Video, Wist je?

Waarom kalveren en koeien loeien

Wanneer een koe en een kalf van elkaar gescheiden worden, kan het wel eens gebeuren dat zij vaak loeien (naar elkaar). Maar in de meeste gevallen is dit niet zo, want het kalf wordt op onze boerderij gewoonlijk binnen het half uur naar een eenlingbox gebracht. Ze krijgen dus niet echt een band met elkaar. Zowel kalf als koe krijgen de beste zorgen van ons en zijn perfect gelukkig. Waarom loeien kalveren en koeien dan wel op een boerderij? Ik nam m’n camera eens een dag bij de hand op ons melkveebedrijf en filmde het geloei dat ik hoorde. Verder in dit bericht heb ik de redenen ook uitgetypt, met links naar eerdere berichten die nog meer duidelijk maken.

Wanneer we ’s ochtends rond 6 uur in de stal komen, is het niet zo dat de koeien al volop staan te loeien omdat ze willen gemolken worden. Dat zou wel gebeuren moesten we een uur of twee later aankomen, dan zouden hun uiers wel spannen!

Het eerste geloei dat we op onze dag tegen komen, is van de kalfjes. De ene dag al wat luider dan anders. De kalfjes loeien wanneer ze honger of dorst hebben. Ze willen hun melkje drinken. Daarna krijgen ze hun kalvervlokjes ook bij- of opgevuld – vanaf een leeftijd van ongeveer 7 dagen. De volledige kalveropfok deed ik al eens uit de doeken, dat bericht vinden jullie hier terug. Wanneer ze geen melk meer krijgen – kalveren worden gespeend op een leeftijd van 2 maanden – kunnen ze ook wel eens vaak loeien. Maar we bouwen de melk geleidelijk af en dan valt het loeien echt goed mee.

Alle runderen kunnen wel eens loeien als ze honger hebben, maar ze krijgen meestal tijdig hun voeder geserveerd dus maken ze geen lawaai. De oudere kalfjes kijken wel vooral uit naar hun kalvervlokken of korrels. Wanneer ze de emmers horen of zien, beginnen ze te loeien. In de video zien jullie kalveren van 4 à 5 maand maar ook jongvee van 6 tot 8 maand. Vanaf een leeftijd ouder dan 5 maand wordt er niet echt meer van een kalf gesproken. Een interessant bericht waar je al die info mooi krijgt uitgelegd: van kalf tot koe op twee jaar.

Koeien loeien vooral wanneer ze bronstig of tochtig zijn. Een rund is geslachtsrijp vanaf een leeftijd van ongeveer 8 maand, dan worden zij dus ook tochtig. Aangezien een vrouwelijk rund een vruchtbaarheidscyclus van ongeveer 21 dagen heeft, worden zij om de 3 weken tochtig. Jongvee vanaf 14 à 15 maand wordt gedekt door een stier, koeien worden vanaf 50 à 60 lactatiedagen geïnsemineerd. Hoe sneller ze dus drachtig zijn, hoe minder tochten en hoe minder lawaai! Want het meeste en luidste geloei, dat komt van tochtige runderen! Ze laten eigenlijk de stier weten dat ze tochtig zijn, ze roepen ernaar. Dat roepen kan heel luid zijn en soms een hele dag lang. Het is iets volledig natuurlijk en daar kunnen wij als melkveehoud(st)ers niet veel aan veranderen.

Een hele dag lang mag trouwens letterlijk genomen worden, want een koe slaapt slechts 20 minuten per dag. Daar maakte ik ook al eens een leuke video van.

Na een dracht van 9 maand zal de koe kalven. Bij de geboorte van hun kalf maken sommige koeien wel lawaai, anderen dan weer niet. Het is hier niet echt loeien om te roepen maar eerder kreunen. Net als bij de mens eigenlijk: het kan vermoeiend zijn en het doet ook wel pijn. Maar meestal duurt de eigenlijke kalving niet zo lang: een uurtje of soms wat langer. Een kalving filmen is me nog niet gelukt, maar ik schreef het drie jaar terug wel allemaal eens uit, met foto’s.

10 gedachtes over “Waarom kalveren en koeien loeien

 1. Wat een mooie informatie kwam ik tegen en veel wist ik wel maar er zaten ook zaken bij bij wat ik niet wist. En het filmpje vond ik ook erg mooi. Koeien kunnen mij altijd wel bekoren. Schrijf er ook veel over op mijn webblogjes. Groetjes, Tine

  Geliked door 1 persoon

 2. Moeder koe en kalfje zijn perfect gelukkig?? Ook een manier om het te omschrijven. Ik zie heel wat anders, en hoor ook vaak een van elkaar gescheiden moederkoe en kind naar elkaar roepen. Afschuwelijk, moest je bij de mens eens doen, het kind wegpakken en opsluiten in een piepklein hokje. Dat snapt iedereen dat dat afschuwelijk is, ook als dat binnen een half uur gebeurt. Wij zijn echt niet zoveel anders dan dieren hoor. Als dier heb je geen rechten, alleen de plicht om voor de mens veel geld op te brengen ten koste van je eigen geluk en welzijn. Ik hoop het nog mee te maken dat wij, mensen, eindelijk zo beschaafd gaan worden om met respect voor alle levende wezens te handelen. Zo triest hoe het nu gaat.

  Like

  1. Inderdaad, we zijn niet zoveel anders dan dieren. Maar er moet wel altijd een onderscheid blijven gemaakt worden tussen mens en dier. Ik vind dat er heel veel gelet wordt op het dierenwelzijn en dat dieren het hier in België heel vaak goed stellen. Er zijn heel wat mensen die hier in België in armoede leven, in heel slechte omstandigheden, dat is pas triest. Ik zou echt willen dat ALLE mensen in goede omstandigheden mogen leven. Laten we daarvoor vechten.

   Like

  2. Ben het helemaal met je eens Els.
   Wij staan momenteel op een mini camping bij een melkvee bedrijf, en er zijn in de dagen dat wij er staan meerdere kalveren geboren. Het is schrijnend om te zien hoe de koe blijft zoeken naar haar kalf, en het geloei gaat dag en nacht door.
   De koeien worden letterlijk en figuurlijk uitgemolken…😭

   Like

   1. Hallo Mar. Hoeveel weet je over koeien? Wanneer koeien en kalveren gescheiden worden, kan het soms zijn dat ze lawaai maken, maar dat is maar bij uitzonderingen. Ben je zeker dat de koe haar kalf zoekt? Koeien zijn namelijk heel nieuwsgierige dieren en wanneer ze in een andere stal of omgeving komen (wat meestal zo is na de kalving), dan zullen ze veel rondlopen en snuffelen en kennismaken. Koeien loeien meestal om andere redenen, zoals bij tochtigheid of rond het uur dat ze gevoederd worden. Geloei van koeien kan jij dus misschien moeilijk aanhoren, maar het is zeker niet wenen zoals je meent te denken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s