Throwback thursday

Tweelingzussen op de boerderij

Ik deel op m’n Facebookpagina maar ook hier regelmatig berichten en foto’s van tweelingkalfjes. Ik blijf dat iets speciaals vinden. Zelfs al heb je bij koeien eigenlijk beter geen tweeling. Het vraagt toch wel veel (energie) van de koe. De koe heeft het na de geboorte van de kalfjes vaak moeilijker om op te starten. De tweeling zelf is kleiner en ook kwetsbaarder. Maar meestal spartelen die kleintjes zich wel door de kalverziekten die eventueel voorkomen – zoals diarree bijvoorbeeld. Later zijn ze gewoon even groot als alle andere koeien. Enkel wanneer het twee vaarsjes zijn, zullen ze trouwens op de boerderij blijven. Want bij een stier-vaars tweeling is het vaarskalfje meestal onvruchtbaar. In 2022 werd net als het jaar ervoor één vaarsjestweeling geboren. Kom het verder te weten met schattige foto’s… Ook van onze andere aanwezige tweelingzussen geef ik een mooie update!

Jippeke en Janneke

In 2021 werden Jippeke en Janneke geboren, op 27 juni 2021. Dat vertelde ik in Twin sisters. Zij waren altijd erg vitaal en groeiden mooi op! Op Facebook deelde ik vorig jaar onderstaande foto’s van hen… Toen waren ze dus een goeie 6 (begin januari) en bijna 9 (eind maart) maanden oud. Tot zo’n 8 maanden zitten ze op stro: eerst 3 weken in een individuele box, van 3 tot 12 weken in een klein groepje en tenslotte in een grote groep. Daarna verhuizen ze naar een ligboxenloopstal, zoals op de rechtse foto. Kom alle stappen te weten in Van kalf tot koe op twee jaar.

Momenteel zijn ze 1,5 jaar oud. Ze werden intussen geïnsemineerd en zouden dus drachtig moeten zijn. Dat weten we zeker als ze binnen 2 weken worden gecontroleerd op dracht door de veearts. Ze zitten samen in de jongveestal en brengen graag tijd samen door. Zoals op onderstaande foto, die ook te zien was in Een drukke eerste week van 2023.

Mu en Nu

In 2022 werden kalfjes Mu en Nu geboren, op 10 juli 2022 om precies te zijn. Iets meer dan een jaar na onze vorige vaarsjestweeling dus. Mama is koe Zeta. Speciale namen inderdaad, al is bij sommigen misschien al de euro gevallen: het zijn letters van het Griekse alfabet! Zeta is de dochter van koe Delta, die de mater familias is. Ik schreef over de familie in Twee viergeslachten.

Zij waren op Facebook inderdaad ook al te zien! Hieronder nog een schattige foto die ik nog niet deelde, van 27 augustus 2022. Ze zaten van 3 tot 12 weken leeftijd per twee in een groepje, al was dat vooral omdat er toen weinig andere kalveren waren. Meestal een groepje van 4 in deze boxen. Daarna schuiven ze door naar de grote groepshokken op stro, zoals op de tweede foto hieronder, die dateert van 27 oktober 2022.

Momenteel gaat het wel minder goed met Mu want ze heeft een zware oorontsteking. De veearts is er al twee keer bij geweest want het wil niet goed genezen. Ze heeft nu een langwerkende antibiotica gehad. Volgende week wordt ze nog eens gecheckt door de dierenarts.

Thelma en Louise

In 2020 werden twee vaarsjestweelingen geboren, waarvan eerst Thelma en Louise in april. Zij waren zo’n mini’s! Ook van hen deelde ik al plaatjes op Facebook. Zoals je op de tweede foto ziet, zaten zij wel wat langer in de grote stroboxen (normaal tot 8 maand). Het hangt er van af of we kunnen doorschuiven want in de winter zit alles mooi vol en gaat doorschuiven pas als er vaarzen gekalfd hebben en er plaats komt in de jongveestal.

Thelma en Louise zijn intussen mooie koeien! Daar kon ik op Facebook ook al niet over zwijgen. In het begin kwamen zij effectief heel veel samen op de carrousel. Nu is dat precies al minder. Al zijn zij in de stal ook wel nog af en toe samen terug te vinden. Ze kennen elkaar wel goed hoor! Niet dat ik denk dat ze effectief weten dat ze zussen zijn. Maar ze weten dat ze altijd samen gezeten hebben. Bij andere koeien die altijd van kalfs af aan hebben samen gezeten, maar daarom niet familie zijn maar gewoon leeftijdsgenoten, zien we dat ook. Ze blijven elkaar kennen en opzoeken in de stal.

Hieronder geef ik nog een foto mee die ik nog niet online postte. Hij dateert van 4 oktober. Je ziet hier nóg iets speciaals aan deze speciale tweeling. Ze waren al speciaal door hun verschillende kleuren. Maar Thelma kreeg nog een plekje zwart mee op haar rood-witte buik!

De oorflappen die je aan hun oormerk ziet hangen, waren trouwens tegen de vliegen en insecten. Die deden we aan toen ze in april 2022 nog even de weide op gingen, voor ze kalfden. Zij kalfden dus inderdaad wel op een iets oudere leeftijd dan 2 jaar (2 jaar en 5 maand). Vooral omdat ze toch iets kleiner waren dan gewoonlijk voor hun leeftijd. Nu als koe groeit dat er nog helemaal uit.

Roxanne en Léonore

In juni 2020 kwamen Roxanne en Léonore ter wereld op de boerderij. Ik schreef toen het bericht Tweede vaarsjestweeling van dit jaar. Op 1 juli 2020 mochten ze samen in een groepshokje en zot dat ze waren! Hier zie je een stilstaand beeld maar eigenlijk is het een vrolijke video van dat duo! Zij zijn trouwens altijd erg groot geweest voor een tweeling. Je zag eigenlijk nooit dat ze kleiner waren, zoals gewoonlijk bij een tweeling. Op de tweede foto zie je ze naast Thelma en Louise, die twee maanden ouder zijn. Ook al groter dan hen toen.

Als koeien toonde ik hen nog niet, maar amai, wat zijn Roxanne en Léonore prachtige koeien! Op de eerste foto zie je hen gezwind in de stal op weg naar de wachtruimte, op 13 september 2022. Het stof op de muur recht voor hen komt trouwens door de koeborstel. Op de tweede foto zie je hen samen op de carrousel, op 27 oktober 2022.

Je ziet dat ze eigenlijk wel goed op elkaar lijken. Léonore geeft wel wat meer melk dan Roxanne, zij geeft 37 liter gemiddeld nu, tegenover 30 liter. Ook bij Thelma en Louise zien we trouwens een verschil, al kan dat volgend jaar anders zijn: Thelma 35 liter, Louise 28 liter.

Steef, de tweelingzus van Fannie

Om af te sluiten heb ik nog een foto van koe Steef. Zij is intussen 8 jaar oud (geboren op 6 december 2014) en is één deel van een tweeling. Haar zus Fannie verscheen in de berichten: Koe kan verlamd raken tijdens kalving en Fannie, een jaar later. Op 28 december 2020 deelde ik een prachtfoto van die twee op Facebook.

Fannie is niet meer drachtig geraakt en verkochten we aan het slachthuis op 17 maart 2021. Zij heeft op 4 lactaties zo’n 40 536 liter melk gegeven. Zus Steef zijn we momenteel ook aan het afmelken: zij sukkelde de laatste tijd regelmatig met uierontsteking en hebben we dus niet meer geïnsemineerd. Wanneer ze geen melk meer geeft, vertrekt ze naar het slachthuis. Ook dat hoort erbij. Koe Steef heeft 6 keer gekalfd en kreeg 2 vaarsjes: Sofia en Soraja, die nog op de boerderij zijn. In totaal staat zij momenteel op 57 810 liter melk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s