Het boerenleven

Tepelvoeringen vervangen

De tepelhouder van een melkstel bestaat uit een metalen beker en een tepelvoering. Aan de tepelbeker is een aansluiting voor het korte pulsatieslangetje voorzien. IMG_2165De ruimte tussen de beker en de voering wordt de pulsatieruimte genoemd. Hier ontstaat door de pulsator of drukwisselaar afwisselend vacuüm en atmosferische druk. Dit zorgt er voor dat er respectievelijk wel en niet melk uit de speen kan stromen doordat er respectievelijk geen of juist wel een vervorming van de tepelvoering plaats vindt. Het is belangrijk dat deze zuig- en rustslag elkaar voortdurend afwisselen om de koe te blijven prikkelen melk te geven.


Tepelvoeringen verslijten

Op de plaatsen waar de tepelvoering constant afwisselend moet openen en sluiten, vertoont de voering na een bepaalde tijd slijtageverschijnselen: elasticiteitsverlies en kleine scheurtjes. Door het elasticiteitsverlies zal het openen en sluiten minder goed verlopen en in de scheurtjes zullen er melkresten achter blijven waardoor de melkkwaliteit dus kan verminderen: het kiemgetal kan verhogen. Dit heb ik ook vermeld in m’n blogbericht Er is een kwaliteitsbepaling van de melk bij elke ophaling. Er wordt door de slijtage ook minder snel gemolken. Dit kan er dan op zijn beurt voor zorgen dat het celgetal zal verhogen.


Dus moeten ze vervangen worden

Om problemen te voorkomen, moeten de tepelvoeringen op tijd vervangen worden. Dit is afhankelijk van het materiaal waaruit de tepelvoering bestaat en van de gebruiksintensiteit. Siliconen voeringen gaan zo’n 5000 melkingen mee, rubberen zo’ 2500. Op ons bedrijf wordt gebruik gemaakt van rubberen tepelvoeringen. Wij melken twee keer per dag en momenteel zijn het zo’n 125 dieren, wat wil zeggen 250 melkingen per dag. Als ik snel de som maak: 250 melkingen per dag door 24 melkstellen zorgt voor 10,42 melkingen per melkstel per dag. 2500 melkingen delen door 10,42 vertelt ons dat de tepelvoeringen zo’n 240 dagen meegaan. Dus na 240 dagen of ongeveer 8 maanden moeten de rubberen voeringen worden vervangen.


Tepelvoeringen vervangen stap voor stap

Vorige week hebben we onze tepelvoeringen vervangen en dat is nog een heel werk. Ik zal zo meteen volledig vertellen hoe wij het hebben aangepakt. Alle foto’s stap per stap zijn onder de uitleg terug te vinden en bij elke foto staat dan nog eens kort de uitleg die erbij hoort. Je kan dus eigenlijk ook meteen naar de foto’s gaan en daar lezen hoe het gaat.

Om te beginnen moeten we het melkstel uiteen draaien. Zo krijgen we twee delen en dan kunnen we de tepelhouders er af halen, gewoon met de hand. De tepelhouders bestaan uit een metalen beker en een tepelvoering. Het korte pulsatieslangetje moeten we af de tepelbeker doen, dit gaat het makkelijkst met een platte schroevendraaier. Om de tepelvoering uit de metalen beker te krijgen, gebruiken we ook de schroevendraaier. Aan de andere kant kunnen we dan gewoon met de hand de tepelvoering uit de tepelbeker trekken. Vervolgens reinigen we alle tepelbekers en ook de andere delen van het melkstel, zodat alles eens terug helemaal proper is. Om de nieuwe tepelvoeringen gemakkelijk te kunnen aanbrengen, hebben we ze in heet water gelegd zodat ze soepeler worden. Met de hand kunnen we dan voorzichtig maar toch ook met macht de tepelvoering terug op zijn plaats trekken en schuiven. Vervolgens de volledige tepelhouder terug bevestigen op zijn oorspronkelijke plaats. Het korte pulsatieslangetje dan ook terug op de tepelbeker schuiven. Uiteindelijk dan de twee delen van het melkstel terug in elkaar draaien. Wanneer alle 96 tepelvoeringen van de 24 melkstellen dan vervangen zijn, moet de volledige installatie nog eens gereinigd worden – automatisch zoals na elke melkbeurt – zodat alles vanbinnen toch zeker proper is. Nu kunnen de koeien terug een paar maanden goed gemolken worden.


Om te weten hoe we precies melken, kunnen jullie er alles over lezen op Melken met een melkcarrousel – stap voor stap of alles over zien op Melken met een carrousel.

2 gedachtes over “Tepelvoeringen vervangen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s