Het boerenleven

Aankoopprotocol bij runderen

IMG_0551Onze stier Nicolas, die elke dag bekeken wordt in het bericht Natuurlijke dekking, werd te zwaar voor de koeien en is daarom enkele maanden geleden naar het slachthuis vertrokken. De stier bij het jongvee, Kingston, heeft zijn taak deels overgenomen. Onlangs kochten we dan opnieuw twee jonge stiertjes, zodat er opvolging verzekerd is. Wanneer een rund aangekocht wordt, dient het aankoopprotocol gevolgd te worden. De bedoeling hiervan is de insleep van ziekten vermijden.

De aangekochte dieren moeten best afzonderlijk gehuisvest worden, met andere woorden: in quarantaine. Binnen de vijf dagen moet de veearts komen om het aankooponderzoek uit te voeren. Er wordt bloed afgenomen bij het rund en dit wordt vervolgens geanalyseerd op verschillende ziekten:

  • IBR of Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis wordt bij elk dier verplicht onderzocht.
  • Paratbc of paratuberculose wordt onderzocht bij runderen vanaf twee jaar. Het kan ook bij jongere dieren maar hier kan de ziekte meestal nog niet opgespoord worden. Meer over de twee bovenstaande ziekten, vind je hier.
  • Neospora wordt onderzocht bij vrouwelijke runderen.
  • Brucellose/leucose wordt onderzocht wanneer het dier uit een land met verhoogd risico wordt geïmporteerd. Daarnaast worden ook enkele willekeurige binnengekomen bloedstalen gecontroleerd, als steekproef.

IMG_0572

Verder wordt het dier door de veearts onderzocht op tuberculose. Dit gebeurde bij onze stiertjes met de intradermale-tuberculinatietest. Er wordt ter hoogte van de nek wat haar afgeschoren en vervolgens wordt er 0,1 ml boviene tuberculine onder de huid (intradermaal) ingespoten. Na zo’n 72 uur moet gecontroleerd worden of er een huidzwelling is. Zo niet, dan zijn ze negatief op tuberculose.

IMG_0581

Nadat Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ Vlaanderen) de bloedanalyses heeft uitgevoerd, worden de resultaten per mail doorgestuurd. Wanneer ze negatief zijn op alles, is het dier in orde en kan het blijven. Wanneer het dier positief is op een ziekte, dan is dit koopvernietigend. Het dier moet dan terug naar de verkoper. Op de website van DGZ is een lijst terug te vinden van de koopvernietigende gebreken bij de aankoop van een rund.

In januari kochten we al eens een stier maar deze werd positief getest op paratbc. Zo zien we dat het dus toch mogelijk is dat jongere dieren positief worden bevonden. Deze twee stieren, Mon en Maurice trouwens, waren op alles negatief en gaan dus een mooie toekomst tegemoet op ons melkveebedrijf!

5 gedachtes over “Aankoopprotocol bij runderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s