Het boerenleven

Na Bex een tweede dochter voor topkoe Becky: Bessy!

Dan toch: een zusje voor Bex want topkoe Becky bracht een tweede dochter ter wereld! We hebben enkele weken vol spanning moeten wachten op bevestiging maar het is nu officieel: Bessy is een vaarsje en mag op onze boerderij blijven! Het klinkt als een rare zin, maar hij is correct geschreven. Becky beviel eind september van een tweeling: een stiertje en een vaarsje. Bij zo’n stier-vaars tweeling is het vaarsje jammer genoeg meestal onvruchtbaar. In slechts één op de tien gevallen zou het echter wél vruchtbaar kunnen zijn. Omdat Becky zo’n topkoe is, lieten we een bloedonderzoek uitvoeren bij het vaarskalf.

De meeste rundveehouders laten een tweelingvaarsje niet controleren, ook wij hadden het nog nooit laten doen. Maar omdat het hier om een dochter van Becky ging, maakten we een uitzondering. Wat zijn we daar blij om! Het bloedonderzoek toonde namelijk aan dat er geen Y-chromosoom werd gedetecteerd, zoals jullie hieronder kunnen zien. De geslachtschromosomen van een vrouwtje zijn namelijk twee X-chromsomen (XX) en van een mannetje een X- en een Y-chromosoom (XY). Tijdens de dracht van een koe komen de bloedbanen bij 90 % van de tweelingen met elkaar in contact, waardoor er bloedcellen worden uitgewisseld. Gebeurt dit bij een stier-vaars tweeling, dan kan er Y-chromosoom bij het vrouwtje terecht komen, waardoor het onvruchtbaar wordt. De volledige uitleg is in dit eerder blogbericht terug te vinden.

Bessy bloed

We zijn dus heel blij dat Bessy een vaarsje is! Ik heb nog geen foto van haar, maar daar maak ik wel eens werk van. Je kan wel een hele serie foto’s van haar zus Bex terug vinden op m’n blog. Toen Bex één jaar werd, nam ik ook enkele foto’s van dochter en moeder.

IMG_2731__1__425

Tweelingen, het is altijd een avontuur. Ik schreef er al meerdere berichten over: tweelingen75e tweeling sinds 2000 en update tweelingen. Ik zou er weer al enkele kunnen toevoegen aan de lijst, binnenkort misschien eens. Zo weten we altijd wat te schrijven!

9 gedachtes over “Na Bex een tweede dochter voor topkoe Becky: Bessy!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s