Flashback friday

Schorisse in de koers

IMG_8581Afgelopen woensdag passeerde Dwars door Vlaanderen op de Berg Ten Houte in Schorisse. Het was jaren geleden dat er nog eens een wielerwedstrijd over deze helling klom. Vooral door de slechte staat van de asfaltweg. Maar vorig jaar werd de Tenhoutestraat heraangelegd in kasseien en het mag gezien worden. Benieuwd of er volgend jaar andere koersen hun weg naar deze berg vinden… In de jaren 80 zat hij 9 keer in het parcours van de Ronde van Vlaanderen, het is dus mogelijk. Samen met m’n nicht Eline en tante Kathleen ging ik woensdag voor het eerst in m’n leven op die Berg Ten Houte kijken naar de koers. Het was de moeite – waarom lees je verder! Meestal gaan we naar de koers kijken op de Eikenberg in Maarke-Kerkem, een andere deelgemeente van Maarkedal. Maar ook in Schorisse konden we al eerder koers kijken. Waar en wanneer, dat deel ik graag!

Ik toon alle plaatsen met nummers op onderstaande kaart van Maarkedal. Ik zal nu nummer per nummer prijs geven en een bijhorend verhaal, met foto’s, vertellen.

Schorisse in de koers


Nummer 1: de dorpskern van Schorisse

Vorig jaar vertelde ik dat m’n zus Stefanie en ik al enkele jaren naar de start van de Omloop Het Nieuwsblad gaan. Op het einde van het bericht toonde ik ook een foto van Schorisse dorp. Een foto van de tv want die koers was in het hart van ons dorp gepasseerd en Schorisse werd prachtig in beeld gebracht!

IMG_9459_398


Nummer 2: de Eikenberg

De Eikenberg ligt in Maarke-Kerkem, een andere deelgemeente van Maarkedal. Omdat het onze vaste stek is tijdens de doortochten van de wielerwedstrijden, mag hij niet in dit lijstje ontbreken. Dat we al lang op deze berg gaan kijken, is te zien in wij houden van de koers. Frederik Backaert kwam er zelfs eens met ons mee kijken tijdens de Omloop van 2016 – ik ken Fred van op school. Door zijn slechte staat en de werken op de N457 is de Eikenberg dit jaar in geen enkele wedstrijd beklommen.


Nummer 3: het Foreest

Het Foreest ligt in Horebeke, maar is omringd door Schorisse. Momenteel rijden er geen koersen meer over deze helling. Van 2003 tot 2006 was hij wel opgenomen in de Ronde van Vlaanderen. Onderstaande foto dateert van 3 april 2005. Op de foto zit de Nederlandse kampioen van toen, Erik Dekker, op de kop van het peloton. De renner van Quick Step achteraan links is Tom Boonen. Hij won toen voor het eerst de Ronde van Vlaanderen! Achter Boonen, dus de meest rechtse renner van T-Mobile is de bekende Duitse renner Erik Zabel.

2005-04-03


Nummer 4: Berg ten Stene

Berg ten Stene ligt in Horebeke, net buiten Schorisse. In de E3 Harelbeke werd hij dit jaar beklommen, nadat de koers door Schorisse dorp passeerde. Wij stonden dan wel op de Boigneberg in Maarke-Kerkem te supporteren. Maar op 6 april 2008 gingen we naar de Ronde van Vlaanderen kijken op deze Berg ten Stene. Dat was uniek voor een Ronde, want het was (en blijft) maar de derde keer dat Vlaanderens Mooiste over deze helling ging. Op de foto zien we Belgisch kampioen van 2007 Stijn Devolder. Hij won in 2008 voor het eerst de Ronde, na een solo van 30 km.

2008-04-06


Nummer 5: de Kaperij

De Kaperij ligt écht in Schorisse. Deze helling is niet super gekend, want ze behoorde maar enkele keren tot het parcours van de Ronde van Vlaanderen. In 2014, 2015 en 2016 gingen we daar kijken. Tijdens de Ronde van 2016 maakte ik een filmpje, waarin op de Kaperij wielrenner Lars Boom bijna werd omver gereden.

IMG_2907


Nummer 6: de Berg Ten Houte

De Berg Ten Houte ligt nét in Schorisse. Ik ging er afgelopen woensdag voor het eerst naar de koers kijken – want in de jaren 80 was ik er nog niet bij. Dwars door Vlaanderen daar beleven was de moeite! Waarom? Vooral omdat ze al mooi open zaten, want net ervoor hadden ze de Taaienberg in Etikhove, nog een andere deelgemeente van Maarkedal, beklommen. Maar ook vooral omdat ik de uiteindelijke winnaar Mathieu Van der Poel en de tweede Anthony Turgis op foto kon vastleggen! Dat we gek zijn op Mathieu, konden jullie eerder zien in Superprestige Gavere 2016. Benieuwd wat hij zondag in de Ronde van Vlaanderen kan!

IMG_8583

4 gedachtes over “Schorisse in de koers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s