Het boerenleven

Drinkbakken reinigen

img_3055Dagelijks wordt bij de meeste boeren het restvoer van de koeien verwijderd. Op onze boerderij gebeurt dit manueel: ik veeg het voeder dat overblijft bij elkaar en schep het op in de bak van de verreiker. Dit restvoer gaat dan naar het jongvee van een klein jaar oud. Deze methode beschreef en toonde ik reeds in m’n blogberichten over voederen. Maar naast de voedergang is het ook belangrijk dat de drinkbakken gereinigd worden. Dit wordt wel eens over het hoofd gezien.

Drinkbakken hoeven niet dagelijks gereinigd te worden. Om de hoeveel tijd dit dan wel dient te gebeuren, daar verschillen de meningen over. Sommigen zeggen (twee)wekelijks, anderen (twee)maandelijks. Dit is toch ook wel bedrijfsafhankelijk: het aantal aanwezige drinkbakken, de bereikbaarheid van de drinkbakken, de productiviteit van de dieren…

Ten eerste is het afhankelijk van hoeveel drinkbakken er aanwezig zijn in de stal. Bij grote groepen koeien gaat het meestal om vlotterdrinkwaterbakken. Koeien drinken hier het liefst uit omdat ze met hun muil boven het water kunnen hangen. Hier is de regel 1 drinkbak per 20 à 30 koeien. Ook een regel is dat 10 % van de koeien tegelijkertijd moet kunnen drinken. Bij ons staan er 5 drinkbakken voor 130 à 140 koeien en kunnen er toch zeker 3 koeien tegelijk aan 1 drinkbak drinken, dus 15 in totaal, wat meer is dan 10 %. Wanneer er te weinig drinkbakken in een stal zijn, zullen die uiteraard sneller vuil worden en dus sneller moeten gereinigd worden.

Ten tweede is de bereikbaarheid van de drinkbakken ook van belang. Wanneer er genoeg drinkbakken zijn in de stal, staan die meestal mooi verspreid en kunnen de koeien er snel bij. Een melkkoe zal per dag zo’n 6 keer komen drinken. Belangrijk is dat een koe na het melken ook meteen kan gaan drinken. Bij ons komen de koeien uit de carrousel en kunnen ze 10 meter verder drinken (en ook eten) terwijl ze om te gaan liggen nog verder moeten gaan. Ze worden bij het buiten komen uit de carrousel dus gestimuleerd om te drinken en eten. Onder bereikbaarheid van de drinkbakken hoort zeker ook de ruimte die de koeien hebben: de gang moet toch wel 3,5 meter breed zijn. Zo kunnen koeien makkelijk drinken en anderen komen en gaan.

Ten derde zorgt de productiviteit van de koeien ook voor een verschil. Hoe meer melk een koe geeft, hoe meer water ze nodig heeft. Als vuistregel wordt gezegd dat een koe voor 1 liter melk zo’n 3 tot 4 liter water moet drinken. Een hoogproductieve koe van 50 liter melk per dag drinkt dus 150 tot 200 liter water op haar dag. Een gemiddelde koe van 28 liter melk per dag heeft nood aan 84 tot 112 liter water. Een koe van 20 liter melk per dag heeft genoeg aan 60 tot 80 liter water. Bij een hoogproductieve veestapel die veel water drinkt, dienen de drinkbakken dus meer gereinigd te worden.

UPDATE Een regel over om de hoeveel tijd de drinkbakken moeten gereinigd worden, moeten boeren dus individueel stellen. Momenteel, sinds 2020, reinig ik de drinkbakken wekelijks één keer. Hoe properder ze blijven, hoe minder kans bacteriën krijgen om een koe eventueel een infectie te doen oplopen. Denk bijvoorbeeld maar aan het voorkomen van uierontstekingen.

BELANGRIJK Dan heb ik nog één iets toe te voegen… Wanneer het warm of heet weer is, drinken de dieren uiteraard nog veel meer, soms zelfs dubbel zoveel. Ze blijven ook veel meer bij de drinkbakken boven het water hangen en spelen zelfs met het water. Het is altijd aangeraden bij warm weer de drinkbakken eens extra te reinigen.

7 gedachtes over “Drinkbakken reinigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s