Throwback thursday

Joke en Hannelore

Op 3 december is Hannelore, de dochter van Joke, koe geworden. Ze kalfde van een flink stiertje – jammer dachten we eerst, maar nu denken we dat niet meer, waarom kom je verder te weten. Zowel Joke als Hannelore verschenen al op m’n blog, dus misschien doen hun namen al een belletje rinkelen. Joke kregen we als kalf cadeau voor de opening van onze melkveestal. Ze kwam vanop een topbedrijf en we hadden dus wel hoge verwachtingen. Die heeft ze intussen helemaal ingelost – verder krijgen jullie de cijfers! Enkele weken terug kalfde haar dochter Hannelore en haar kunnen jullie kennen van geweldige foto’s samen met de hondjes. In dit bericht krijgen jullie een foto van moeder en dochter, die als bijna twee druppels water op elkaar lijken!

2018-12-07

Links op de foto hebben we Joke en rechts haar dochter Hannelore. Joke werd geboren op 22 juni 2014. In september van dat jaar kwam ze hier op de boerderij aan. Ze kalfde op 3 oktober 2016 van Hannelore. Allebei werden ze dus koe op een iets oudere leeftijd dan de nagestreefde 2 jaar. Joke gaf in haar eerste lactatie 9225 liter melk, op 393 dagen. Ze ging 47 dagen in droogstand en kalfde met een tussenkalftijd van 440 dagen voor de tweede keer op 17 december 2017. Enkele weken terug ging ze opnieuw in droogstand, na een lactatie van 11125 liter! Topcijfers!

Dit topdier stond al in de nationale krant, samen met Joke Schauvliege! Deze minister kwam op 22 december 2015 op bezoek op ons bedrijf. Dit had te maken met de erosiemaatregelen. Maar toen Joke vroeg naar een koe met dezelfde naam, was de pers er als de pinken bij om de selfie die Joke met koe Joke nam, vast te leggen op foto. Hieronder nog eens het resultaat.

HLN Joke

Koe Joke heeft dus top cijfers en daarom hadden we ook van Hannelore hoge verwachtingen. Ze is een even prachtige koe als haar moeder, zoals jullie zelf op de foto wel zien, maar jammer genoeg heeft ze een gebrek: ze is een super taaie of trage melker. Een gemiddelde koe op ons bedrijf wordt gemolken op zo’n 6 minuten, bij Hannelore duurt het welgeteld 20 minuten voor ze leeg is. Dan heeft ze rond de 15 liter melk gegeven, wat wil zeggen dat ze slechts ongeveer 0,7 liter melk per minuut geeft. Moest er met een melkrobot gemolken worden zou het misschien nog zo geen drama zijn, maar met een carrousel bepaalt de traagste koe de snelheid van de carrousel. We moeten dus altijd traag ronddraaien wanneer zij er is, en dan moeten we nog wachten ook. Dan beginnen de andere koeien op de rotonde lastig te doen en te mesten, waardoor we dan weer meer werk hebben om proper verder te melken. Allemaal heel erg jammer dus. We weten nog niet zeker of we haar gaan houden. We wachten nog even af.

UPDATE: Begin januari 2019 hebben we 10 trage melkers apart in een hoek van de stal geplaatst, waaronder Hannelore. Deze melken we op de laatste ronde – onze carrousel is met de 144 koeien die we nu melken net voor 6 keer gevuld. Met de traagste melkers op dezelfde ronde winnen we nu zo’n 15 à 20 minuten per melkbeurt.

UPDATE: Op 3 augustus 2019 stierf Hannelore compleet onverwacht, waarschijnlijk door iets aan haar hart of longen.

5 gedachtes over “Joke en Hannelore

  1. Kan je zo’n trage melker geen 2de keer melken? Dan hoef je niet te wachten… Ik laat ze terug in de wachtruimte als ze de rotor verlaat, tenminste als ze niet in de laatste ronde zit.(maar dit hou ik ook geen maanden vol, het blijft knoeien met zulke koeien)

    Like

    1. Ze kan niet op de carrousel blijven (bij buitenmelker kan dit wel) maar eventueel zouden we ze wel terug in de wachtruimte kunnen doen (maar dit is niet zo makkelijk). Ze zit vaak op de laatste ronde en dan kunnen we wel al de kalveren gaan melk geven bijvoorbeeld.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s