Het boerenleven

Melkveestal – Inleiding

Sedert januari 2014 staat er een nieuwe, moderne melkveestal op ons bedrijf. De melkkoeien verblijven hier 24 op 24 uur, alleen in droogstand gaan ze in het weideseizoen de weide op. Deze stal is daarom optimaal uitgerust om het welzijn en de productie van onze koeien te garanderen. De koeien worden gemolken in een 24-standscarrousel. In dit bericht geef ik een algemene inleiding, met daarna links naar de verschillende onderdelen van de stal. UPDATE Vanaf juni 2016 heb ik van de stal en alle onderdelen filmpjes gemaakt, klik hier voor die inleiding.

IMG_5448

Voldoende verlichting wordt bekomen door de lichtdoorlatende golfplaten en de magnetische inductielampen. Aangename verluchting wordt verzekerd door de computergestuurde windzeilen en de open nok. De koeien kunnen zacht liggend rusten en herkauwen op rubberen matten, waarop zaagsel wordt gestrooid. Elke ligplaats wordt door zwevende ligboxen afgescheiden. De koeien eten aan zelfsluitende voederhekkens op een gecoate voedergang en drinken uit vlotterdrinkwaterbakken. Hun krachtvoer en lactatiestarter nemen ze individueel aangepast op in de vier krachtvoerautomaten. De koeien kunnen zichzelf mooi maken aan de twee verschillende types borstels. Hun omgeving wordt daarnaast ook proper gehouden: de roosters in de melkveestal worden gereinigd door een mestrobot die vier keer per dag de stal rondrijdt. In de stal is er ook een strobox voor maximum zeven dieren aanwezig. De wachtruimte voor het melken wordt gecreëerd tussen twee rijen ligboxen, waar dan ook een elektrische opdrijfketting is geïnstalleerd. Wanneer de koeien uit de carrousel komen, moeten ze om de twee weken langs een gang met twee voetbaden. Indien nodig kunnen koeien bij het buitenstappen ook gesepareerd worden naar de behandelstraat. Hier kunnen ze onder andere wachten op een behandeling in de klauwbekapbox, die een vaste plaats heeft in de melkveestal.

Plan stal
Plan van de melkveestal met DB = drinkbak, KV = krachtvoerautomaat, B = borstel, MR = mestrobot, VB = voetbad, BS = behandelstraat en KB = klauwbekapbox

Dit is maar een korte inleiding en toch is het al een hele boterham. De komende twaalf dinsdagen komen alle onderdelen van onze melkveestal duidelijk en uitgebreid aan bod.

56 gedachtes over “Melkveestal – Inleiding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s