Throwback thursday

Eerder verschenen

Het bericht Natuurlijke dekking staat 3 jaar online en is met 8440 bezichtigingen in totaal het meest gelezen of bekeken bericht op m’n blog! In m’n jaarlijks overzicht, dat steeds in januari verschijnt, stond dit bericht al twee jaar op de eerste plaats. Ook dit jaar scoort het goed, met gemiddeld zo’n 10 bezichtigingen per dag. M’n blogbericht Inspanningen voor het klimaat schoor echter nóg hogere toppen (in het begin van) dit jaar. Komende januari volgt het rapport, vandaag wou ik eens terugkijken naar eerder verschenen koeien of kalfjes. Koe Maggie uit Natuurlijke dekking bijvoorbeeld, is aan haar vijfde lactatie bezig. Kijk verder in dit bericht hoe zij én enkele andere beestjes die eerder een plaatsje op m’n blog kregen, het dezer dagen stellen op de boerderij.

In het bericht Natuurlijke dekking zien we stier Nicolas en koe Maggie in intieme sferen. Stier Nicolas is niet meer op onze boerderij aanwezig – hij werd té zwaar voor de koeien en mocht sowieso zijn dochters niet dekken ook. We hebben nog steeds een stier – twee momenteel: Mon en Maurice – maar werken intussen bij de koeien wel met kunstmatige inseminatie.

img_2214

Koe Maggie is er wel nog, zij is aan haar vijfde lactatie bezig. Hieronder een foto van deze week, waar ze links in beeld staat te eten, met nummer 136. Alle koeien krijgen een nummer na hun eerste kalving, dat zichtbaar is aan hun halsband maar ook in hun pootband opgeslagen zit. Hun oormerk met 9-cijferig nummer krijgen alle runderen in de eerste levensweek, dit is hun officiële identiteit.

IMG_2531

Op de foto zien we naast Maggie koe Jal mooi naar het vogeltje kijken. Zij verscheen vorig jaar meerdere keren op m’n blog want ze maakte deel uit van het hoogtepunt van 2018: We hebben een vijfgeslacht! en Fotoshoot vijfgeslacht. Helemaal rechts zien we koe Zita, die ik vermeldde in m’n opinie over landbouw en klimaat, verschenen op VRT NWS. Op de foto zien we dat de koeien volop aan het smullen zijn, ik had ze net gevoederd. Hoe het voederen in z’n werking gaat, kunnen jullie zien in dit filmpje. Koeien en kalveren die aan het eten zijn, filmde ik ook al meermaals: Etende runderen thuis op stal en Door de stallen zijn simpele maar leuke filmpjes. In die laatste is Maggie zelfs even in beeld, op 2:10 staat ze op dezelfde plaats als op de foto hierboven. Ook in Voederbieten van veld naar koe en ’s Voormiddags op de boerderij toon ik (een deel van) het voederen. Hieronder geef ik jullie deze laatste video nog eens mee.

Op het einde van dat filmpje zien we hoe koe Siel de korrels van de kalveren in het hok ernaast wil opeten. Ze rekt en rekt zich maar uit, heeft zelfs geen oog voor haar eigen meel… Het is een grappig en schattig tafereel. Deze week legde ik Siel ook nog eens op foto vast. Zij is de rechtse koe, met rood-witte kleur – we hebben trouwens ook enkele koeien met drie kleuren. Siel verscheen eerder in Kalfjes worden groot en Van kalf tot koe op twee jaar.

IMG_2525

Naast haar zien we Venezuela, het kleine, zwart-witte koetje. Zij heeft onlangs voor het eerst gekalfd, iets vroeger dan op een leeftijd van twee jaar: een jaar en tien maanden was ze. Er gaat altijd een groep pinken bij de stier, dus zijn er oudere en jongere. Zij was van de jongste maar ze doet het goed, ze laat haar zeker niet doen! Het is al altijd een dulle geweest… Jullie kregen haar eerder te zien als fotomodel voor m’n kerstkaartjes van 2018! Ze dartelde vrolijk in de sneeuw, met een slee aan haar kalverbodywarmer. Check alle foto’s nog eens hier! Intussen ben ik trouwens al begonnen met brainstormen over m’n kaartjes voor 2020! To be continued!

IMG_7376_1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s