Het boerenleven, Throwback thursday

Afscheid van Bex en Bente

De koe waarover ik jullie al het meest verteld heb, is m’n favoriete koe Becky. Zij werd afgelopen zomer 9 jaar – vorig jaar schreef ik over haar achtste verjaardag. Becky startte haar 7e lactatie in april van 2020 en is hopelijk momenteel opnieuw drachtig – maandag drachtcontrole, spannend! Jammer genoeg hebben haar nakomelingen niet zo veel geluk, we namen in augustus afscheid van haar dochter Bex en vorige maand van haar pasgeboren kleindochter Bente.

Half augustus postte ik een foto van mij met Bex en Becky op de Facebookpagina van De avonturen van een boerenmeid. Daarbij bracht ik het nieuws dat Bex geheel onverwachts overleden was. In de zomer van 2017, drie jaar eerder, was ik nog zo euforisch op m’n blog te kunnen schrijven over het eerste vaarsje voor topkoe Becky. Het duurde namelijk tot haar vijfde nakomeling voor het een meisje was!

Bex werd wel al twee keer in de dierenkliniek geopereerd aan haar darmen: toen ze maar enkele weken oud was en nadat ze gekalfd had van Bellini, in september 2019. Het was een wonder dat ze er telkens door kwam, maar blijkbaar was ze toch erg gevoelig en zal ze denk ik terug iets inwendig gekregen hebben. Bex stierf op de weide, waar ze verbleef tijdens haar droogstand. Een maand later, afgelopen september, zou ze voor de tweede keer kalven. Heel erg jammer! Maar het hoort er ook bij op de boerderij. Het is wel zwaar, zeker de laatste jaren heb ik het er moeilijker mee. We verliezen meer dieren, wat zeker iets met die hete zomers te maken heeft. Later vertel ik daar eens meer over. Hieronder heb ik nog een prachtfoto van Bex en ik, van vorig jaar, door fotograaf Marcel Van Coile.

Op 6 november kalfde Bessy, de tweede dochter van Becky, van een vaarsje: Bente. Ik deelde een super schattige video op Facebook. Bente was heel actief en gezond, maar toch vonden we haar een week later dood terug in haar eenlingbox. Wat ze juist had, weten we niet. Een afwijking aan haar hart, ook iets met de darmen? Het kan allemaal. Opnieuw een tegenslag dus, want zo krimpt Becky haar familie alleen maar in, in plaats van te groeien.

Ik maakte zelfs foto’s van de geboorte. Ik was aan het voederen maar ik hield ze in de gaten. Om 9u42 kwamen de pootjes piepen, om 10u34 was Bente al geboren en om 11u45 stond ze al te zuigen! Zo’n snel en actief kalf! Jammer dat het zo snel kan keren ook.

Bessy is trouwens een deel van een stier-vaars tweeling. De vaarsjes zijn meestal onvruchtbaar, maar na een bloedtest bleek Bessy wel vruchtbaar te zijn! Dubbel jammer dat haar dochtertje nu dan sterft. Om af te sluiten nog een fijne video van Becky, genietend van de koeborstel!

3 gedachtes over “Afscheid van Bex en Bente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s