Het boerenleven

Aan hout werken

IMG_3561Het is al even geleden maar met het mooie weer was het druk en ik heb geen tijd gehad, geen tijd gemaakt om een blogbericht te schrijven. Een van de zaken dat me heeft bezig gehouden de afgelopen tien dagen was aan hout werken. Dat is zeker niet speciaal want ik heb echt een houtgekke familie. Er gaat geen jaar voorbij zonder dat we ergens een boom of een rij bomen, een houtkant opruimen. Dit jaar hebben we eigenlijk echt op vele momenten en op vele plaatsen veel afgezaagd. Omdat het nodig was doordat er takken, bomen waren omgewaaid of doordat het eens proper moest zijn. Maar er komt heel wat werk bij kijken uiteraard. Gelukkig dat er dan vele houtgekke handen het werk licht en leutig maken. UPDATE: In maart 2018 maakte ik een filmpje over werken aan het hout.


Stap 1: takken of bomen afzagen

Takken of bomen afzagen is echt helemaal papa zijn ding. Je zou zijn “groot blad” eens moeten zien – waar ik jammer genoeg geen foto van heb. Hij doet niet liever dan zagen en hij mag geen enkele tak missen, tot zo hoog mogelijk, dat het proper is. Ik steek hem aan een boom omhoog met de verreiker: eerst zodat hij aan de lage takken kan en dan alsmaar omhoog, tot het niet hoger kan. Papa zit daar boven in de bak van de verreiker nog op z’n tenen te staan om toch zo hoog mogelijk takken mee te hebben. Maar het resultaat mag er zeker zijn: de stammen zijn proper, er kan veel licht door en er kan onder gereden worden met de tractor wanneer het nodig is.

IMG_3327
Voor
IMG_3337
Tijdens
IMG_3341
Na

Stap 2: takken verder zagen of “opkuisen”

Wanneer de takken dan op de grond liggen, worden die opgekuist: het fijnste wordt eraf gezaagd zodat een mooie tak over blijft. Dit wordt ook door papa gedaan maar daarnaast zijn mama, zus Stefanie en nonkel Raf ook fervente zagers, houtzagers om precies te zijn. De mooie, bruikbare takken worden bij elkaar gelegd en ook van die “fijne, kleine brol” of dus van het houtafval maken we hoopjes. Dit is dan weer het werk van de overige houtgekke familieleden. Zeker wanneer we een boom omleggen, is het toch fijn om met veel te zijn. Ik doe dit taakje graag: je ziet het veranderen, je ziet het verschil door je inspanningen.

IMG_3342
Mama en Stefanie zagen verder, kuisen op
IMG_3401
Er worden hopen gemaakt

Stap 3A: houtafval verbranden of versnipperen

Het houtafval kan verbrand of versnipperd worden. Afgelopen zaterdag huurden we een houtversnipperaar om een hele hoop houtafval klein te krijgen. Met z’n allen een voor een takken in de versnipperaar duwen om die dan in houtsnippers er zien uit te komen op de kar. Die houtsnippers gaan we onder andere gebruiken om omheen onze boompjes van ons groenscherm te doen. Het uiteindelijke resultaat van ons groenscherm heb ik jullie dus nog altijd tegoed.

IMG_3371
Hout versnipperen
IMG_3496
Met z’n allen

Stap 3B: takken kleinen

De hoop mooie takken moet gekleind worden: de takken moeten in stukken gezaagd worden zodat de lengte ideaal is om in de houtkachel of -stoof te steken. Al die blokken worden dan in de bak van de verreiker gegooid, gelegd. Hiermee wordt naar huis gereden ofwel wordt de bak op de kar geledigd, afhankelijk van hoeveel hout er mee moet naar huis.

IMG_3570
Van takken naar houtblokken
IMG_3574
Nog een kar hout

Stap 4: houtblokken klieven en stapelen

De houtblokken die te groot zijn, moeten nog worden gekloven. We hebben thuis twee kliefmachines: een verticale en een horizontale. Het gekloven hout wordt dan gestapeld, afgewisseld of door elkaar met de ronde of ongekloven houtblokken. Met onze houtgekke familie doen we dit tegelijkertijd: een paar klieven de grote houtblokken, anderen voeren het gekloven en ongekloven hout aan naar het houtkot en nog anderen stapelen de houtblokken. Hier kan het hout drogen en wachten tot we hen een (paar) winter(s) later terug komen halen. Dan beleven we er met de familie nog eens plezier en warmte aan.

IMG_0457
Nog eens plezier en warmte

5 gedachtes over “Aan hout werken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s