Het boerenleven

Koe Becky start haar 7e lactatie

mdeM’n favoriete koe Becky is op 19 april gestart met haar 7e lactatie! Wat wil dit zeggen? Topkoe Becky – die op 9 augustus 8 jaar werd – heeft op 19 april voor de 7e keer gekalfd! Niet veel koeien zullen 7 keer kalven, bij ons lopen er zo maar 2 rond. Ze kalfde vroeg in de ochtend, alleen, van een flink stiertje, Benny – na Bex in 2017 en Bessy in 2018! Nu begint ze dus opnieuw melk te geven: ze start een nieuwe lactatie. Dit na enkele weken droog te hebben gestaan: een periode waarin ze niet werd gemolken, waarin ze op rust was en haar uier zich wat kon herstellen en voorbereiden. Bij Becky verliep de start van haar nieuwe lactatie erg moeizaam. Verder in dit bericht vertel ik wat er gebeurde en waarom…

Het was een beetje te voorspellen dat het geen makkelijke start zou worden want Becky had haar vorige lactatie, haar 6e lactatie, niet optimaal doorlopen. Ze gaf toen, op 25 september 2018, geboorte aan een tweeling en dat vroeg veel van haar. Haar lactatiestart was toen ook al niet optimaal want de nageboorte was niet vlot afgekomen – wat wel vaak zo is bij een tweeling. Haar baarmoeder had dus tijd nodig om zich te reinigen en zich te herstellen. Ze kwam niet snel bronstig of tochtig en het was dan ook moeilijk om haar terug drachtig te krijgen. Becky had twee keer een cyste op haar eierstokken. Met hulp van de veearts werd ze behandeld en uiteindelijk slaagde stier Maurice er in om op 19 juli 2019 raak te schieten! Becky werd drachtig, maar dus wel al op dag 297 van haar lactatie.

In optimale omstandigheden is een koe drachtig op de 100e lactatiedag. Op die manier kalft een koe na 280 dagen dracht af met dus een tussenkalftijd (de tijd tussen twee kalvingen) van 380 dagen. Op onze boerderij ligt de gemiddelde TKT op zo’n 395 dagen. Daarvan worden de koeien zo’n 350 dagen gemolken en daarna gaan ze zo’n 40 dagen in droogstand.

Becky ging na 510 lactatiedagen in droogstand en stond uiteindelijk 62 dagen droog. Hier verliep alles goed en bleef haar conditie ook stabiel – koeien mogen in de droogstand liefst niet meer vervetten. Hierboven zien jullie twee foto’s van haar laatste dagen voor haar kalving. Ze blonk, ze stelde het goed, maar het bleef dus spannend afwachten hoe ze haar 7e lactatie zou starten!

In de nacht van 18 op 19 april kalfde Becky zonder hulp van kalfje Benny. ’s Ochtends zag ze er erg goed uit, alleen was de nageboorte nog niet afgekomen. Maar ik maakte me nog geen zorgen. Overdag zag het er wel telkens minder goed uit… Ze begon niet meteen goed te eten, ze lag veel neer, die nageboorte kwam niet af… ’s Avonds kon ze dan niet meer recht: Becky had kalfziekte.

Kalfziekte of hypocalcemie wil zeggen dat de koe een tekort heeft aan calcium. Wanneer een koe kalft, is er plots een enorme behoefte aan calcium – ongeveer 100 gram per dag, in plaats van ongeveer 20 gram in de droogstand. Wanneer een koe dit niet opneemt én niet uit haar reserves kan halen, zal ze kalfziekte krijgen.

Becky kreeg als behandeling door de veearts calcium toegediend in het bloed. Dit werkt snel en zo kan ze snel terug staan. Wij gaven haar dan nog calciumbolussen: dit zijn eigenlijk grote pillen calcium die in hun muil worden opgeschoten. In hun pens lossen deze dan geleidelijk op, waardoor verspreid over zo’n 12 uren calcium wordt vrijgegeven.

IMG_20200422_161349

Becky bleef enkele dagen in de strobox zitten waar de koeien wat bekomen na hun kalving. Ze had echt tijd nodig want die eerste dagen wou ze echt niet goed eten. Ik was erg ongerust want er kunnen altijd complicaties zijn: uieronsteking, lebmaagdraaiing…

Na drie dagen was het dan beter en had ze meer en meer zin om te eten, en om melk te produceren. Vanaf dag vijf was ze dan sterk genoeg om bij de koeien rond te lopen. Die nageboorte moet wel nog altijd afkomen, daarvoor werd ze met antibiotica behandeld, dus het zal beetje per beetje nog moeten beteren. Ze ziet er allesinds al veel beter uit!

IMG_20200425_152116

Ik ben heel trots op m’n Becky! Het is zo’n speciale koe, die m’n hartje gestolen heeft! Omwille van alles eigenlijk: ze is een super brave, kalme koe en is ook een topper op vlak van melkproductie. Hieronder toon ik de gegevens van haar lactaties, zoals we op de computer in softwareprogramma Ceres kunnen zien.

Becky lactaties

Becky is trouwens echt wel onze beste koe. Zo’n liters melk zijn voor de duidelijkheid echt wel uitzonderlijk, of toch voor ons bedrijf. Vorige lactatie gaf ze 18 817 liter melk op 510 lactatiedagen, wat wil zeggen dat ze gemiddeld over heel haar zesde lactatie dagelijks bijna 37 liter gaf! In de vijfde lactatie was dit 15 306 liter gedeeld door 387 lactatiedagen: 39,5 liter! Dat zijn 4 emmers melk per dag! Dit zie je echt niet veel en dus is Becky echt wel een unieke koe, die elke dag heel wat knuffeltjes krijgt! Het is ook zo’n knuffelbeest! Ik hoop haar nog lang te kunnen verwennen en daarmee misschien wel de 100 000 liter levensproductie te halen!

IMG_20200430_101312

8 gedachtes over “Koe Becky start haar 7e lactatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s