Op stap

Het beste van Schorisse

Twee jaar geleden schreef ik al eens over Schorisse, mijn thuishaven. Toen hield ik het redelijk algemeen: ik vertelde over hoe deze deelgemeente van Maarkedal ontstaan is, hoe het er nu aan toe gaat 2016-09-11-5en wat er allemaal te beleven valt. Echt specifiek over bijzondere plaatsen heb ik het niet gehad en dat mag eigenlijk wel eens. Schorisse heeft enkele prachtige gebouwen en indrukwekkende uitkijkpunten te bieden. Ik heb een top 10 gemaakt met het beste van Schorisse.

UPDATE In januari 2019 schreef ik over een wandeling langs deze mooiste plaatsen van Schorisse: de Zullezitters wandeling. In juli 2020 postte ik Wandeling van 19 km door Schorisse tot de Bossenaarmolen en in maart 2021 Wandeling de Ronde van Maarkedal (32 km).


1. Sint-Pieterskerk en omgeving

Gelegen te Zottegemstraat – De Sint-Pieterskerk dateert uit de 16e eeuw maar is intussen heel wat herstellingswerken ondergaan. Op 13 januari 1981 werd de kerk en de onmiddellijke omgeving beschermd erfgoed. Vijf jaar eerder werden de huizen op Zottegemstraat nr 8 en 10 al beschermd. Het gaat hier om overblijfselen van het voormalig Sint-Margriethospitaal uit 1416. Na de afschaffing van het klooster in 1798 woonde in de 19e eeuw op nr 10 de bekende Schorissenaar Omer Wattez. Hij was een schrijver, vertaler en onderwijzer maar staat ook bekend als de uitvinder van de toeristische term Vlaamse Ardennen.

UPDATE: In juni 2017 mocht ik de jonge kerkuilen bewonderen boven in de kerk! Elk jaar worden er hier jongen geboren!

UPDATE: Op 25 december 2018 werd de laatste viering gehouden in de Sint-Petruskerk.

UPDATE: Elk jaar in de feesttijd zorgen de Heeren van Schoorisse voor een grote kerstboom aan de kerk!

kerk-en-omgeving

Naast de kerk op het grasplein hebben we het monument De Zullezitter uit 2009, nadat de dorpskern werd vernieuwd. Het is een verwijzing naar hoe de Schorissenaren ook wel genoemd worden, omdat ze vroeger in hun deurgat op de dorpel, de ‘zulle’ zaten om met buren of voorbijgangers een babbeltje te doen. Aan de andere kant van de kerk bevindt zich de Pastorie, gebouwd circa 1869, met voortuintje en ruime achtertuin. Achter de kerk hebben we De Wante, in 1858 een klooster en school, nu nog steeds een school maar ook een parochiezaal.


2. Kasteel Grootveld

Gelegen te Zottegemstraat 36 – Het Kasteel Grootveld is het enige werkelijke kasteeldomein dat is bewaard gebleven in Maarkedal. Het kasteel kan eigenlijk als villa getypeerd worden en werd gebouwd in 1870-1871, samen met een tuinmuur en koetshuis. Het domein werd in 1876 uitgebreid met een verlenging van de muur, alsook werd in de tuin nog een oranjerie, tuinpaviljoen en ijskelder toegevoegd. Het domein met pittoreske gebouwen in eclectische stijl (combineren van verschillende stromingen) werd in 1984-1985 gerestaureerd. De ijskelder werd in 2015 door Natuurpunt aangepast naar een vleermuizenreservaat.

kasteel-grootveld


3. Heidestraat

De Heidestraat is een klein, rustig straatje dat bereikbaar is vanaf de Parkstraat, waar die overgaat in de Stokstraat. Het bijzondere aan deze straat is het uitzicht dat men vanaf hier heeft, op een hoogte van 75 m boven de zeespiegel. We kunnen rechts de dorpskern van Schorisse aanschouwen, in het dal want daarachter zien we Maarke liggen. Links ergens in de verte is aan de horizon de Bossenaarmolen te spotten. Van hieraf kan men de zon prachtig zien ondergaan. Ideaal om een zomeravond af te sluiten. Er is een bankje voorzien en er staat ook een gedicht van Omer Wattez te lezen.

img_5273


4. Uitkijkpunt ’t Bosgat

Het Bosgat is een officieel uitkijkpunt, gelegen bovenaan de Kaperij, waar men al spreekt van Bosgatstraat. Iets verderop ligt het Bos Ter Rijst, het volgende punt van m’n top 10. Vanaf dit uitkijkpunt, op zo’n 103 m boven de zeespiegel, is het prachtige heuvelachtige landschap van Maarkedal te bewonderen. Veel wandelroutes passeren hierlangs en even stoppen is zeker de moeite. Er is plaats om te parkeren en gezellig te zitten. Picknicken met zo’n uitzicht is dus een mogelijkheid. Sinds 2012 staat er ook een verrekijker geïnstalleerd om nog meer te kunnen zien. Begin 2021 werd het Uitkijkpunt volledig vernieuwd naar een houten uitkijkplatform.

img_20210327_162036


5. Bos Ter Rijst

Gelegen aan Bosgatstraat, verlengde van Kaperij – Het Bos Ter Rijst is het enige bos in Maarkedal, al ligt in Schorisse ook nog een deel van het natuurgebied ‘t Burreken. Het gaat hier om een langgerekt bos van zo’n 26 ha dat eigendom is van het Vlaams Gewest. Het ligt trouwens net aan de taalgrens. Het bos valt op door het lange, goed begaanbare wandelpad, door z’n talrijke bronnen en door z’n planten en bomen.

img_6854

Vooral in het voorjaar is een wandeling in het bos absoluut de moeite waard. In april valt er namelijk het blauwpaarse tapijt van de wilde boshyacint te bewonderen. Vooral het Hallerbos in Halle staat hierom bekend maar in de Vlaamse Ardennen is dit natuurfenomeen dus ook te zien. Nogal uniek want enkel in Europa en dan nog specifieker enkel in West-Frankrijk, West-België en de Britse Eilanden te zien.


6. Kapellen van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Gelegen op de Annovenstraat, aan de hoek met de Kapelstraat – Deze kapellen worden door hun ligging ook Kapellen van Annoven of Annovenkapellen genoemd. In 1901 liet Francis Verschelden Cassyas de kapellen bouwen ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, uit dankbaarheid omdat hij genas van tyfus. Het werd toen een lokaal bedevaartsoord en is vandaag de dag nog steeds de moeite waard, door restauraties vanaf 1993 en een goed onderhoud.

img_6906

Er is één grotere neogotische kapel, waarin de Lourdesverschijning van Maria wordt nagebootst. Dan ook zeven kleinere neogotische ommegangskapellen, opgesteld in halve ovaalvorm, waarin voetstukken staan waarop de zeven smarten van Maria in beeld worden gebracht. Op 16 oktober 1997 werden deze kapellen en de onmiddellijke omgeving beschermd erfgoed.


7. Kasteelmolen

Gelegen te Parkstraat 4 – De Kasteelmolen is een watermolen aan de Molenbeek, hoe de Maarkebeek in Schorisse wordt genoemd. Het is een ijzeren bovenslagradmolen met een breedte van 77 cm en een diameter van 4,85 m – deze grote diameter is een streekeigen kenmerk. De geschiedenis van deze molen gaat ver terug: de oudste vermelding dateert van 1456. Toen was hij in het bezit van de Heeren van Schoorisse. Het was gelegen nabij hun indrukwekkende waterkasteel uit de 13e eeuw, waarvan echter geen resten meer zijn. Sinds 1906 is de Kasteelmolen in het bezit van de familie Vanderdonckt, die hem mede door enkele restauraties nog steeds kunnen gebruiken. Op 10 augustus 1976 werd de Kasteelmolen beschermd erfgoed.

img_7689


8. Foreest

Net als de Heidestraat is de Foreest een rustige straat met een indrukwekkend uitzicht. Ik moet wel toegeven dat de Foreest eigenlijk in Horebeke ligt. De vorm van Maarkedal bevat in Schorisse een inkeping, waar de Foreest net te midden ligt. Maar vanop de top van de helling, op een 90 meter boven zeeniveau, valt de dorpskern van Schorisse prachtig te zien, dus vind ik het toch bij Schorisse horen. Nog enkele tientallen meters meer naar boven wandelen en je bent trouwens officieel terug in Schorisse. Deze helling werd reeds opgenomen in de Ronde van Vlaanderen. Er zijn trouwens nog hellingen in Schorisse waar de koers passeert.

IMG_1598


9. Ganzenberg

De Ganzenberg is misschien niet meteen zo gekend in Schorisse maar ik vind het een prachtige omgeving. Het is een kronkelende berg langs akkers, weiden en bomen. Wanneer men boven is, staat er ergens een bankje aan een weide. Van hier kunnen enkele van onze runderen tussen april/mei en oktober/november bewonderd worden. Wij hebben er met familie al meerdere keren gezeten en vinden het genieten, al weten wij ook dat we de dieren niet moeten uitdagen. Er staat, net als op de Heidestraat, een gedicht van Omer Wattez te lezen. Hier nabij kan je het natuurgebied Het Burreken terug vinden.

img_2197


10. Sint-Amandhof

Gelegen te Zottegemstraat 25 – Het Sint-Amandhof is onze hoeve en deze mag ik zeker vermelden bij de top 10. Een boerderij recht over de kerk kom je niet veel meer tegen. Toch vind ik dat het moet kunnen, zeker in zo’n landelijke gemeente als Maarkedal. Wij doen ons best, en hopen dat onze buren dat ook blijven doen. Er zijn meerdere redenen waarom ik onze hoeve in m’n top 10 steek… De oude hoeve was vroeger gekend als Hof De Meulemeester, lang de eigenaars van het hof dat dateert uit 1730. De gevelcementering aan zowel de straatkant als op het erf werd aangebracht in 1930. Afgelopen zomer hebben we deze muren grotendeels terug gewit, zoals we iedere vijf jaar proberen doen. Een foto van onze hoeve in de sneeuw in 2010 vind je hier. Het speciale aan onze hoeve is het feit dat het een vierkantshoeve is. Dit soort gesloten hoeves, alsook de semi-gesloten hoeves, komen opvallend veel voor in Maarkedal. Men wou de stallen, de schuur en het huis allemaal dicht bij elkaar en dus bouwde men ze in de vorm van een vierkant.

img_0507

Onze woning is vooraan voorzien van een rij ankers met krullen, hardstenen omlijstingen van de benedenramen, hardstenen onderdorpels bij de bovenramen en verbredende hardstenen trappen voor beide voordeuren. De schuur wordt nog steeds gebruikt als opslagplaats voor materiaal en de stallen worden deels gebruikt voor onze paarden. De hof is gekasseid, al zijn het geen mooie kasseien, en waar de mestvaalt lang geleden was, is nu een grasperk met bloemen. Het heeft enorm veel charmes, een authentieke vierkantshoeve, maar er begint ook veel werk aan te komen.


Extra

Voor wie iets wil drinken in Schorisse, is er het café ’t Vijfde Wiel op de Hofveldstraat 32. Wie lekker wil gaan eten: in de restaurants De Schorre en ’t Schuitje in de Hofveldstraat komt men zeker aan z’n trekken. Verder in diezelfde straat is er ook een Proxy Delhaize.

Meer informatie over het toerisme in Schorisse en Maarkedal in het geheel, via de toeristische brochure. Er is heel wat te beleven in deze gemeente, zoals een hele hoop wandelroutes.

De luchtfoto’s in dit bericht werden genomen vanuit een luchtballon door Maarten De Croo. Alle andere foto’s zijn eigen foto’s.

UPDATE Op 15 augustus 2020 maakte ik een grote droom waar: ik beleefde zelf een ochtendballonvaart in eigen streek!

43 gedachtes over “Het beste van Schorisse

  1. in Hundelgem en Erwetegem is er ook veel te beleven en te zien :).. Prachtige blog, ken Schorisse al een beetje maar zal in de lente nog eens komen wandelen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s