwassenen die niet graag veel lezen maar wel meer willen weten over de boerderij kan dit leuk zijn!

Om af te sluiten… Dit jaar maakte ik opnieuw wenskaartjes voor familie en vrienden. Ik gebruikte een foto die ik drie jaar geleden al nam en die toen op m’n blog verscheen in Merry Christmas! Telkens, en nu ook, wens ik jullie allemaal het allerbeste toe voor het komende jaar! Maak er een geweldig 2020 van! M’n wensen van de vorige jaren, kunnen jullie vinden door te klikken op 201620172018 of 2019.

img_3689-2

3 gedachtes over “Een geweldig 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s