Het boerenleven

Maïs inkuilen op Werelddierendag

Op 4 oktober was het Werelddierendag – sinds 1930 de dag waarop dieren overal ter wereld extra in de kijker worden gezet. Ik deed dit drie jaar terug met enkele geweldige foto’s van kalfje Hannelore en onze honden. Twee jaar geleden schreef ik het bericht Altijd dierendag want op de boerderij is het eigenlijk elke dag dierendag. Dat was dit jaar niet minder: elke dag moeten onze koeien verzorgd, gevoederd en gemolken worden. Maar dit jaar was het, net als vorig jaar, extra druk: er werd maïs gehakseld en ingekuild!

De eerste maïs gaat in de winterkuil, waar al twee sneden gras in werden opgeslagen. Hoe dat in z’n werk ging, toonde ik in april met het filmpje Gras inkuilen met opraapwagen. Ik zet het hieronder ook nog eens.

Deze kuil diende nu dus daags voor het maïs hakselen te worden bloot gemaakt: alle banden, zandzakken, netten en plastieken moesten er terug af. Het gras zag er intussen uit zoals op onderstaande foto.

IMG_1982

Vrijdag werd er dan een hele dag maïs gehakseld en ingekuild op de boerderij. Hoe dit allemaal verloopt, toonde ik twee jaar geleden met het filmpje Maïs hakselen, dat ik hieronder ook eens plaats.

Ik heb van afgelopen vrijdag maar een paar foto’s. De eerste karren die aankomen op de kuil en vervolgens het uiteindelijke resultaat, 13 hectaren later.

IMG_199371966520_434831007164781_6365140136807628800_n

Veel extra aandacht konden we onze dieren dus eigenlijk niet geven. Al waren we sowieso met hen bezig want we zorgden ervoor dat ze deze winter voldoende lekker voer kunnen krijgen! Een knuffeltje hier en daar kon uiteraard wel, zoals op onderstaande foto’s. Yara en ik namen een selfie met ons BeckyWereldknuffeldag bestaat trouwens ook, wist je dat?!

Zaterdag werd de kuil dan terug afgedekt, waarvan ik vorig jaar een filmpje ineen stak. Hieronder kunnen jullie dit opnieuw bekijken. Een heel karwei! Maar… teamwork makes the dream work! Bedankt, helpers! Op naar de volgende!

4 gedachtes over “Maïs inkuilen op Werelddierendag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s