Het boerenleven, Throwback thursday

Becky is tien jaar!

Oké, ik schreef vorige maand nog maar over m’n koe Becky in Becky vliegt haar 8e lactatie in. Maar haar tiende verjaardag kan ik toch niet zomaar laten voorbij gaan? Oké, haar achtste liet ik ook niet zomaar voorbij gaan: Becky is acht jaar! 😉 Op haar verjaardag op 9 augustus nam ik enkele mooie selfies met m’n topper, waarvan ik er meteen eentje deelde op Facebook. In dit bericht toon ik nog wat meer foto’s…

Een paar dagen voor haar verjaardag legde ik Becky en haar dochter Bessy op foto vast toen ze naast elkaar op de carrousel stonden! Dat was de eerste keer! Elke koe heeft namelijk zo wel haar periode wanneer ze komt om te melken. Bij Becky en Bessy is die periode helemaal anders… Bessy is er vaak op de eerste ronde al bij, al is ze tegenwoordig vaak wat later. Becky wacht bijna altijd tot de laatste ronde. In de stal schuift ze in de wachtruimte altijd ligbox per ligbox op naar de melkstand, heel grappig om zien eigenlijk! Maar dit keer, op 5 augustus, was Becky wat vroeger en zo stonden moeder en dochter om 19:08 naast elkaar melk te geven!

Op haar tiende verjaardag gaf ik Becky uiteraard wat extra knuffels en kusjes. Niet zo veel koeien halen hun tiende verjaardag… Het moet namelijk allemaal meezitten voor een melkkoe: haar uier moet goed blijven, haar poten/klauwen moeten blijven meegaan, haar vruchtbaarheid moet blijven voor kalfjes zorgen, haar algemene gezondheid moet op punt blijven… Een melkkoe is een topsportster en mag dus geen blessures hebben, en indien er een is, moet die zo snel mogelijk opgelost worden.

Becky heeft nog nooit uierontsteking gehad – om acht lactaties ver te zijn, is dit echt een ferme prestatie! Haar klauwen zijn dan wel iets anders, daar heb ik elk jaar werk mee om blokjes te zetten zodat haar zoolzweren snel genezen. Haar vruchtbaarheid is eigenlijk erg goed! Enkel in haar 6e lactatie had ik problemen om haar terug drachtig te krijgen: ze had baarmoederontsteking gehad en later ook nog eens een cyste op de eierstokken. Haar algemene gezondheid is meestal top: ze staat altijd te blinken in haar vel!

Hierboven de selfie die ook op Facebook verscheen. Ik ging na het melken ’s avonds nog eens tot bij haar in de stal. Ze lag neer en was rustig aan het herkauwen. Ze trok er haar niet veel van aan dat ik nog wat selfies met haar kwam nemen! En nu op naar haar 11e verjaardag! Maar het zal zo lang niet duren voor ik nog eens over haar schrijf! 😉

2 gedachtes over “Becky is tien jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s