Throwback thursday

Twee viergeslachten

Twee jaar geleden sprongen we op 26 mei meer dan een gat in de lucht! Na maanden vol spanning afwachten kalfde koe Jal van een vaarsje! Dit was zo speciaal omdat er daardoor voor het eerst een vijfgeslacht op onze boerderij aanwezig was! We namen de tijd om deze unieke gebeurtenis op foto vast te leggen. Hoe dat in z’n werk ging, was ook te zien in een filmpje. Verder vertel ik jullie over onze kansen op een nieuw vijgeslacht, want we hebben momenteel twee viergeslachten lopen!

Intussen hebben we van dit vijfgeslacht enkel nog Jal en Jolo aanwezig op de boerderij. Jolo is drachtig van haar eerste kalfje en zal volgende maand kalven, iets later dan op twee jaar. Jal gaat binnenkort haar derde lactatie beginnen, na vorig jaar 6 weken te vroeg gekalfd te hebben en dus is moeten doorgemolken worden. Nu staat ze wel al enkele weken in droogstand en zit ze voor haar laatste week in de afkalfbox. Dat zien jullie hieronder, zij staat hieronder links op de foto.

Rechts op de foto staat koe Delta. Zij kan binnen een goed jaar betovergrootmoeder worden! Nu is ze dus al overgrootmoeder én klaar voor haar zesde lactatie. Delta werd geboren op 10 maart 2013, was in 2016 te zien op m’n blog in Onze melkveestal – Deel 1: verlichting en kreeg op 14 mei 2015 haar eerste dochter, Epsilon.

Hierboven zie je Epsilon op onze carrousel staan. Delta en Epsilon hebben respectievelijk nog elk een dochter: Zeta en Kappa. Inderdaad, allemaal rare namen, maar voor sommigen wel duidelijk: het zijn Griekse letters!

Epsilon op haar beurt kalfde op 4 juli 2017 van Jota. Zij was al te zien in het filmpje in het spoor van koe Jota. Hierboven zien jullie links Epsilon en rechts Jota, moeder en dochter lagen net naast elkaar in de ligboxen.

Jota haar eerste kalfje was eveneens een vaarsje: Lambda. Hierboven staat zij in het midden op de foto. Zij werd op 29 september 2019 geboren en is dus momenteel 8 maand oud. Binnen 16 maand kunnen we dus terug een vijfgeslacht hebben, als haar eerste kalfje ook een vaarsje zal zijn!

Is het geen vaarsje, dan hebben we een paar maanden later opnieuw een kans op een vijfgeslacht. Hier is de overgrootmoeder koe Juno. Zij werd geboren op 19 augustus 2013. Ze staat momenteel in droogstand om haar zesde kalfje te geven en dus haar zesde lactatie te beginnen. Al vijf keer op rij bracht zij een vaarsje ter wereld: Noor, Juna, Junie, Nerja (naar de stad in Andalusië) en Five.

Het is haar eerste dochter, Noor, geboren op 26 november 2015, die ook een vaarsje kreeg als eerste kalf. Om een vijfgeslacht te hebben, is dat bijna altijd dat hun eerste nakomeling telkens een vaarsje moet zijn. Een melkkoe wordt namelijk niet snel 10 jaar of ouder. Bij ons vijfgeslacht uit 2018 was Jal wel de tweede dochter van Julianne, want haar eerste dochter Janne kalfde van een stiertje.

Hierboven zien jullie Noor in de wachtruimte om dan gemolken te worden, ze was deze week telkens bij de laatste omdat ze uierontsteking had. Noor voegde Tori toe aan de boerderij op 16 februari 2018.

Tori zie je hier vooraan op de foto, vers gras aan het eten. Vorig jaar voederden we voor het eerst vers gras: toen nog met heel wat bewerkingen. Intussen gaat het heel wat vlotter, zoals jullie in weken vol gras al konden zien en lezen. Tori kalfde dit jaar op 1 februari van Romy.

Romy is het kalfje bovenaan op de foto met haar rood-witte kopje. Zij is dus nog maar 4 maand en hier zal het dus nog 20 maand of anderhalf jaar duren voor we een vijfgeslacht kunnen verwachten. Als alle andere koetjes in rij ook nog op de boerderij aanwezig zijn!

Deze stambomen kan ik trouwens makkelijk opvragen in Ceres, een computerprogramma waarmee we het rundveemanagement bijhouden. Alle kalvingen, inseminaties, dekkingen, gegeven medicatie en meer wordt hier in opgeslagen. Dit programma is onmisbaar op de boerderij!

UPDATE 2022 Het bleef bij beide families bij een viergeslacht. Bij de laatste familie raakte koe Noor niet meer drachtig. Zij ging op 3 augustus 2021 naar het slachthuis. Bij de eerste familie zou het een vijfgeslacht geweest zijn, want op 2 januari 2022 kalfde Lambda van een vaarsje: Upsilon. Maar 1,5 maand eerder stierf koe Epsilon, op 22 november 2021. Dat was heel erg jammer want de veearts is meerdere keren geweest, maar Epsilon geraakte er niet bovenop na een zware longontsteking.

4 gedachtes over “Twee viergeslachten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s