Het boerenleven

Door weer en wind

Het is nogal een weertje! Ik heb er nu al genoeg van, en het ergste moet nog komen! Ik hoop dat het snel woensdag of donderdag is, dat de wind terug gaan liggen is. Zo’n weer geeft alleen maar stress en angst. De eerste dakpannen zijn intussen van onze vierkantshoeve gewaaid. Het was nooit de vraag OF er dakpannen zouden afwaaien, maar wel HOEVEEL er zullen afwaaien. We houden ons hart vast dat het uiteindelijk maar dat zal zijn. Deze namiddag vooral ons binnen gehouden, maar straks terug aan het werk. Door weer en wind. Melken is wel nog het veiligst, in ons geïsoleerd carrouselgebouw, waar je de wind bijna niet hoort waaien.

In de stal is het wat anders. De wind slaat tegen de windzeilen – die wel volledig toe zijn – en tegen de spaceboarding – platen met spleetjes om toch wat wind door te laten voor ventilatie. Het gaat er redelijk luid aan toe. Aan de sleufsilo’s wapperen de plastieken op en neer – al hebben we alles zo goed mogelijk vast gelegd.

Deze voormiddag was het voederen een hele uitdaging. Eerst de silo’s bloot leggen zodat ik aan voldoende gras, maïs en pulp kon. Ik heb meteen gezorgd dat hij klaar ligt voor morgen ook. Het voeder inladen was geen lachertje: het waaide overal heen! Ik kreeg uiteindelijk toch voldoende kilo’s in de mengwagen! 😉 Het was een groot contrast met afgelopen donderdag, toen was ik zo blij in de prachtige zon te kunnen voederen! Ik plaatste toen een kort filmpje op Facebook en TikTok.

Voederen in de zon

Deze namiddag heb ik eens alle dieren gecheckt, het voeder bijgeschoven en de kalfjes melk gegeven. Dat laatste gebeurde ook niet zonder windstootjes. De melk vloog uit m’n emmers en ook m’n liter is twee keer gaan vliegen. Dat zal wel een grappig beeld geweest zijn toen ik er achter liep! 😀 Als het dat dus maar is!

Aftellen dus! Ik schreef trouwens eerder over verschillende weersomstandigheden. Zo is er Ijsdagen op de boerderij, wat nu?Hittedagen op de boerderij en Boeren en het weer. Het weer heeft op boeren heel wat invloed, het is dus logisch dat we er wel eens over klagen. Dat kwam ook mooi in beeld in Boerenjaar op VIER! Hitte, droogte of wateroverlast kunnen veel schade veroorzaken, waardoor ons inkomen er onder lijdt. Bij wind gaat het vooral om schade. Dus laten we hopen dat het meevalt. Ik hoop dat voor iedereen, dat iedereen het veilig kan houden! 

2 gedachtes over “Door weer en wind

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s