Het boerenleven

Melkveestal – Deel 8: strobox

Naast de 127 ligplaatsen op rubberen matten, is er ook een strobox aanwezig in onze melkveestal. Het blogbericht over de ligplaatsen, waarover jullie een aantal weken geleden konden lezen, is hier terug te vinden. Check een video hier.

In de stal is er ook een strobox voor maximum zeven dieren aanwezig.

De strobox bevindt zich in de linkerbovenhoek van de stal en is 10,5 op 5 m groot. Er kunnen hier 7 koeien eten aan het zelfsluitende voederhek.Plan stal In deze ruimte verblijven pas afgekalfde koeien om een dag of twee te bekomen en op krachten te komen. Wanneer de koe het tijdens de kalving zwaar heeft gehad en wat verlamd is geraakt (ze stapt niet met gestrekte poten, ze kan niet goed recht of ze wankelt), blijft ze hier wat langer, soms tot drie weken. Daarnaast verblijven hier ook koeien met poot- of knieproblemen. De dieren moeten hier niet zo’n grote afstanden afleggen om te eten of drinken en kunnen makkelijk liggen.

De zolder boven de strobox is gemakkelijk te bereiken via een trap en brug. Naast hun toegang tot de zolder om de strobox te kunnen bijstrooien, doet de brug ook dienst als uitkijkpunt. Van hieraf heb je een prachtig uitzicht op de stal, wat ik jullie toonde in de inleiding.

De dieren kunnen vanuit de carrousel niet automatisch gesepareerd worden naar de strobox maar wij hebben er de gewoonte van gemaakt deze dieren het laatst te melken. Wanneer alle koeien uit de wachtruimte dus op de carrousel staan, verzetten we twee hekkens en zo kunnen deze uit de strobox naar de carrousel. Wanneer ze van de carrousel draaien moet ook een hekje verzet worden zodat ze de juiste uitgang kunnen nemen.

5 gedachtes over “Melkveestal – Deel 8: strobox

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s