Throwback thursday

Update tweelingen

In 2018 zijn er intussen al drie tweelingen geboren! Dat deed me eens terugkijken naar m’n eerdere blogberichten: Tweelingen en 11e tweeling van dit jaar, 75e tweeling sinds 2000! Dat laatste bericht postte ik eind december 2016. Vorig jaar werden er ook enkele tweelingen geboren, dus dacht ik nu ook nog eens de cijfers over tweelingen te updaten. De besluiten die ik eerder maakte, worden opnieuw bevestigd: een stier-vaars tweeling komt het vaakst voor en in welke lactatie de koe zit, maakt niet uit.

Hieronder haal ik er terug de leuke tabel bij met het aantal tweelingen. In 2017 werden er 9 geboren, wat het totaal intussen op 84 brengt! Met de 3 van dit jaar er bij al 87! Een stier-vaars tweeling is met voorsprong de meest voorkomende soort tweeling. Wel jammer, want het vaarsje moet steeds het bedrijf verlaten aangezien deze meestal onvruchtbaar is.

Tweelingen tot 2017

In welke lactatie de koe zich bevindt, daar is niet echt een lijn in terug te vinden. Ik zie wel dat het bijna altijd om hoogproductieve koeien gaat.

Tweelingen per lactatie tot 2017

Een tweeling dragen, is wel een zware opdracht voor de koe. Het vraagt veel energie van de moeder, dat hebben we afgelopen jaar zeker mogen ondervinden bij koe Rani. In haar eerste lactatie kreeg ze ook al een een tweeling, nu zit ze aan haar vierde lactatie. Dit wordt haar laatste lactatie want we hebben haar niet meer laten dekken. Waarom? De laatste dagen voor de geboorte van haar kalveren, kon ze niet meer rechtstaan. Ze forceerde haar ook met het vaak te proberen. Na enkele dagen en met veel hulp van ons, stond ze terug. Maar het duurde weken voor ze echt terug goed kon rondlopen. Ze verbleef de hele tijd in de strobox voor kalfkoeien.

In het begin hebben we haar met de hand moeten melken. Dit was echter een heel karwei, dus schaften we ons een minimelker aan. Haar verhuizen naar de melkveestal en haar melken in de carrousel, daarvoor was ze de eerste weken zeker nog niet sterk genoeg. Die minimelker, dat werd eigenlijk sowieso eens tijd, want sindsdien kunnen we een koe na haar kalving snel melken, om zo verse biest voor het kalf te hebben. Deze biest is door het tijdig melken veelal van super kwaliteit, wat erg belangrijk is voor een goede start van de kalveropfok. Om dit bericht af te ronden nog een foto van Rani met de minimelker. Deze dateert van 6 juli 2017.

IMG_1203

2 gedachtes over “Update tweelingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s