Flashback friday

De Ronde van Vlaanderen door de jaren heen

Zondag is het terug zover: de hoogdag van het Vlaamse wielerseizoen. Niet alleen een hoogdag voor de wielrenners maar ook voor vele Vlamingen en voor nog veel meer buitenlanders. Vlaanderens Mooiste laat niemand onberoerd! Het is meer en meer een heuse feestdag geworden. Een feestdag waarbij de wielrenners onze goden zijn. Dat kan ik jullie tonen aan de hand van honderden foto’s door de jaren heen. Maar dat zou wat veel zijn dus heb ik een selectie gemaakt van 28 foto’s. Foto’s van onze goden, de renners, maar ook van de sfeer, van familie en vrienden. De oudste foto die ik op onze harde schijf terugvond, dateert van 3 april 2005, exact 10 jaar geleden. Geniet mee, jaar per jaar, van de Ronde van Vlaanderen. UPDATE Van onze beleving van de Ronde van Vlaanderen in 2016 maakte ik een filmpje.


Zondag 3 april 20052005-04-03

Hier stonden we op Het Foreest nabij Schorisse. Deze helling werd in de geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen maar vier keer beklommen: van 2003 tot 2006. Op de foto zit de Nederlandse kampioen van toen, Erik Dekker, op de kop van het peloton. Hij werd in 2001 tweede in de RVV. De renner van Quick Step achteraan links is Tom Boonen. Hij won hier voor het eerst de Ronde van Vlaanderen. Achter Boonen, dus de meest rechtse renner van T-Mobile is de bekende Duitse renner Erik Zabel.


Zondag 2 april 20062006-04-02

In 2006 keken we op de Eikenberg naar de passage van de renners. Vooraan rechts zien we Peter Van Petegem, tweevoudig winnaar van de RVV (1999 en 2003), die hier zijn voorlaatste seizoen koerste. Achter hem zie je de regenboogtrui, dat jaar gedragen door Tom Boonen. Iedereen herinnert zich zijn overwinning op het WK wel: “Tommeke, Tommeke, Tommeke, wat doe je nu? Tom Boonen gaat wereldkampioen worden. Tom Boonen gaat wereldkampioen worden. Tom Boonen op één. Tom Boonen op één. Tom Boonen IS wereldkampioen!” In zijn regenboogtrui won hij voor het tweede jaar op rij Vlaanderens Mooiste.


Zondag 8 april 20072007-04-08

Deze foto werd op dezelfde plaats genomen als het jaar ervoor, op de Eikenberg. De renners in beeld zijn twee bekende Belgen: Johan Vansummeren (Predictor Lotto) en Kevin Hulsmans (Quick Step). Alessandro Ballan won uiteindelijk de wedstrijd, voor Leif Hoste, die voor de derde keer tweede werd.


Zondag 6 april 20082008-04-06

In 2008 passeerden de wielrenners op de Berg ten Stene nabij Schorisse. Het was 50 jaar geleden dat deze heuvel nog eens werd beklommen, namelijk in 1957 en 1958. In het huidige parcours wordt de Berg ten Stene opgenomen als afdaling, in de aanloop naar de Kaperij. Op de foto zien we Belgisch kampioen van 2007 Stijn Devolder. Hij won voor het eerst Vlaanderens Mooiste, na een solo van 30 km.


Zondag 5 april 20092009-04-05

Dit is het enige jaar dat ik de Ronde gemist heb, voor zover ik me kan herinneren. Ik zat in m’n laatste middelbaar en we hadden onze eindejaarsreis. Ik zat me te amuseren met m’n beste vriendinnen, bij temperaturen van 20 à 25 graden, in Park Güell, Barcelona, Spanje. Niet getreurd dus om eens geen Ronde te zien! Via sms werd ik er van op de hoogte gebracht dat Stijn Devolder voor het tweede jaar op rij de Ronde van Vlaanderen gewonnen had.


Zondag 4 april 20102010-04-04

Na een jaar op de Berg ten Stene en een jaar zonder RVV stond ik in 2010 opnieuw op de Eikenberg. Het is altijd een feestelijke dag maar op fotovlak was ik nu wel niet tevreden. Dit moet m’n beste foto zijn en ik kan niet eens vertellen wie er op staat. Het was Fabian Cancellara die zijn grote droom voor het eerst waarmaakte: hij won de RVV. Solo dan nog, nadat hij op de Muur Tom Boonen – met wie hij op 40 km van de finish van de anderen wegreed – achter zich liet. Ik denk dat hij de enige niet-Belg is die we de overwinning zeker gunnen.


Zondag 3 april 2011

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA2011-04-03 3

Terug op hetzelfde plaatsje op de Eikenberg, onze favoriete berg toch wel. Omdat m’n foto’s vorig jaar niet zo gelukt waren, besloot ik nu enkel voor en na de koers foto’s te nemen. Foto’s van vrienden, familie, van de sfeer… én van ons spandoek. Ja, we hadden dit jaar een spandoek gemaakt, met het opschrift IT’S A BEAUTIFUL DAY, het favoriete lied van Fabian Cancellara en uiteraard sowieso dé passende quote voor deze hoogdag. De grote foto mocht ik niet laten ontbreken: een fotografe van Het Nieuwsblad kon Stefanie en mij, hevig supporterend, in beeld brengen met niemand minder dan Flecha! De editie van 2011 werd gewonnen door Nick Nuyens, voor Sylvain Chavanel en Fabian Cancellara.


Zondag 1 april 2012

2012-04-01 12012-04-01 22012-04-01 32012-04-01 42012-04-01 5

In 2012 eerst, heel vroeg in de ochtend, samen met koerskenners naar Brugge vertrokken om de start eens mee te maken. Wat een unieke belevenis! De renners eens zien voor de start van deze topwedstrijd en al het volk dat er komt naar kijken… De moeite! Vervolgens uiteraard op de Eikenberg op onze vaste stek, met vrienden en familie. Op de grote foto zien we in het rood (Katjoesja) Luca Paolini met links naast hem Johan Vansummeren (Team Garmin). Tom Boonen won zijn derde Ronde van Vlaanderen – met voor het eerst aankomst in Oudenaarde – voor Filippo Pozzato en Alessandro Ballan.


Zondag 31 maart 2013

2013-03-31 12013-03-31 22013-03-31 32013-03-31 42013-03-31 5

Twee jaar geleden eerst eens op de Eikenberg kijken, zoals nu al een gewoonte was geworden. Hier kon ik een foto nemen van Noorse kampioen tijdrijden Edvald Boasson Hagen (Sky) en achter hem Jürgen Roelandts (Lotto Belisol). Stefanie, mama en ik kregen er niet genoeg van dus nog naar de Steenbeekdries gaan kijken ook. Hier kon ik onder andere een foto nemen van de Brit Geraint Thomas (Sky). Fabian Cancellara won voor de tweede keer de Ronde van Vlaanderen, opnieuw solo. Peter Sagan werd tweede en Jürgen Roelandts derde.


Zondag 6 april 2014

2014-04-06 12014-04-06 22014-04-06 32014-04-06 42014-04-06 52014-04-06 62014-04-06 72014-04-06 82014-04-06 9

Vorig jaar eerst naar onze Eikenberg waar ik geslaagde foto’s kon maken van Guillaume Van Keirsbulck en Niki Terpstra (eerste kleine foto rechtsboven) en van Fabian Cancellara, Sylvain Chavanel en Sep Vanmarcke (eerste grote foto). Dan thuis wat aperitieven maar al snel naar de Kaperij om ze nog eens te zien. Daarna lekkere barbecue met onze koersgekke familie: niet veel stilzitten dus en snel eten want de koers evolueert! Toen we Cancellara zagen winnen – na een spannende sprint, voor Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Stijn Vandenbergh – waren we toch wel blij en konden we aan het dessert beginnen. Waar we uiteindelijk een paar dagen aan bezig waren. (Beetje te veel taart.) We zijn klaar om dit zondag nog eens allemaal over te doen, want beu, nee, dat raken we het nooit!

7 gedachtes over “De Ronde van Vlaanderen door de jaren heen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s