Het boerenleven

Melkveestal – Deel 9: wachtruimte met opdrijfketting

Voor er wordt begonnen met melken, worden de koeien verzameld in de wachtruimte. Dit is bij ons geen aparte ruimte maar effectief een deel van de melkveestal. Check een video hier.

De wachtruimte voor het melken wordt gecreëerd tussen twee rijen ligboxen, waar dan ook een elektrische opdrijfketting is geïnstalleerd.

De wachtruimte bevindt zich ongeveer in het midden van de stal tussen twee rijen ligboxen. Plan stalWij kozen hiervoor omdat, zoals eerder al ter sprake kwam bij andere onderdelen van de stal, we beperkt waren in ruimte. Persoonlijk vinden we het sowieso een betere keuze want die extra ruimte heeft dan alleen maar nut als wachtruimte en niets meer. Nu wordt onze wachtruimte gevormd in de stal, tussen de ligboxen waar de koeien dus sowieso altijd in slapen.

Voor we de koeien beginnen te verzamelen, moeten er dus eerst een paar hekkens goed gezet worden. De hekkens vooraan de wachtruimte creëren een trechter richting de ingang van de carrousel. IMG_1005De koeien worden vanuit de twee kanten van de stal naar de wachtruimte gedreven. Ze worden er telkens achteraan de wachtruimte ingejaagd zodat ze met hun kop in de juiste richting staan. Wanneer de koeien allemaal in de wachtruimte staan, wordt de elektrische opdrijfketting achter hen getrokken. Er worden ook nog twee verticaal sluitende hekkens naar beneden getrokken.

De elektrische opdrijfketting wordt bediend vanuit de carrousel. Ongeveer na elke 2 à 3 koeien wordt op een knop geduwd zodat de ketting een 0,5 m opschuift naar voor. Het zou ook kunnen ingesteld worden dat hij 1 m of meer per keer opschuift,IMG_1038 zodat men minder op de knop moet duwen. Men kan de ketting ook in verbinding laten stellen met de carrousel, er kan worden ingesteld dat hij automatisch vooruit gaat vanaf er zoveel aantal koeien binnen zijn. Maar dit is een extra optie, op ons bedrijf gaat het dus niet zo.

Het gebruik van de wachtruimte en de opdrijfketting zoals hierboven staat te lezen, konden jullie al lezen en zien in m’n blogbericht over melken.

5 gedachtes over “Melkveestal – Deel 9: wachtruimte met opdrijfketting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s