Het boerenleven

Melken met een carrousel – stap voor stap

Eerder plaatste ik een algemeen bericht over melken met een carrousel, over hoe het systeem werkt, de voor- en nadelen, dit bericht kan je hier terugvinden.

Foto 1
Foto 1

Maar het melken kan het best uitgelegd worden door stap voor stap te werk te gaan en zo veel mogelijk te verklaren. Voordat men effectief kan beginnen melken, worden de koeien verzameld in de wachtruimte (foto 1). Deze ruimte is geen aparte ruimte maar bevindt zich ongeveer in het midden van de stal tussen twee rijen ligboxen. Er moeten dus eerst een paar hekkens goed gezet worden. De hekkens vooraan de wachtruimte creëren een trechter richting de ingang van de carrousel. De koeien worden vanuit de twee kanten van de stal naar de wachtruimte gedreven. Ze worden er telkens achteraan de wachtruimte ingejaagd zodat ze met hun kop in de juiste richting staan.

UPDATE: Nog beter om het allemaal te begrijpen, is met een video over het melken, sinds juni 2017 online.

Terwijl de koeien worden verzameld, worden de ligboxen gereinigd met een aftrekker of borstel. De uitwerpselen worden af het ligbed getrokken en er wordt proper zaagsel van voor de knieboom naar achter op het ligbed gehaald (foto 2). Wanneer alle koeien in de wachtruimte staan, wordt de opdrijfketting achter hen getrokken (foto 3). In de voedergang wordt het voeder dichterbij gestoken zodat de koeien nadat ze gemolken zijn, worden gestimuleerd te eten. De koeien verzamelen gebeurt door 2 personen waarna 1 iemand het voeder dichterbij gaat duwen en 1 iemand de melkcarrousel gaat klaarzetten.

IMG_1013
Foto 2
IMG_1038
Foto 3

IMG_1051
Foto 4

Vervolgens worden in de tankzaal 2 kleppen goed gezet zodat de melk naar de tank kan stromen en op een paneel de stand op melken gezet. Personen die in de melkput moeten zijn kunnen deze betreden via de uitgang van de koeien. Om de 2 plaatsen kan men het poortje, dat de koe vermijdt om in de melkput te stappen of te vallen, openen en daarna kan men op een trap overstappen. Eenmaal in de put wordt alles in gereedheid gebracht: de darm voor toevoer van spoelwater wordt opzij gehangen, er worden kleppen goed gezet en er wordt een filter gestoken. De melkstellen, de vloeren en de muren worden nat gespoten, zodat wanneer de koeien mesten het vuil niet zou opdrogen en sporen nalaten (foto 4). De melkmachine wordt ingeschakeld en de melkstellen worden afgehaald door op een groene knop te drukken van één van de 24 DemaTron 70 melkmeters.

IMG_1058
Foto 5

Nu alles klaar is om te beginnen melken, wordt eenmaal op de vooruitknop op het bedieningspaneel geduwd ofwel wordt er aan de groene koord getrokken waardoor de carrousel begint te draaien. De koe-ingangsdeur gaat open en de eerste koe wordt dan meteen herkend via haar pootband Rescounter II, de carrousel stopt dan eventueel even en de koe kan de carrousel betreden (foto 5). Het platform waar de dieren op staan, bestaat uit beton met een anti-slip coating waardoor de dieren er veilig staan en er geen slipgevaar is. Als ze de juiste plaats hebben aangenomen, wordt dit door een sensor gedetecteerd waardoor de carrousel een plaats zal doordraaien. De deur gaat open, de volgende koe wordt herkend, de carrousel stopt opnieuw en de koe stapt binnen. De carrousel vertrekt terug voor de volgende koe en zo draait het dus altijd verder. Alle aanwezige koeien zijn herkend en van hen staat er info op het touchscreen (foto 6). Andere info kan ook opgezocht worden of men kan zelfs iets invoeren indien nodig.

Foto 6
Foto 6

De koeien worden wanneer ze op de carrousel staan eerst voorbehandeld: de spenen worden gereinigd met papieren doekjes en indien nodig wordt er voorgestraald (er wordt aan de speen getrokken zodat er een paar straaltjes melk uitkomt). Door gewoon het melkstel op te tillen, gaat het van start (optie EasyStart) en kan men de tepelhouders rond de spenen brengen. De eerste 40 seconden wordt er dan eigenlijk ook voorbehandeld, door de StimoPuls pulsator. Hierdoor zal de koe haar melk goed laten komen. De koeien kunnen één voor één worden voorbehandeld en aangehangen of men kan eerst een paar koeien voorbehandelen en deze daarna allemaal na elkaar van het melkstel voorzien (foto 7). Er blijven dus telkens koeien het platform betreden. Na elke 2 à 3 koeien moet op een knop geduwd worden zodat de elektrische opdrijfketting 0,5 m opschuift naar voor. Het zou ook kunnen ingesteld worden dat hij 1 m of meer per keer opschuift, zodat men minder op de knop moet duwen. Men kan de ketting ook in verbinding laten stellen met de carrousel, er kan worden ingesteld dat hij automatisch vooruit gaat vanaf er zoveel aantal koeien binnen zijn. Maar dit is een extra optie, op ons bedrijf gaat het dus niet zo. Naarmate de carrousel verder ronddraait, wordt de koe gemolken en wordt het melkstel uiteindelijk automatisch afgehaald. Op deze manier worden alle koeien vlot gemolken.

Foto 7
Foto 7
Foto 8
Foto 8

Foto 9
Foto 9

De draaisnelheid van de carrousel kan trouwens op het bedieningspaneel aangepast worden afhankelijk van de melksnelheid van de aanwezige koeien (foto 6). Wanneer er een koe behandeld is met antibiotica en de melk dus moet worden opgevangen, wordt de separatiekan aangebracht en deze kan door een haakvormige ophanging meedraaien (foto 8). Voordat de koeien de carrousel verlaten, worden deze nabehandeld: de spenen worden gedipt met een desinfectiemiddel. Er worden dus een aantal koeien na elkaar gedipt (foto 9). Wanneer de koeien van de carrousel draaien, kan een koe indien nodig gesepareerd worden naar de behandelstraat, door vanuit de melkput met een knop een hekkentje te openen. Na het melken kunnen de gesepareerde dieren dan meteen behandeld worden.

Foto 10
Foto 10

Wanneer de laatste koeien op de carrousel staan, kan men al beginnen reinigen. Men hoeft niet rond te lopen aangezien de carrousel nog draait: men spuit met een grote waterslang de melkstellen, vloer en metaal af die voor zich passeren. De melkstellen kunnen ook al worden opgezet op de spoelkop en met een kleine waterslang worden deze nog eens mooi afgespoten zodat ze zeker proper zijn (foto 10). Wanneer de laatste koe de carrousel heeft verlaten en alles mooi gereinigd is, laat men de carrousel nog doordraaien tot zijn stopplaats. De melkmachine wordt stil gelegd, de filter wordt uitgehaald, de kleppen worden terug goed gezet en de darm voor toevoer van spoelwater wordt juist aangebracht. In de tankzaal wordt op het paneel de stand melken uit gezet, de kleppen aan de tank worden terug verzet en men kan de stand spoelen activeren. De melkmachine zal gereinigd worden en de volgende melkbeurt kan men weer vlot van start gaan.

23 gedachtes over “Melken met een carrousel – stap voor stap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s