Het boerenleven

Alle maïs en deel jongvee thuis

IMG_2397Op zondag 13 oktober werd het tweede deel van de maïs gehakseld – de eerste op Werelddierendag. Daarmee is de maïs van het veld en allemaal mooi ingekuild op de boerderij. Onze twee kuilen van ongeveer 70 meter zijn stevig bedekt met plastiek, netten, zandzakken en banden. Zo blijft het voer goed bewaard en kunnen we weer een jaartje verder. Zo kan ik elke dag de runderen van lekker voer voorzien. Deze week werd ook al een deel van het jongvee vanop de weide naar huis gehaald. Met dit weer is het tegenwoordig nergens beter dan thuis op stal.

Het was lang droog dit najaar, maar eenmaal het begon met regenen, hield het niet meer op. Het was dus een beetje zoeken naar een gepaste dag om maïs te hakselen. Uiteindelijk hadden we zondag geluk en zijn er geen grote hoeveelheden regen uit de lucht gevallen. Het hakselen en inkuilen van de maïs verliep heel goed!

IMG_2333IMG_2345

Maandag werd de kuil afgewerkt en afgedekt. ’s Avonds konden we tevreden terugblikken op het maïsseizoen van 2019! Het weideseizoen loopt ook op zijn einde. De droogstaande koeien zaten sinds vorige week op stal en deze week werd een deel van het jongvee naar huis gehaald. Hun stal werd deze zomer netjes gereinigd!

IMG_2358

Ook terug thuis op stal te vinden: ons Roza. Wie herkent ze nog? Twee jaar terug poseerde ze als kalf voor m’n lens! Vooral de foto van haar samen met Milo is memorabel! Ik zet hem hieronder ook nog eens in dit bericht!

IMG_2374IMG_5653

Het volgende werk dat ons wacht, is het scheren van alle runderen. Sommige jaren doen we dit meteen bij het naar huis halen. Bij droog weer en genoeg volk om te helpen, gaat dat vlot. Dit jaar hebben we eerst heel wat beestjes thuis gebracht en beginnen we komende week met scheren!

Een gedachte over “Alle maïs en deel jongvee thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s