Foto

Knappe koeien en kalfjes

Ik deel hier op m’n blog eigenlijk veel te weinig berichten met foto’s van koeien. M’n smartphone staat thans vol met foto’s! Op 24 maart 2021, dat is dus zo’n 3 jaar geleden, nam ik op een zonnige avond verschillende prachtige plaatjes, die ik postte in Verliefd op koeien. Hoog tijd voor meer van dat dus! Afgelopen februari 2024 heb ik heel wat mooie foto’s kunnen maken. Op Facebook deel ik er wel regelmatig, dus sommige zag je daar misschien al verschijnen, maar hier krijg je ze mooi in het groot, en in aantal nog wat meer dan daar.

Deze eerste drie foto’s zijn prachtige portretfoto’s van koe Sanne-Katrien. Wat een knappe koe is zij! Ze straalt echt en dat zien we ook in haar productie. Ze kalfde op 1 oktober 2023 voor het eerst (van een vaarsje, Janne-Katrien) en is nu dus 154 dagen in lactatie. Gemiddeld per dag is zij momenteel nog goed voor zo’n 35 liter melk! Ze is intussen op 17 december geïnsemineerd, met gesekst sperma, en drachtig gescand op 7 februari 2024. We kijken dus uit naar de geboorte van haar tweede vaarsje rond 22 september 2024! Hoe ik deze gegevens allemaal weet? Alles wordt mooi en regelmatig opgeslagen in het computerprogramma Rundveemanagement in Ceres. Ik toonde eerder al een mooie foto van Sanne-Katrien als jonge vaars op de weide, in het bericht In mei moest het allemaal gebeuren van vorig jaar 2023.

Koe Elara is toch wel een van de schattigste koeien van de stal. Ze is zeker niet zo groot als Sanne-Katrien. Ze is ook iets jonger, zij werd geboren op 3 december 2021 en Sanne-Katrien op 12 september 2021. Elara kalfde voor het eerst op 19 oktober 2023 (ook van een vaarsje, Iluna) en is nu 134 dagen in lactatie. Ze was dus nog geen twee jaar en kende ook geen geweldige start in de koestal. We hebben veel geluk gehad dat ze er nog is want toen ze door de elektrische opdrijfketting werd opgeschrikt, kwam ze gekneld te zitten in de ligboxen. We hebben onmiddellijk moeten ingrijpen want ze dreigde te stikken. Door haar achterpoten omver te trekken, kon ze neervallen en zo bevrijd worden. Ze raakte verlamd aan haar staart, maar mettertijd is dit gelukkig wel weer goed gekomen. Ze is volledig hersteld en momenteel nog goed voor zo’n 33 liter melk per dag.

Drie toppers na elkaar op de carrousel, daar moest ik een foto van nemen! Koeien Sienna, Amika en Lambda stonden op 19 februari ’s morgens mooi achter elkaar. Ze waren toen goed voor respectievelijk 52, 44 en 50 liter melk per dag! Enkel koe Amika kalfde van een vaarsje: Jacotte. Dit jaar zal ik ze alle drie met gesekst sperma insemineren zodat we 90 % zeker zijn dat we er drie vaarsjes zullen bij krijgen. Het is pas vorig jaar dat ik voor het eerst aan de slag ging met gesekst sperma. Daarover kunnen jullie lezen in Eerste kalf van gesekst sperma geboren. Koe Lambda is afkomstig van de bekende Griekse familie op onze boerderij. 😉 Ik toonde eerder foto’s van haar in In mei moest het allemaal gebeuren, Een drukke eerste week van 2023 en Twee viergeslachten.

We kregen er ook heel wat schattige kalfjes bij in februari. Hierboven zie je kalfje Pien, het dochtertje van koe Odile, geboren op 16 februari. Daarvoor werden Emilienne, Queen Camilla, Sangria, Malaga en Otje geboren. Daarna volgden nog Guusje, van koe Meesje, en Loren, van koe Zendaya. Op 29 februari, op de schrikkeldag, werd voor de tweede keer ooit op onze boerderij een kalfje geboren. Het was 16 jaar geleden. Koe Kawtar kalfde dan van kalfje Imane, die je hieronder op de foto ziet. Dat zijn beiden namen van MNM-presentatoren. Ik vind dus nog steeds makkelijk namen voor onze kalfjes! En als ik even geen inspiratie heb, vraag ik het op m’n Facebookpagina aan de volgers! De laatste naam die ik zo aan een kalfje gaf, was trouwens Sangria, en die daarvoor was Grietje, die verscheen in Ho Ho Ho!

Plaats een reactie