Het boerenleven

Melkveestal – Deel 10: voetbaden

Vandaag kunnen jullie al lezen over het tiende onderdeel van de melkveestal: de voetbaden. Check een video hier. Nog twee weken, met een deel over de behandelstraat en een over de klauwbekapbox, te gaan en dan zit de 12-delige reeks er op. De algemene inleiding kunnen jullie hier lezen. Bij dat blogbericht werden nu ook alle links naar elk deel toegevoegd.

Wanneer de koeien uit de carrousel komen, moeten ze om de twee weken langs een gang met twee voetbaden.

De klauwgezondheid van melkvee is heel belangrijk want indien deze niet optimaal is, gaat hun conditie en hun productie achteruit. Het is dus logisch dat er voor gezorgd moet worden dat klauwproblemen zo veel mogelijk worden voorkomen. Zeker bij permanente opstalling is dit erg belangrijk aangezien de dieren zich constant op en in dezelfde omgeving bevinden. Er zijn in de stal talrijk bacteriën aanwezig en dus is de infectiedruk heel hoog. Om bacteriën die de klauwen aantasten te bestrijden, moeten de koeien door voetbaden. IMG_7482Bij ons moeten de koeien om de twee weken een tweetal dagen na het melken door een aparte gang met de voetbaden. Door het verzetten van een paar hekjes wordt deze gang gecreëerd en aldus is het erg makkelijk. Ze kunnen niet anders dan erdoor gaan, met hun vier poten.

In het eerste voetbad wordt enkel water gedaan, eventueel met een reinigingsproduct speciaal daarvoor of gewoon waspoeder. Op deze manier worden de klauwen al eens gereinigd. In het tweede voetbad wordt een product gedaan – er bestaan verschillende soorten zoals bijvoorbeeld Pediline – die de bacteriën zal doden en die ook de tussenklauwhuid en omgeving zal verharden. Wanneer de koeien door het bad zijn gegaan, komen deze best in een propere en droge omgeving terecht. Op deze manier kan het product goed inwerken.

UPDATE 2018: Door het gebruik van producten ter bestrijding van slechte bacteriën, worden echter ook goede bacteriën in de mest gedood. Daardoor ging het mixen van de mest niet meer goed. De mest ging niet goed rond waardoor hij moeilijk fijn te krijgen was en dan ook minder goed uitvoerde. Om die reden én omdat het voetbad na enkele tientallen koeien meer een infectie- dan desinfectiebron is, besloten we geen voetbad meer te zetten. We focussen op een goede individuele klauwverzorging.

2 gedachtes over “Melkveestal – Deel 10: voetbaden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s