Het boerenleven

Melkveestal – Deel 3: ligplaatsen

Na de verlichting en de verluchting is het nu de beurt aan een volgende onderdeel van de melkveestal: ligplaatsen. Check een video hier.

De koeien kunnen zacht liggend rusten en herkauwen op rubberen matten, waarop zaagsel wordt gestrooid. Elke ligplaats wordt door zwevende ligboxen afgescheiden.

Bij de inleiding van de melkveestal zat een plan van de stal, dat je nu in het klein hiernaast ziet staan, waarop je ziet waar de ligplaatsen zich bevinden. Plan stalWij hebben zelf het plan van onze stal getekend: we hebben gekeken naar de oppervlakte die we hadden en er zo veel mogelijk proberen in krijgen, zonder dat er te weinig ruimte was voor de koeien. Uiteindelijk zijn we gekomen tot 127 ligplaatsen. Aan de rechterzijde bevindt zich een rij van 15 en een rijtje van 6 ligplaatsen. Aan deze zijde van de stal mocht er niet onderkelderd worden omdat er spanten van de stal ernaast stonden. Daarnaast hebben we 4 rijen van 20 ligplaatsen en aan de onderzijde nog een rij van 26 ligplaatsen.

De ligplaatsen hebben een breedte van 1,12 tot 1,15 m, IMG_5697elk afgescheiden van elkaar door zwevende ligboxen. Deze breedte is zeker voldoende want hoe breder men gaat, hoe schuiner de koeien zich kunnen leggen en hoe meer mest er dan op de ligplaatsen zal liggen. De lengte van aan IMG_5704de knieboom – een pvc buis waar de koeien zich met hun knieën tegen leggen – tot de achterzijde van de ligplaats bedraagt 1,65 m. Dit is niet veel maar voor onze koeien, niet echt grote koeien, is dit voldoende. Hygiëne op het ligbed is belangrijk en de juiste afmetingen zorgen hier al voor een groot deel voor.

De koeien liggen op een rubberen mat, meerbepaald de Kraiburg Wingflex mat. Kraiburg wingflex matDeze mat heeft een dikte van 6 cm en is zacht – past zich aan de lichaamsvorm van de koe aan – door zijn vleugelprofiel. Op de matten wordt er elke ochtend en avond zaagsel gestrooid om de matten droog te houden. IMG_5682Dit zaagsel wordt om de 2 maanden vooraan de ligplaatsen voorzien en dan telkens tijdens het verzamelen van de koeien om ze te melken, naar achter het ligbed gehaald met een borstel of trekker. Ook kalk wordt op het ligbed gestrooid, dit 1 keer per dag. Samen met de juiste afmetingen (zodat de koeien mooi recht liggen) zorgt dit strooisel voor een ideale hygiëne van het ligbed, dat op zijn beurt zorgt voor minder kans op uierontsteking.

7 gedachtes over “Melkveestal – Deel 3: ligplaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s