Throwback thursday

Geen koeien met Telstarfactor meer

De Telstarfactor is voor velen Chinees, kort en duidelijk wil dat zeggen dat een koe die dat gen heeft, van kleur zal veranderen. Zo’n runderen worden geboren met een rood-witte kleur maar naarmate ze ouder worden, zal het rood veranderen in zwart. Enkel hun oren of rug kunnen wat rood behouden, zeker in de zomer, wanneer de zon veel schijnt, komt de rode kleur meer tot uiting. Ik heb daar enkele mooie foto’s van in het bericht Sommige runderen kunnen van kleur veranderen. Omdat zwart echter dominant is op de Telstarfactor en we veel met zwarte (KI)stieren hebben gewerkt, zijn er vandaag de dag geen koeien met Telstarfactor meer op ons melkveebedrijf.

Het ging ook vaak om geluk hebben. We hadden enkele jaren terug nog enkele van die speciale koeien lopen. Maar ze werden te oud, zoals Florina, kregen een accident, zoals Bronze, of raakten niet meer vol, zoals Yina. Koe Yina was de laatste koe met de Telstarfactor die ons bedrijf verlaten heeft, op 11 december 2020.

Het ging ook om geluk hebben op vlak van kunstmatig insemineren. Ik heb namelijk vaak met rood geïnsemineerd op zo’n koe met Telstarfactor – want dan heb je 50 % kans – maar die koe moet dan ten eerste nog vol raken en ten tweede een vaarskalfje geven.

Op 29 april 2019 kalfde Yina bijvoorbeeld eindelijk eens van een kalfje dat de Telstarfactor droeg. Maar helaas, het was een stiertje!

Momenteel bestaat er wel nog een kleine kans dat er toch nog een paar zwarte koeien rondlopen die de Telstarfactor met zich meedragen. Als die met een rode stier worden geïnsemineerd, is er ook 50 % kans. Het zijn wel maar kleine kansen meer, de kans is het grootst dat een koe met zichtbare Telstarfactor volledig uit ons bedrijf blijft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s