Op stap

Mijn thuishaven Schorisse, Maarkedal

Ik woon al m’n hele leven in Maarkedal, een gemeente in de Vlaamse Ardennen. Dit is een heuvelachtige streek, met een hoogte variërend tussen 30 en 145 meter, in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Maarkedal grenst aan Ronse, Kluisbergen, Oudenaarde, Brakel en Horebeke en ligt aan de taalgrens met Flobecq en Ellezelles. Binnen deze gemeente zijn we in 2000 wel verhuisd van één deelgemeente naar een andere: van Maarke-Kerkem naar Schorisse, zo’n 5 km verderop. Hier woon ik nu 15 jaar en ben ik helemaal thuis. De ideale plaats om als eerste in de categorie Op stap aan jullie voor te stellen.

Vlaamse Ardennen
Vlaamse Ardennen

België-Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen


Een kort stukje geschiedenis

Schoorisse, afkomstig van het Latijnse Scornacum (schorre), was reeds bekend in de 12de eeuw, toen dus met 2 o’s, meer bepaald vanwege de Heeren van Schoorisse. Arnaut V, één van de Heeren, was zelfs raadsheer van Lodewijk van Male die in 1378 de onafhankelijkheid van Schoorisse verwierf. In 1977 was er de fusie van de gemeenten Etikhove, Maarke-Kerkem, Nukerke en Schorisse en de dorpen Kerkem en Louise-Marie tot de gemeente Maarkedal. De naam van de gemeente komt van de Maarkebeek die doorheen de gemeente stroomt, dit is één van de voornaamste beken die het specifieke Vlaamse Ardennenlandschap mede bepaalt.

Omer Wattez is één van de bekendste personen uit de geschiedenis van Schorisse. Hij werd hier geboren in 1857 en was een Belgische en Vlaamse schrijver en vertaler, alsook onderwijzer. Omer is vooral bekend geworden als de grondlegger van het toerisme in Zuid-Oost-Vlaanderen. Alsook, opvallend, wordt hij door velen gezien als de bedenker van de term Vlaamse Ardennen. Hij streefde, in die tijd al, naar een evenwicht tussen mens en natuur.


Maarkedal in cijfers

DSC_0059
Landbouwvelden in Schorisse

Het volledige grondgebied van Maarkedal heeft een grootte van ongeveer 4563 ha of 45,63 km² en de landbouwoppervlakte is 3320 ha. Het grootste aandeel zijn grassen (bijna 1000 ha), hierna volgen de graangewassen en de maïs met ongeveer evenveel hectaren (zo’n 600 ha). De teelt van aardappelen en suikerbieten wordt ook nog gedaan in deze streek. De deelgemeente Schorisse is 1230 ha groot, waarvan 26 ha bebost, namelijk het Bos Ter Rijst. Maarkedal telt bijna 6500 inwoners en de bevolkingsdichtheid is dus ongeveer 145 inwoners per km².


Gemeentepolitiek

De burgemeester van Maarkedal is sinds januari 2013 Anny Vande Catsyne (Open VLD of Maarkedal Leeft). Zij leidt een coalitie bestaande uit Open VLD en N-VA. Samen vormen ze de meerderheid met 10 op 17 zetels. Er is afgesproken dat Joris Nachtergaele (N-VA) vanaf 2016 het burgemeesterschap zal overnemen. Frederik Van Nieuwenhuyze is de schepen van landbouw. M’n vader, Herman Van Boven, is zelf ook gemeenteraadslid, hij zetelt bij de oppositie (CD&V).


Maarkedal moet je beleven

DSC_0033
Verborgen schoonheid op “aardewegjes”

Dat is de slogan van de gemeente Maarkedal en die klopt helemaal. Maarkedal staat gekend om zijn mooie en heuvelachtige landschap en je kan niet anders dan dat te beleven door er rond te wandelen of te fietsen. Of paardrijden of met de vespa, moto, oldtimer of gewoon met de auto gaat allemaal ook. Wandelen kan je tot in de kleine “wegelingskes” of “aardewegjes” en deze tonen zo veel meer natuurlijke schoonheid rondom, die dus eigenlijk weggestoken zit voor de gewone weggebruiker. Schorisse heeft meerdere hoge punten van waar je een prachtig zicht hebt: de Heidestraat op 75 meter hoogte, het Foreest op 91 meter en de Bosgatstraat op 103 meter.

Feeërieke taferelen bij zonsopgang: Sint-Amandhof Van Boven onder de Sint-Pieterskerk
Feeërieke taferelen bij zonsopgang: Sint-Amandhof Van Boven onder de Sint-Pieterskerk

In Maarkedal zijn heel wat huizen, molens en uiteraard de kerken geregistreerd als onroerend erfgoed. In het dorp van Schorisse zijn een paar indrukwekkende gebouwen terug te vinden: “Kasteel of Villa Lambrecht” uit 1912, “Kasteel Grootveld” uit 1870, “De Pastorie” uit 1869 en “Hof De Meulemeester” uit 1730 waar in 1930 aan de gevels cementering werd aangebracht. Het is deze historische vierkantshoeve die ik thuis mag noemen. Onze bedrijfsgebouwen liggen achter de oude vierkantshoeve en zijn grotendeels recent gebouwd: de stal voor droogstaande dieren en het grootste deel van het jongvee werd in 2008 gebouwd, de melkveestal en het carrouselgebouw staan er nog maar sinds eind 2013 (de oude stallingen werden afgebroken en op dezelfde plaats kwamen de nieuwe). Ons hof wordt Sint-Amandhof Van Boven genoemd. Wij wonen letterlijk onder de kerktoren: de Sint-Pieterskerk, daterend uit de 16e eeuw maar waar intussen in de loop der eeuwen wel veranderingen aan werden toegebracht.

Ronde van Vlaanderen op de Kaperij
Ronde van Vlaanderen op de Kaperij

In de lente valt er sowieso elk jaar heel wat te beleven in Maarkedal want dan passeren er heel wat wielerwedstrijden. Het begint met de Omloop Het Nieuwsblad, dan volgen onder andere Dwars door Vlaanderen en de E3 Prijs Vlaanderen, om dan het Vlaamse wielervoorjaar af te sluiten met de ultieme klassieker de Ronde van Vlaanderen. Op verschillende Maarkedalse heuvels kan je de wielrenners aanmoedigen: zoals de Taaienberg, Boigneberg, onze favoriete heuvel de Eikenberg en in Schorisse de Kaperij. Het is telkens ook samenkomen met vrienden, familie, buren, wielerliefhebbers… De sfeer is onbeschrijflijk. Je moet het beleven! UPDATE Op 3 april 2016 maakte ik een filmpje van onze beleving van de Ronde.

In Schorisse bestaat er bijna 10 jaar een feestcomité, namelijk Wij Heeren van Schoorisse. Ze hebben al verschillende events georganiseerd, met verschillende thema’s: iets cultureel, iets voor een goed doel, iets feestelijk… Bedoeling is uiteindelijk steeds om Schorisse, om Maarkedal en omstreken, om iedereen samen te brengen. In september vindt hun volgende evenement plaats, genaamd La Doesse Schuuse, en het belooft opnieuw een knaller te worden! Meer info op www.ladoesseschuuse.be of op Facebook.


Ik vind Maarkedal – en zeker de deelgemeente Schorisse 😉 – duidelijk zeker een bezoekje waard! Meer info over Maarkedal op www.maarkedal.be en www.maarkedalmoetjebeleven.be of alsook op Facebook terug te vinden.

4 gedachtes over “Mijn thuishaven Schorisse, Maarkedal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s