Het boerenleven

Melkveestal – Deel 7: mestrobot

Vorige week konden jullie lezen hoe de koeien zichzelf kunnen mooi maken. Deze week vertel ik jullie hoe de melkveestal wordt proper gehouden.IMG_5719 Wij hoeven niet heel veel te doen want het is de mestrobot die het meeste werk op zich neemt. Alleen de uitwerpselen die op de ligbedden liggen, trekken wij twee maal daags op de roosters, zodat de mestrobot deze ook kan wegduwen. Dit doen we telkens voor het melken. Check een video van de mestrobot hier.

Hun omgeving wordt daarnaast ook proper gehouden: de roosters in de melkveestal worden gereinigd door een mestrobot die vier keer per dag de stal rondrijdt.

De mestrobot in onze stal heeft een breedte van 2 meter en heeft gangen van minstens 2,3 meter nodig om te kunnen draaien. De robot volgt telkens een zijkant, vandaar dat er in onze stal op bepaalde plaatsen balkjes op de roosters zijn bevestigd. Deze worden op de tekening in het roze aangeduid. Plan stalDe weg die de robot aflegt, wordt met roze pijltjes aangeduid, al kan dit dus ook in de omgekeerde richting. Wat doet de mestrobot nu tijdens deze route? Hij zal alle mest in de spleten van de roosters duwen, met een propere stal als gevolg.

De route door de volledige stal duurt ongeveer 1,5 uur – zijn snelheid bedraagt ongeveer 5 m/min. De mestrobot stopt wanneer hij terug op zijn laadplaats staat, met MR aangeduid op de tekening. De mestrobot rijdt 4 keer per dag rond, op zelf gekozen tijdstippen: 3, 9, 14 en 21 uur. De robot laadt 3 keer per dag 2 uur op, ook op ingestelde tijdstippen.

Wanneer de mestrobot tegen een koe rijdt en deze gaat niet opzij, wanneer de mestrobot dus te veel weerstand ondervindt, dan zal hij van richting veranderen. Er zijn dus nog geen ongelukken gebeurd met de mestrobot. Onze koeien waren hem heel snel gewoon en zijn er helemaal niet bang van, ze laten hem soms tot net tegen hun poten botsen voor ze opzij stappen.

6 gedachtes over “Melkveestal – Deel 7: mestrobot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s