Het boerenleven, Wist je?

Vruchtbaarheidsbegeleiding en drachtcontrole

Elke eerste maandag van de maand komt veearts Bart langs voor vruchtbaarheidsbegeleiding en drachtcontrole – we doen dit sinds april 2020. De woorden zeggen het eigenlijk zelf wat dat wil zeggen, maar wat doet de veearts dan juist? Ik vertel en toon het graag met enkele geslaagde foto’s! Op voorhand maak ik een lijst op met de koeien die we gaan onderzoeken: wie is nog niet tochtig geweest binnen 60 dagen na de kalving en wie kan drachtig zijn na natuurlijke dekking of kunstmatige inseminatie?

De te onderzoeken koeien hebben we op voorhand vast gezet in het voederhek en gemarkeerd met (rode) stift. Veearts Bart gaat de koeien nu rectaal scannen. Bij koeien die nog niet tochtig geweest zijn, kijkt hij of er een probleem is of niet. Het kan zijn dat er een cyste op de eierstok zit, waardoor de koe niet tochtig kan worden. Hier moeten we dan een behandeling inzetten door geslachtshormonen in te spuiten. Het kan ook zijn dat de koe al actief is, tochtig is geweest, maar dit niet heeft getoond. Hier kan men de koe dan bijvoorbeeld tochtig spuiten – als ze op de juiste moment in de cyclus zit – zodat ze een paar dagen nadien (duidelijk) tochtig wordt en geïnsemineerd kan worden.

Koeien die ongeveer 30 dagen geleden en meer geïnsemineerd zijn, laat ik controleren op dracht. Ik kan zelf al zien via de activiteitsmeting op de computer of een koe na 3 weken (vruchtbaarheidscyclus) terug tochtig wordt. Maar door met de scanner de dracht te controleren, weet ik zeker dat een koe drachtig is (“vol” zoals we zeggen) of niet (“leeg”). Hieronder een prachtige echografie van een embryo van 60 dagen.

Het gebeurt niet veel dat hij zo mooi kan getoond worden met de scanner. Je ziet mooi het achterwerk en de achterpootjes van het kleine kalfje. Hier is het nog maar een paar centimeters groot, maar uiteindelijk wordt het geboren met een gewicht van zo’n 40 tot 50 kg.

Hierboven zie je de vorm van het kalfje ook al vrij goed: het kopje rechts, links daarvan het lijfje en de pootjes bovenaan. Het is altijd super als we zoiets zien verschijnen! Indien de drachtcontrole negatief is, moet de koe terug tochtig (gespoten) worden, waarna ze kan geïnsemineerd of gedekt worden. Negen maanden na een geslaagde inseminatie of dek wordt het kalfje dan geboren!

9 gedachtes over “Vruchtbaarheidsbegeleiding en drachtcontrole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s