Het boerenleven

Eerste kalf van gesekst sperma geboren

Sinds zo’n 6 jaar zijn we op onze boerderij begonnen met kunstmatig insemineren. Daarvoor werkten we altijd met een stier. Lange tijd liep hij gewoon bij de koeien, later brachten wij de koeien naar hem in een aparte box. M’n bericht Natuurlijke dekking is al jaren één van de meest gelezen berichten op m’n blog. Vorig jaar gaf ik in Vijf jaar kunstmatig insemineren een update over hoe het insemineren gaat, wat de cijfers zeggen en welke mijlpalen we al bereikt hebben. Nu kan ik vertellen dat we opnieuw een stap vooruit gezet hebben: het eerste vaarskalfje van gesekst sperma is geboren!

Wat is gesekst sperma? Sperma waar er voor 90 % zekerheid een vaarskalfje van voort komt. Het was vooral de dure prijs van gesekst sperma waardoor we er niet eerder met waren begonnen. Het kost namelijk dubbel zo veel als een conventioneel rietje sperma. 50 à 60 euro in plaats van 25 à 30 euro per rietje of per inseminatie, en je moet ermee rekening houden dat het percentage dat drachtig is na de eerste inseminatie maar rond de 50 à 60 % ligt. Maar er waren bepaalde koeienfamilies waar ik toch echt wel een vaarsje van wou! Dus begon ik er mee!

Koe Venezuela was de eerste koe waarbij ik probeerde, in april 2023. Venezuela is de koe die als kalf model was op de kerstfoto’s met de slee, die je kan zien in Christmas is coming! Tijdens haar vierde lactatie haalde ze begin 2023 tot 60 liter melk per dag! Haar vaarsje dat in januari 2023 geboren was, Colombia, stierf jammer genoeg na 6 weken aan een acute longontsteking. Ik wou dus echt een nieuw vaarsje van haar! Maar de inseminatie was jammer genoeg niet geslaagd en kort nadien kreeg ze een ernstige ontsteking in haar hak. Ze zakte weg in de melk en ook haar conditie ging fel achteruit. Het duurde heel lang voor die hak genas. Ze kwam ook niet meer tochtig in die periode en daardoor kon ik ze niet meer insemineren. Uiteindelijk was het ook niet meer verantwoord om haar nog drachtig te maken.

Koe Arizona was de eerste koe waarbij m’n inseminatie met gesekst sperma wel meteen lukte. Haar eerste vaarsje was Tennessee en omdat dat dochtertje zo prachtig was en omdat Arizona het zelf ook zo goed deed, wou ik terug een vaarsje van haar. Hieronder zie je een foto van haar met de uitleg die ik afgelopen december deelde op Facebook.

Koe Arizona was trouwens als kalfje ook model voor kerstfoto’s, te bewonderen in White Christmas. Ze is de dochter van koe Alaska, waarover ik vertelde in Vijf jaar kunstmatig insemineren. Alaska was het eerste kalfje dat geboren werd dat ik zelf met KI “maakte”. Het is dus een mooi verhaal dat nu verder gaat met die familie koeien. Alaska zelf kreeg in december trouwens terug een dochter, na een overleden kalfje en een stiertje dat een kruising was met Belgisch witblauw! Haar dochtertje dat op 5 december 2023 geboren werd, kreeg de naam Alabama.

Van Alaska en Arizona samen verscheen eerder ook al een foto op Facebook, in april 2023. Jullie konden daar dus volop al het verhaal van die familie volgen. Maar hier op m’n blog zet ik alles nog eens mooi in één bericht. Met nog wat meer tekst en uitleg.

Op 22 februari 2024 was het dan zover, koe Arizona kalfde! Het werd inderdaad een vaarsje! Want je wist maar nooit dat die eerste net bij die 10 % ging zitten. Het werd een heel mooi meisje, dat ik de naam Pennsylvania gaf. Niet veel later, op 3 maart, werd het tweede kalfje van gesekst sperma trouwens ook geboren. Koe Carrie kalfde van dochtertje Chrissy. Carrie had al twee stiertjes gekregen en dat moest nu anders! In haar tweede lactatie was ze namelijk goed voor een prachtige 11 000 liter melk! Binnenkort zien jullie Pennsylvania en Chrissy wel eens samen online verschijnen!

2 gedachtes over “Eerste kalf van gesekst sperma geboren

Plaats een reactie