Het boerenleven

Becky haalt 100 000 liter levensproductie!

Ik ben er terug met een bericht over koe Becky! Het is dan ook een uitzonderlijke koe en aan haar mogen vele odes geschreven worden. Afgelopen week bereikte onze allerliefste koe de indrukwekkende mijlpaal van 100 000 liter levensproductie! Het is de eerste koe die dat ooit haalt op ons melkveebedrijf. We zijn dus heel trots op ons Becky. Verder lees je meer, zie je meer en krijg je haar cijfers per jaar op een rij.

Vorige zomer schreef ik al twee berichten over Becky: Becky vliegt haar 8e lactatie in en Becky is tien jaar! Daar verklapte ik al dat het niet lang meer zou duren voor een volgend bericht. Want ook nu verdient ze dus een ode, en wat voor een!

Als eerste koe ooit op ons melkveebedrijf haalt ze die indrukwekkende 100 000 liter levensproductie. Want indrukwekkend blijft dat getal toch. Onlangs las ik nog dat de gemiddelde productie van een Vlaamse melkkoe – cijfers zijn wel enkel van MPR-bedrijven (MPR=MelkProductieRegistratie) – die wordt afgevoerd zo’n 30 000 liter is. Hier is die koe dan gemiddeld 5 jaar oud.

Ons Becky is nu bijna 10,5 jaar en zit momenteel op dag 182 in haar 8e lactatie. Ze produceert nu per dag gemiddeld nog steeds zo’n 35 liter! Ze doet het dus nog steeds enorm goed! Hierboven zien jullie haar koekaart, met haar productie per lactatie. Haar gemiddelde tussenkalftijd (TKT) over haar 8 lactaties heen bedraagt 398 dagen. Dat is een heel mooi gemiddelde. Meer weten hierover? Lees De lactatie van een koe en Van kalf tot koe op twee jaar.

In haar eerste 4 lactaties werd ze snel terug drachtig en bleef haar TKT kort. Bij haar laatste lactaties ging het niet zo snel en niet zo moeiteloos, wat wel logischer is bij oudere koeien en bij een koe die zo veel energie steekt in melk produceren. In haar 6e lactatie kalfde ze van een tweeling en verliep haar vruchtbaarheid daardoor minder goed. Na zo’n 7 keer (eerst 3 keer kunstmatig insemineren, daarna natuurlijke dekking) werd ze toch terug drachtig, waardoor haar TKT opliep tot 572 dagen. Vorig jaar ging het terug vlotter. Uiteindelijk is Becky echt een droom van een koe!

Want momenteel is ze ook terug drachtig! Maandag werd ze gescand door veearts Bart en we kregen goed nieuws! De 4e inseminatie die ik uitvoerde, was de goeie! Zo is het terug uitkijken naar haar volgende kalving, uitgerekend voor half augustus. Dat zal samenvallen met een hele hoop kalvingen, want 19 van de 20 koeien werden deze maand drachtig gescand. Hieronder het lijstje. Ook bij het jongvee werden er enkele gescand: daar was het 8 op 8! Meer weten over koeien scannen? Lees Vruchtbaarheidsbegeleiding en drachtcontrole.

4 gedachtes over “Becky haalt 100 000 liter levensproductie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s