Het boerenleven

Melkveestal – Deel 4: eet- en drinkplaatsen

We zijn terug dinsdag en deze zomer wil dit zeggen dat er een onderdeel van onze melkveestal wordt toegelicht. Deze week zitten we aan deel 4: eet- en drinkplaatsen. Check een video hier.

De koeien eten aan zelfsluitende voederhekkens op een gecoate voedergang en drinken uit vlotterdrinkwaterbakken.

EPlan stalr zijn twee voedergangen in onze melkveestal: één aan de bovenkant van de stal en één U-voedergang. Respectievelijk tellen deze 7 + 44 en 85 eetplaatsen. Deze voedergangen zijn zo’n 10 cm hoger dan de roosters waar de koeien op staan, zodanig dat de dieren goed aan hun voeder raken. Om te drinken zijn er 5 vlotterdrinkwaterbakken op uiteenlopende plaatsen, deze worden in het groen met DB aangeduid op de tekening.

Een U-voedergang is een bewuste keuze van ons: men kan er veel koeien aan laten eten. Want zoals ik vorige week al zei: onze ruimte was beperkt en een U-voedergang is dan dus zeker voordelig. De koeien eten aan zelfsluitende voederhekkens: we kunnen de koeien per 5 vast zetten. Waar het voeder ligt, is de voedergang 1,5 m gecoat. Deze coating zorgt ervoor dat het voeder niet blijft plakken aan de ondergrond en dat men het restvoer dus makkelijk kan opvegen. Ik schreef een blogbericht over hoe je een voedergang kan coaten.

De drinkwaterbakken staan verspreid in de stal en staan op plaatsen waar veel verkeer is: iets voorbij de uitgang van de carrousel, rond de krachtvoerautomaten… Belangrijk is dus dat de gang waar deze drinkbak staat breed genoeg is: ongeveer 3,5 m. We kozen voor grote vlotterdrinkbakken want koeien staan graag met hun muil boven het water. De bakken zijn gemakkelijk te reinigen door een stop uit en dan weer in te draaien.

Voldoende drinkbakken in de stal is belangrijk, minstens 10 % van de kudde moet tegelijk kunnen drinken. Dat kon je reeds lezen in een weetje over hittestress.

7 gedachtes over “Melkveestal – Deel 4: eet- en drinkplaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s