Het boerenleven

Inzameling landbouwfolie

img_2903Het boeren is een beroep waarbij er wel redelijk wat “afval” is. Dit wil daarom niet zeggen dat wij zo’n vervuilers zijn want wij zorgen ervoor dat alles juist gesorteerd wordt. We sorteren zelfs heel wat afval dat we van het veld of uit het eten van onze dieren halen! Dit komt er door wandelaars, fietsers of automobilisten die hun flesje of verpakking zo snel mogelijk kwijt willen. Jammer, want dit is niet zonder gevaar voor de dieren. Maar daarover zal ik nu niet uitweiden. Het meeste afval brengen we zelf naar het containerpark. Het betreft vooral grof vuil: uierpapier, (papieren) zakken (van zaad, kalk, voeder), koorden… Dit doen we op de eerste donderdag van de maand, wanneer het containerpark van Maarkedal open is voor zelfstandigen. Voor landbouwfolie of plastiek geldt er een andere regeling.

img_2907Landbouwfolie kan maar op bepaalde dagen binnen gebracht worden in het containerpark. Dit kan eens in het voorjaar (half april tot half mei) en eens in het najaar (half oktober tot half november). Er wordt bij het inzamelen onderscheid gemaakt tussen silofolie en stretchfolie. De silofolie, dit is de plastiek van op de silo, moet borstelschoon en samengebonden worden afgeleverd.

De stretchfolie, dit is de plastiek van rond balen gras, moet in zakken van PlastiCollect worden aangebracht. Deze zakken zijn eigenlijk vuilzakken van 400 liter. img_2904Wanneer we de plastiek van rond de balen mooi opplooien en oprollen, dan kunnen er zo’n 18 tot 20 stuks in één zak. In m’n bericht over voederen van vorig jaar, zaten er enkele foto’s en de uitleg van hoe ik de plastiek precies zo klein opgerold krijg. Ik zet deze foto’s en uitleg hier nog eens bij. (Ook de tip van hoe koorden open te snijden geef ik nog eens mee.) Op deze manier zijn de 400 liter zakken optimaal gevuld en makkelijk met twee te dragen en weg te brengen naar het containerpark.

De plastiek rond het pak snij ik met een mes open aan elke zijkant maar zodat het één geheel blijft. Wanneer ik het pak gras nu van de plastiek leg, kan ik deze plastiek mooi opvouwen en oprollen. De koorden rond het pak gras snij ik nu ook zorgvuldig open: eerst de onderste drie koorden en deze verzamelen, dan de bovenste koord, zodat geen enkele koord bedolven raakt onder het gras wanneer dit zal openvallen als alle koorden eraf zijn. Dit klinkt echt raar maar ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen. Wanneer een pak gras uiteen valt en de koorden zitten er onder, kan je soms echt zo sukkelen om deze er uit te krijgen. Mensen die ervaring hebben met pakken gras, zullen me wel verstaan, anderen zouden het eens moeten zien.

2 gedachtes over “Inzameling landbouwfolie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s