Het boerenleven

Melkveestal – Deel 12: klauwbekapbox

Reeds 12 weken geleden, op 10 juni, schreef ik een inleiding over onze melkveestal. “De lacterende koeien verblijven er 24 op 24 uur en daarom is een optimale uitrusting erg belangrijk.” stond er toen ongeveer te lezen. Met verlichting ging ik van start, daarna kwamen onder andere de ligplaatsen, borstels en mestrobot aan bod. Ik hoop dat jullie iets bijgeleerd hebben, dat ik jullie met deze reeks heb kunnen boeien. Vandaag stel ik jullie nog het laatste onderdeel voor: de klauwbekapbox. Check een video hier.

De klauwbekapbox heeft een vaste plaats in de melkveestal.

Koeien die gesepareerd werden naar de behandelstraat, kunnen hier staan wachten op een behandeling in de klauwbekapbox. Sinds vorig jaar hebben we een moderne box aangeschaft, meerbepaald de klauwbekapbox type G van Henken. Alles – zoals de poot omhoog trekken – moet wel manueel gebeuren (niet elektrisch) maar dit is allemaal nog te doen. Het zijn zelfremmende lieren met een opklapbare handgreep, erg handig.

Preventief behandelen we alle koeien die in droogstand gaan. De klauw wordt eens mooi bijgewerkt zodat deze er terug optimaal bij staat. Vanaf we iets zien van probleem, bekijken we de poot zo snel mogelijk om erger te voorkomen. Binnenkort vertel ik jullie meer over klauwverzorging in een apart blogbericht.

UPDATE: blogbericht over klauwverzorging hier.

Indien jullie er niet genoeg van krijgen, of gewoon voor het gemak: alle links naar elk onderdeel van de stal zijn toegevoegd aan de inleiding.

4 gedachtes over “Melkveestal – Deel 12: klauwbekapbox

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s