Het boerenleven, Throwback thursday

De Becky familie

Afgelopen jaar heb ik twee keer over onze liefste en beste koe Becky geschreven. Begin het jaar was dat over een mijlpaal die ze behaalde: Becky haalt 100 000 liter levensproductie! De eerste koe ooit op ons bedrijf die dat haalt! Toen vertelde ik ook dat ze net drachtig was gescand. Op 18 augustus was het dan zover: Berry werd geboren! Ik vertelde er meer over in De zomer en koe Becky. Maar ik deelde niet echt bijhorende foto’s. Dus ideaal voer voor nog eens een blog post…

Becky is intussen 11 jaar en 4 maand oud: ze werd geboren op 9 augustus 2011. Daarmee is ze ook de oudste koe op onze boerderij. Die 9 augustus is blijkbaar een topdatum, want ook topkoe Xena werd op die dag geboren, maar dan 3 jaar later. Op 18 augustus 2022 kalfde Becky voor de 9e keer! Dat doen niet heel veel koeien haar na! Het was een vaarsje (joepie!) en kreeg de naam Berry. Bijhorend bij de familie, naar bes in het Engels en naar Berre, de zanger die dit jaar compleet doorbrak met Say My Name.

We waren enorm blij met een vaarsje, want haar eerste dochter (na vier stiertjes pas bij de vijfde kalving op 20 juli 2017 een vaarsje) stierf op 3-jarige leeftijd. Daarover schreef ik in Afscheid van Bex en Bente. Bex liet wel een mooie dochter, Bellini (geboren op 13 september 2019) na, die op haar beurt Berdine (geboren op 18 oktober 2021) aan de familie toevoegde. Vier jaar geleden, op 25 september 2018, kreeg Becky een tweeling, een stiertje en een vaarsje. Het vaarsje lieten we onderzoeken en het bleek toch vruchtbaar te zijn! Bij dergelijke tweeling is dat namelijk meestal niet het geval. Haar gaven we de naam Bessy. Van Becky en Bessy kon ik deze zomer in hun droogstand een mooie foto maken. Ik deel hem hieronder, van 6 augustus, en dan een foto van een paar dagen later, van Becky en mij op haar verjaardag!

Ik neem veel foto’s van Becky, zo ook op 16 september 2022. Toen nam ik ook nog een keer een foto van haar dochter Berry, die intussen een maand oud was en net in een groepshok zat. De eerste weken zitten de kalfjes altijd in individuele kalverboxen. Waarom en alles over de opfok kan je lezen in Kalveropfok is een hele opdracht. Diezelfde dag kon m’n mama nog een hele prachtige foto nemen van Becky en ik samen. Een favoriete foto van me.

Bessy kalfde op 6 november 2020 voor het eerst en we waren blij: een vaarsje. Jammer genoeg was de vreugde van korte duur want Bente stierf een week later. Daarover ook meer in Afscheid van Bex en Bente. Intussen heeft Bessy wel een dochter, want haar tweede kalfje was ook een vaarsje: Beata. Zij werd geboren op 15 september 2021. Zo hebben we dus al een mooie Becky familie! Ik toon dat met nog enkele foto’s…

Bessy (dochter van Becky) en Bellini (kleindochter van Becky) kon ik eens naast elkaar op foto vastleggen in de melkveestal, op 3 november 2022. Bessy hebben we links, Bellini rechts. Beata (dochter van Bessy) en Berdine (dochter van Bellini) zijn ongeveer even oud en zitten in dezelfde groep jongvee. Deze ben ik nu aan het insemineren. Op 29 december kon ik hen ook eens samen vastleggen op foto, Berdine links en Beata rechts.

Om af te sluiten nog een foto van Becky! Want om zo’n topper als de mater familias te worden, dan zullen ze wel nog allemaal hun best mogen doen. De levensproductie van Becky staat nu al op 109393 liter! Ze is intussen trouwens opnieuw geïnsemineerd! Volgende week wordt ze gescand, heel spannend dus of ze terug drachtig is!

UPDATE Op 17 januari 2023 stonden koe Becky en kleindochter Bellini naast elkaar op de carrousel. Ik nam uiteraard een foto! Normaal komt Becky altijd op de laatste ronde. Echt, ze wacht altijd, soms schuift ze maar ligbox per ligbox op. Dat kan omdat onze wachtruimte in de stal zelf is, wat je goed kan zien en bekijken in Onze melkveestal – Deel 9: wachtruimte met opdrijfketting. Maar de laatste weken komt ze geregeld eens vroeger, soms zelfs op de eerste ronde! Zo kwam het er op 17 januari eens van dat Becky en Bellini naast elkaar stonden. Mooi!

UPDATE Op 20 januari 2023 kwamen we ’s ochtends in de stal en toen lagen Bessy en Bellini naast elkaar te slapen. Ale, ik moet eigenlijk liggen zeggen, want slapen doet een koe slechts zo’n 20 minuten per dag. Tegenwoordig heb ik dus al veel mooie plaatjes van de Becky familie kunnen maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s