Throwback thursday

11e tweeling van dit jaar, 75e tweeling sinds 2000!

mickaela-heeft-een-tweelingVandaag is er terug een tweeling geboren! Ik zeg terug want het is de 11e tweeling van dit jaar. Dat brengt het totaal sinds 2000 op het mooie getal van 75 tweelingen! Ik kan dus niet anders dan daarover te bloggen. Ik vind tweelingen speciaal, al is het gevaarlijker voor de moeder en voor de kalveren. In oktober 2015 schreef ik al eens over tweelingen. De aanleiding voor dat bericht was een wel heel bijzondere tweeling: een tweeling die met 10 dagen verschil werd geboren. Ze hebben het wel niet gehaald want ze waren te vroeg geboren. In maart van dit jaar trouwens nog een opmerkelijke tweeling gehad. Het verhaal daarover en een samenvatting van onze tweelinghistoriek krijgen jullie verder in dit bericht opgesomd.

In maart kalfde Katarina van een tweeling, zoals we gedacht hadden want ze had een enorm lijf. Maar het was een moeilijke kalving en het eerste kalfje was door de lange duur reeds gestorven. Het tweede kwam er meteen daarna redelijk snel uit. Dit kalfje bleek echter al langer overleden te zijn. Het was misschien maar 5 maand oud geworden. Het zag er allesinds niet meer fris uit. Het had geen weg naar buiten gevonden omdat het andere kalfje in de weg zat. Vandaar dus dat Katarina zo’n enorm lijf had: het dode kalfje zat als het ware te rotten in haar lijf. Katarina zelf is er niet echt ziek van geweest. Hieronder geef ik jullie de aangepaste stamboom van haar familie, want dat is een echte tweelingfamilie.

tweelingfamilie-91-1200-tot-2016

Katarina’s tweeling was de vierde van 2016, een week later volgde er nog een, in mei nog twee… Vandaag werd dus de elfde tweeling van het jaar geboren. Ons hoogste aantal per jaar! Het was een stiertje en een vaarsje, waardoor ze beiden het bedrijf zullen verlaten. Het vaarskalfje zal namelijk hoogstwaarschijnlijk onvruchtbaar zijn. Twee weken terug was er ook al een stier-vaars tweeling geboren. Dit blijkt eigenlijk, zoals ik vorige keer ook al kon besluiten, de meest voorkomende soort tweeling. De volledige aangepaste tabel krijgen jullie ook terug mee.

tweelingen-tot-2016

Ik heb ook opnieuw gekeken of ik een verband vind in welke lactatie er het meeste tweelingen voorkomen. Dit is eigenlijk niet zo duidelijk. Dit jaar waren het vijf koeien die tweelingen-per-lactatie-tot-2016hun derde lactatie begonnen, drie die hun vierde lactatie aanvatten, twee hun tweede en eentje haar vijfde. Meer dan vijf lactaties komt sowieso minder voor want er zijn minder koeien die een vijfde lactatie halen. Hoe meer gegevens, hoe meer het wel kan duidelijk worden. Ik blijf dus alles bijhouden. Ik zal misschien ook nog eens bekijken of er nog andere verbanden te leggen zijn, je weet maar nooit.

2 gedachtes over “11e tweeling van dit jaar, 75e tweeling sinds 2000!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s