Het boerenleven

We hebben een vijfgeslacht!

Het is gebeurd! Na maanden vol spanning afwachten, heeft Jal een flinke dochter aan onze boerderij toegevoegd. Dit prachtige vaarsje is uiterst uniek omdat ze voor het eerste vijfgeslacht ooit op onze boerderij zorgt! In juli 2017 maakten we al eens kans, want toen kalfde Janne, de zus van Jal, maar het werd een stiertje. Daarover schreef ik in het begin van dit jaar en ook bij het bericht Koetjes en kalfjes vertelde ik over onze droom een vijfgeslacht op ons melkveebedrijf te hebben. Nu sprongen we dus echt wel een gat in de lucht! En na het springen, nam ik uiteraard m’n kodak in de hand! Verder vertel ik jullie meer over de spannende geboorte en over het geweldige vijfgeslacht.

IMG_1447_1

Vorig jaar was de geboorte van het jaar die van Bex, het eerste vaarskalfje van topkoe Becky, op 20 juli. Nu was het op 26 mei dat we dé geboorte hadden. Het werd trouwens een spannende bevalling want de pootjes zagen er nog groot uit en we hebben moeten helpen. We dachten dus al dat het een stiertje zou zijn, maar toch moesten we het eerst echt zien. Na wat trekken, kwam een prachtig bruintje tevoorschijn. Meteen deden we een achterpootje omhoog om te kijken… Geen balzakje! Toen sprongen we uiteraard een gat in de lucht! Daarna nam ik enkele vertederende foto’s.

IMG_1300_68c

Een vijfgeslacht. Jolo heet de jongste telg, naar You Only Live Once. Want de kans dat het nog eens voorkomt, is redelijk klein aangezien echt alles moet meezitten: gezondheid van alle koeien in de familie én uiteraard heel belangrijk het geslacht. Want met natuurlijke dekking kan je niet kiezen, bij gesekst sperma ben je wel 90% zeker dat het een vaarsje zal zijn.

De moeder van Jolo is Jal, de tweede dochter na Janne. Ze is iets ouder dan twee jaar, de leeftijd waarop ze voor het eerst afkalven. Het verloop van kalf tot koe heb ik mooi uitgeschreven in een eerder blogbericht.

De grootmoeder heet Julianne en zij is een echte topper. Ze was een vaarsje van een vaars en dat zijn naar het schijnt de beste. Julianne werd geboren op 15 februari 2013 en zit momenteel al in haar vierde lactatie. Ze was al prachtig te bewonderen in video’s over onze melkveestal: over de krachtvoerautomaten en de eet- en drinkplaatsen.

De overgrootmoeder is Jules en zij was de tweede van vele nakomelingen. Over haar heb ik nog niet geschreven, maar dat wil niets verkeerds zeggen. Ze is een sterke koe en heeft ons al vele liters melk gegeven.

De betovergrootmoeder is Florina en zij is momenteel de oudste koe op ons bedrijf. Ze werd reeds geboren in 2006, toen ik nog in het vierde middelbaar zat – dus dat is echt lang geleden! Zij is een speciaal beestje en dat vertelde ik al eerder: ze was de eerste koe op onze boerderij met de Telstarfactor. Kort gezegd: ze werd rood geboren maar veranderde voor een groot deel naar een zwartharige. Een hele mooie koe!

Mooi is Jolo ook! Haar moeder Jal is zwart maar draagt de roodfactor in haar, aangezien Julianne rood is. Jal werd gedekt door een rode stier dus was er 50% kans dat het rood ging worden, of 50 % zwart dus. Maar gelukkig, het werd rood, en bovenal, het werd een vaarsje! Een snel rood vaarsje! Want na nog geen half uur zette ze al haar eerste stapjes! Hoe schattig is dat niet? Binnenkort meer! Hier meer!

IMG_1541__2__595

15 gedachtes over “We hebben een vijfgeslacht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s