Het boerenleven

Onze koeien hebben allemaal een naam

De meesten onder jullie zullen het al weten: onze koeien hebben allemaal een naam. Het kwam in de kranten toen Joke Schauvliege, tijdens een bezoek aan ons bedrijf omtrent erosie, een selfie nam met haar naamgenote. Het blogbericht met de krantenartikels erbij vinden jullie hier.

IMG_4316Vandaag bedacht ik dat dit een onderwerp was waar ik nog kon over schrijven aangezien er een vaarskalfje werd geboren. Meestal geef ik ze binnen de week een naam en dit sla ik dan op in het computerprogramma Ceres. Dat programma bevat onze volledige bedrijfsboekhouding – lees hier meer over rundveemanagement in Ceres. Het is officieel trouwens niet verplicht een kalf een naam te geven. Ik doe dit dus omdat ik dat wil. Officieel is het wel verplicht om het kalf binnen de zeven dagen te oormerken. Het oormerknummer geldt dus als identificatie en er bestaat daar ook een bijhorend identificatiedocument bij. Over deze zaken schreef ik al eerder, daar komen jullie via deze link terecht.

Als ik een naam moet geven aan een kalf, kijk ik altijd eens naar de naam van de moeder, vader, grootmoeder en eventueel nog andere familieleden. Meestal wil ik dat de namen iets met elkaar te maken hebben, ofwel gebruik ik een lettergreep van de moeder en/of een lettergreep van de vader. Het is dus wel eens zoeken maar dat is leuk! Maar soms is het ook gewoon een simpele naam, of de naam van een zangeres, een actrice of haar personage. Verder in dit bericht geef ik meerdere voorbeelden. De moeder van het kalfje dat vandaag werd geboren, heet Ibiza. Haar grootmoeder heet Miami. Dit is dus een familie met zonnige afkomst om het zo kort te zeggen. Ik koos voor het kalf, net als haar moeder, de naam van een Spaans eiland: Majorca.

We hebben dus heel wat zangeressen op onze boerderij: Kesha, Carly, Birdy, Sia, Katy en Ariana. Maar ook Vlaamse sterren, die iedereen wel kent: we hebben een Karen, Josje, Marthe en Klaasje. Naast zangeressen hebben we ook actrices, of eerder hun personages, rondlopen: Juno uit de gelijknamige film, Anastasia uit Fifty Shades of Grey, Katniss uit The Hunger Games en Hermelien uit Harry Potter zijn maar enkele voorbeelden. Vroeger gaven we met alle zussen samen de dieren namen en daar heb ik enkele bekende voorbeelden van. We keken toen naar McLeod’s Daughters en daaruit haalden we heel wat namen: Tess, Claire, Jodi, Regan, Becki, Stevie en Bridie. Ook Charmed was een van onze favoriete programma’s en koeien met de namen Piper, Prue en Paige zijn nog in onze stal terug te vinden.

Op 15 juli 1996 werd er een super schattig en mooi kalfje geboren en we wouden, als kleine boerinnetjes, het meteen een naam geven. Maar we kwamen niet overeen en dus hebben we de twee opties aan elkaar gehangen: Ilse-Katrien. Later kreeg zij een dochter en we wouden die herinnering aan die naam bewaren. Daarom kreeg haar dochter de naam Elke-Katrien. Vanaf toen spraken we van de Katrien-familie en alle vrouwelijke nakomelingen kregen een naam met Katrien in. Vandaag de dag zijn zo nog aanwezig: Rose-Katrien, Anne-Katrien, Jenna-Katrien, Louise-Katrien, Freya-Katrien en Uma-Katrien.

Nog enkele speciale families: de kleurenfamilie met Orange, Pink en Yellow, de fruitfamilie met Apple, Ananas en Mandarin, de lekkerbekfamilie met Pie, Pisa, Smartie en Cake…

We hebben ook al enkele namen van onze stagiairs gegeven: Sara en Eline. Gewone namen komen dus ook wel nog voor in onze stal. Tweelingen krijgen ook telkens een toepasselijke naam: Lola en Liza naar de gelijknamige kledingketen, Karo en Lientje naar onze veeartse Karlien, Steef en Fannie naar Stefanie… Andere voorbeelden gaf ik eerder in een blogbericht over tweelingen.

Voor de fans van namen heb ik hieronder om af te sluiten nog alle namen van onze huidige koeien, wie weet zit er wel een naam tussen voor een van jullie dieren.

Kari

Libel

Lucie

Juno

Pink

Karen

Ronnie

Piper

Wiebke

Zilla

Muffin

Violet

Aimee

Prue

Majolie

Ibiza

Treize

Lindsay

Diamond

Paige

Stefani

Becky

Noah

Rose-Katrien

Iyana

Ielana

Carly

Elena

Anne-Katrien

Kesha

Krullie

Brianna

Eve

Pippa

Teresa

Rosalyn

Izzie

Greta

Dami

Tessa

Mallory

Philippa

Joelle

Hettie

Mandarin

Kendra

Ash

Alyssa

Riley

Candy

Bronze

Mika

Mickaela

Rebecca

Amelie

Siel

Jes

Valentien

Pie

Tila

Chloe

Kleintje

Miami

Rochelle

Cereza

Kelly

Denise

Agatha

Betty

Laney

Camie

Anastasia

Agira

Florina

Noelle

Jara

Manon

Molly

Poppy

Fame

Margot

Pisa

Erin

Jackie

Louise-Katrien

Erika

Kader

Bridie

Annemieke

Kay

Eureka

Danielle

Marliesa

Dana

Daphne

Jessica

Katarina

Brooke

Jenna-Katrien

Birdy

Jules

Dipsy-Po

Rani

Liesel

Sara

Elleni

Dima

Lolita

Mila

Melody

Iebe

Lisa

Ivy

Mallika

Zoë

Nessa

Angella

Lykke

Lize

Chiquita

Vienna

Emmy

Josje

Otice

Sia

Elise

Mac

Ine

Ruthie

Alexa

Jill

Julianne

Maggie

Aurora

Mimmi

Janneke

Amber

Delta

Tinky

Smartie

Stevie

Lila

27 gedachtes over “Onze koeien hebben allemaal een naam

    1. Onze stierenkalveren geven we geen naam, want ze verlaten na twee weken ons bedrijf. De stieren die we aankopen, hebben meestal al een naam. Bijvoorbeeld Nicolas. Eindigend op -la zou dus Nicola of Nikola kunnen zijn. 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s