Throwback thursday

Jara, een koe met een hoorn

Deze week hebben we koe Jara voor de zesde keer droog gezet, na 379 dagen in lactatie en 11 729 kg melk! Ze doet het dus erg goed, al is koe Becky niet te kloppen. Ze stammen allebei af van dezelfde stier Dukefarm Jewel Marsh. Het zijn trouwens momenteel onze oudste en tweede oudste koe op de boerderij, met twee dagen verschil. Verder toon ik jullie dit in een lijstje, geef ik jullie alle lactatiegegevens van koe Jara en vertel ik over haar hoorn.

Voor een kalf twee maand oud is – in Van kalf tot koe op twee jaar lees je alles – worden ze onder verdoving onthoornd. Bij het afbranden van het groeihoornpunt kan het soms zijn dat men dit niet volledig heeft afgebrand. Dan zal de hoorn er toch nog door komen. Dit was het geval bij koe Jara.

Ik vertelde daar reeds over vijf jaar geleden en toonde toen een foto, die hiernaast staat. Jara was toen 4 jaar oud en zat in haar tweede lactatie. Naarmate een koe ouder wordt, groeien hun hoornen meer en meer. Daarom wil ik ook eens tonen hoe de hoorn er nu uit ziet.

De hoorn wordt al vrij groot en begint te krullen. Jara is wel een flinke koe dus doet ze geen kwaad met die hoorn. We hebben echter wel koe Charlotte, die ook een hoorn heeft, en zij voelt zich er echt baas mee. Ze geeft andere koeien er af en toe een goeie stoot mee. Het is daarom dat alle kalveren als kalf worden onthoornd: voor de veiligheid ten opzichte van andere koeien, maar uiteraard ook voor de veiligheid van onszelf en bijvoorbeeld ook de veearts. Beter voorkomen dan genezen!

Op de eerste foto stond Jara op de carrousel, op de tweede staat Jara in de klauwbekapbox. Twee keer per jaar krijgen alle koeien een klauwverzorging, rond 45 dagen lactatie en wanneer ze in droogstand gaan. Uiteraard worden sommige koeien extra voorzien van een klauwverzorging, wanneer ze een probleem hebben zoals een zoolzweer of Mortellaro.

Koe Jara wordt op 6 augustus 9 jaar en is momenteel onze oudste koe. Tegen haar verjaardag zal ze al in haar 7e lactatie zitten want op 24 juni is haar verwachte kalfdatum. Ze werd geïnsemineerd met sperma van een Belgische witblauwe stier. Op die manier wordt er een kruising geboren die we kunnen verkopen voor meer geld dan we voor een rasechte Holstein-Friesian krijgen. Zo’n kruising werd voor het eerst geboren vorig jaar in maart. Koe Stefani, de derde oudste koe, mocht ons die primeur bezorgen.

De cijfers van haar 1e lactatie kloppen wel niet volledig omdat we in die periode in een melkwagen molken. Toen werden geen gegevens per koe geregistreerd maar wisten we enkel hoeveel liter in totaal werd opgehaald door “de melkboer”. Nadat de koeien verhuisd waren naar de nieuwe stal duurde het nog een kleine maand vooraleer we begonnen melken met onze carrousel. Vanaf dan werden de kg melk wel gemeten en opgeslagen per dier.

Negen jaar is niet super oud voor een koe, maar veel ouder worden ze vaak niet omdat ze altijd terug moeten drachtig raken en geen blijvende klauwproblemen of dergelijke mogen hebben. Een melkkoe moet melk blijven geven, wanneer ze dit niet meer doet, zal ze naar het slachthuis gaan. Dit klinkt misschien hard maar koeien zijn nog altijd dieren, en dieren zijn voedsel voor de mens. We doen uiteraard ons uiterste best om hen een zo goed mogelijk leven te bezorgen! Happy cows = happy farmers!

Een van de oudste koeien die we ooit hebben gehad was koe Florina. Zij verscheen meerder keren op m’n blog. Zo heeft zij een andere koe gered met haar bloed en was zij de betovergrootmoeder van ons vijfgeslacht!

3 gedachtes over “Jara, een koe met een hoorn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s