Het boerenleven

Runderen scheren

Vorige donderdag vertelde ik jullie dat november de maand is waarin alle runderen van de weide naar de stal worden gebracht. Het bericht dat ik toen schreef behoorde tot de categorie Throwback Thursday, want ik nam jullie terug in de tijd naar 2008 en 2011. Jullie kunnen dit blogbericht hier terugvinden. Wanneer we runderen op stal brengen, scheren we hen eerst. UPDATE: Een filmpje over hoe scheren in z’n werk gaat, zette ik in november 2019 online!

Waarom worden runderen geschoren? Ze hebben al een dikke vacht, ze hebben vele haren gekregen omdat het al kouder is geweest op het einde van het weideseizoen. Wanneer dieren op de weide blijven, hebben ze dat ‘winterhaar’ nodig. In de stal zouden ze echter te veel zweten want ze zitten er allemaal bij elkaar. Scheren is ook goed om schurft te voorkomen of bestrijden, al komt schurft bij melkvee niet zo veel voor. Bij vleesvee, meerbepaald bij Belgisch Witblauw (BWB), komt schurft bijna altijd voor. Dit vleesveeras is namelijk uitermate gevoelig aan de Psoroptes-schurft.

We scheren bijna hun hele lichaam, behalve hun kop, poten en het midden van hun zijkant. Op de foto’s is het duidelijk te zien. Wanneer ze mooi geschoren zijn, kunnen ze dus de stal in. Ondertussen is de stal voor jongvee en droogstaande dieren voor een goede helft opgevuld. Ik heb dus al meer werk om te voederen. In april schreef ik het voederen stap voor stap uit.

Ook de koeien krijgen in november en/of december een scheerbeurt. In juni doen we dit ook telkens, maar dan scheren we enkel de achterbenen, staart en uier. Dit vertelde en toonde ik toen kort.

Nu scheren we de koeien dus ook bijna volledig, op dezelfde manier als bij het jongvee. Bij sommige koeien is het wel niet nodig ze volledig te doen omdat ze gewoon geen lang haar hebben. De koeien blijven namelijk permanent op stal en hebben koeborstels ter beschikking.

Het jongvee hebben we geschoren in een strobox en pas daarna gingen ze naar hun juiste plaats in de stal. Zo moeten we het haar niet opruimen want in het stro mag dit blijven liggen. Bij de koeien scheren we gewoon in de roosterstal, waar ze zich bevinden. Hier vegen we het haar dus op en dit doen we dan op de mesthoop.

UPDATE: Het ene jaar is het andere niet, soms kiezen we er voor eerst iedereen op stal te halen en dan pas aan het scheren te beginnen. Dan gebeurt dit dus ook op de roosters en ruimen we het haar op.

9 gedachtes over “Runderen scheren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s