Het boerenleven

Melkveestal – Deel 2: verluchting

Vorige week kwam de verlichting in onze melkveestal aan bod, deze dinsdag is het de beurt aan deel 2: verluchting. Check een video hier.

Aangename verluchting wordt verzekerd door de computergestuurde windzeilen en de open nok.

Aan beide zijden van de melkveestal zijn er grote windzeilen die deels of helemaal open staan en waarlangs frisse lucht binnen komt in de stal. Daarnaast is er ook nog een andere luchtinlaat: aan één kant van het dak is er houten spaceboarding tussen het verschil van twee delen dak. De warme lucht gaat de stal buiten via de open nok, we spreken van natuurlijke ventilatie. Er is in de open nok vogelgaas voorzien maar dit is niet noodzakelijk. De nok bevindt zich boven een roostergang dus kan het niet kwaad dat het hier wat binnen regent.

De windzeilen zijn computergestuurd: afhankelijk van de temperatuur, de wind en de regen zullen de zeilen meer open of toe gaan.

  • De temperatuur wordt gemeten door twee temperatuursensoren die in de stal hangen. Afhankelijk van uw eigen voorkeur bepaal je een minimumtemperatuur waarbij de zeilen volledig moeten toe zijn. IMG_5634Ook stel je een regelband in: bijvoorbeeld 10 graden, dan moeten de zeilen volledig open gaan wanneer het 10 graden warmer is maar enkel de helft wanneer het maar 5 graden warmer is. De maximumtemperatuur, waarbij de zeilen dus volledig moeten open zijn, moet niet worden ingesteld want wordt bepaald aan de hand van de instelling van de regelband.
  • De wind wordt gemeten door de windmeter die zich op het dak van de stal bevindt. Zowel de windrichting als de windsnelheid IMG_5610worden gemeten. De windrichting bepaalt welk windzeil er moet sluiten. Vanaf welke windsnelheid dit moet gebeuren, moet ingesteld worden. Alsook dient ingesteld te worden hoeveel elk windzeil precies moet sluiten.
  • De regen wordt gemeten door de regenmelder die zich op het dak van het carrouselgebouw bevindt. De werking simpel gezegd: de regen valt tussen (de beentjes van) de U en wordt zo gezien, gemeten. Het was belangrijk dat deze regenmelder zich IMG_5620op een gemakkelijk bereikbare plaats bevond aangezien deze soms moet gereinigd worden: spinnenwebben moeten verwijderd worden aangezien deze voor valse meldingen zorgen. De regenmelder geeft verschillende regeninvloeden aan (kleine regenbui = 1 tot zware stortbui = 9) maar je kiest zelf vanaf welke regeninvloed de windzeilen moeten sluiten en hoeveel.

9 gedachtes over “Melkveestal – Deel 2: verluchting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s