Het boerenleven

Melkveestal – Deel 11: behandelstraat

Volgende week stel ik jullie het laatste onderdeel van onze melkveestal voor: de klauwbekapbox. Wanneer we koeien hun poten willen kappen, separeren we deze vanuit de carrousel naar de behandelstraat. Over deze straat zal ik het vandaag hebben. Check een video hier.

Indien nodig kunnen koeien bij het buitenstappen ook gesepareerd worden naar de behandelstraat. Hier kunnen ze onder andere wachten op een behandeling in de klauwbekapbox.

De koebehandelstraat is eigenlijk een speciaal ontworpen hekconstructie waar koeien individueel of in een groepje worden afgescheiden en moeten IMG_4790wachten op een behandeling. In vele stallen staat de klauwbekapbox net achter deze straat, zodat de poten gemakkelijk kunnen bekeken worden. Maar ook in de straat zelf kunnen behandelingen gebeuren zoals een hermerking, een vaccinatie, drachtigheidscontrole of een veterinaire behandeling. Normaal is het de bedoeling dat de koeien allemaal zoals de eerste koe zouden staan, met hun kop naar rechts, maar koeien kunnen moeilijk doen.

De hekconstructie is moeilijk uit te leggen maar op bovenstaande foto is deze wel redelijk duidelijk te zien. De standaardlengte, zoals bij ons het geval is, is 6 meter maar deze straat kan ook 3 of 6 meter langer zijn. Bij de standaard behandelstraat kunnen 5 of 6 koeien plaatsnemen in de straat. Achter de straat is er bij ons nog wat ruimte waar er ook nog een paar koeien kunnen wachten indien nodig.

3 gedachtes over “Melkveestal – Deel 11: behandelstraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s