Foto, Het boerenleven

In mei moest het allemaal gebeuren

Het was een hele tijd aftellen naar de lente maar uiteindelijk sloeg het weer helemaal om en bleef het in mei elke dag droog. Het werd dan ook een hele drukke maand op de boerderij! Mest uitrijden, rotoreggen, het jongvee naar de weides brengen… Het moest allemaal gebeuren! Maar beginnen deden we met de eerste snede gras oogsten. Verder in dit bericht toon ik foto’s en geef ik meer uitleg.

Dinsdag 2 mei 2023

Op 30 april werd van start gegaan met maaien. Als er 51,5 ha moet gemaaid worden, dan vraagt dat wat tijd. Dus werd er op zondag, maandag en dinsdag gemaaid. Boer Herman staat steeds in voor het maaien. Dit jaar mocht hij dat doen met twee nieuwe maaiers. Zowel de frontmaaier als die achteraan de tractor werd vernieuwd. De vorige maaiers waren 16 jaar oud en versleten. Vorig jaar kochten we al een nieuwe schudder. Schudden is meestal het werk van boerin Veerle. Hieronder zie je ze beiden aan het werk. Een duidelijkere foto heb ik dit jaar niet. Ik had m’n werk met het gras uit de hoeken harken met de riek. 😉

Woensdag 3 mei 2023

Op woensdag werd gestart met het harken en het oprapen van het gras. Ze gaan samen van start maar de hark loopt al snel voor op de opraapwagen, want deze moet altijd om en weer naar de boerderij om het gras te lossen. Mama Veerle rijdt telkens met de dubbele hark, die sinds 2014 onmisbaar is op ons bedrijf. Schoonbroer Jeffrey is de chauffeur van onze nieuwe tractor (John Deere 6R 215) met onze opraapwagen uit 2019. Toen verscheen reeds een video: Gras inkuilen met opraapwagen (20 april 2019). In 2021 maakte ik een video van het harken en het oprapen, dat terug te vinden is in Eerste 20 ha gras van 2021. Dit jaar filmde ik deze twee ook: Harken en oprapen van gras (3 mei 2023).

Donderdag 4 mei 2023

Op donderdag werd verder geharkt en opgeraapt. De kuil wordt telkens mooi toegereden, door vader of door mij. De kuil raakte al mooi opgevuld, wat je goed ziet omdat hij bijna boven de muren komt! ’s Avonds kwamen onze nonkel Raf en co om de kuil af te dekken. Wat een top team! Zo kon dit grote karwei mooi afgesloten worden en konden we de dag nadien aan ander werk beginnen. Vorig jaar gebeurde die eerste snede gras ook op 5 dagen: toen 48,5 ha van 2 tot 6 mei 2022.

Vrijdag 5 mei 2023

Moeder en ik konden verder beestjes naar de weides brengen. Het eerste jongvee ging buiten op 29 april: we voerden toen 16 stuks naar 2 weides. Maar daarna zaten we dus, zoals je hierboven zag, 5 dagen in het gras. Nu brachten we 3 keer 5 vaarzen naar de weides in Maarke, weides aan de vroegere boerderij waar het begon. Een groot deel van de weides wordt daar eerst twee of drie keer gemaaid, waarna die beestjes er dan overal op mogen, om alles helemaal af te eten tot de dieren in oktober of november uiteindelijk terug binnen mogen. Maar zo ver zijn we nog niet! Hieronder twee foto’s van op 5 mei. Je ziet trouwens dat de bomen hun lentekleuren nog moesten krijgen.

Zondag 7 mei 2023

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn op de boerderij. We hadden het al twee keer voor gehad, maar nu was het toch al even geleden: een vaars die haar spenen eraf likt of bijt. Voor we het door hadden wat er aan de hand was, was het al te laat: de speen was zodanig gekwetst dat ze niet meer te redden was. We deden de koe nog een uiernet om, maar ze maakte die ook kapot. Ze raakte haar speen dan nog helemaal kwijt. Uiteindelijk besloten we de vaars naar het slachthuis te doen, want de kans op nog erger en infecties was te groot. Harde keuzes die soms moeten gemaakt worden op de boerderij.

Maandag 15 mei 2023

Twee feestvarkens op één foto, zo vertelde ik over deze foto op Facebook. Voor mama was het de dag voordien feest geweest, voor moederdag. Nu werd onze hond Bavo gevierd want hij werd 15 jaar! Dat hij deze leeftijd zou halen, hadden we nooit gedacht. Maar we zijn uiteindelijk heel blij! We verzorgen hem ook goed: hij zit bijna altijd binnen, enkel voor de avondmelkbeurt gaat hij steeds mee de stal in. Hij is een echt mama’s kindje want hij is altijd rond boerin Veerle te vinden. Over Bavo verscheen eerder Milo en Bavo zijn tien jaar! Milo overleed drie jaar terug, waarover ik schreef in Vaarwel, Milo en Wulf.

Dinsdag 16 mei 2023

Vandaag voerden we de jongste en de laatste vaarzen naar de weide. Mama Veerle probeerde eens een selfie te nemen met vaars Christina. Het was een grappig zicht! Toen we thuis kwamen, was er een kalfje bijgekomen op de boerderij! Koe Pilar kalfde van een schattige vaarsje, dat de naam Loreen kreeg. Inderdaad, naar de Zweedse zangeres die net voor de tweede keer het Eurovisiesongfestival had gewonnen. Zo blijft er altijd inspiratie voor namen, en heb ik er even geen, dan vraag ik het aan m’n volgers op Facebook.

Vrijdag 19 mei 2023

Alles moest inderdaad gebeuren in mei, maar melken moet elke dag blijven gebeuren. Gelukkig gaat alles vlot momenteel en zijn er weinig problemen met de koeien. Ze geven goed melk ook, en dat zien we graag natuurlijk! Als er twee toppers naast elkaar staan op de carrousel, is dat ook heel fijn! Hieronder een foto van koe Jota en dochter Lambda – van de Griekse familie dus want dit zijn letters van het Griekse alfabet. 😉 Ze blinken nogal he! Bovenaan rechts op de foto zie je trouwens de platenkoeler of voorkoeler. Koud water en warme melk passeren elkaar hierin waardoor de melk wordt afgekoeld voor het de melktank in gaat, waardoor deze minder moet koelen en minder verbruikt. Ik schreef over de platenkoeler in Inspanningen voor het klimaat.

De droogstaande koeien mochten intussen ook de weide op. Deze lopen sinds 2019 telkens op de weide aan onze boerderij. Daar worden ze ook bijgevoederd. Ik neem geregeld foto’s op de weide of aan de voederhekkens. Telkens prachtige plaatjes, in Our farm under a beautiful sky, Beestjes uit hun kot en Boven op de berg zie je er enkele.

Zaterdag 20 mei 2023

Het grootste werk was nog de mest uitrijden. Alle mestkelders zaten vol en ook de mesthoop lag meters hoog. Vader/boer Herman en schoonbroer Jeffrey vormden een uitstekend team om alles uit te rijden. De meeste drijfmest werd verspreid over de hele maand uitgevoerd door Jeffrey. Boer Herman voerde de mesthoop met stalmest leeg.

Dinsdag 23 mei 2023

Naast melken moet voederen ook elke dag blijven gebeuren. Daar ben ik elke voormiddag met bezig. Af en toe komt moeder/boerin Veerle me helpen om het restvoer op te ruimen en het voer te verdelen bij het jongvee en ze korrels te geven. Tot een leeftijd van 5 maanden krijgen ze kalvervlokken, tussen 5 maand en 1 jaar krijgen ze jongveekorrel. Alles over de opfok lees je in Van kalf tot koe op twee jaar. Hieronder een leuke foto: drie verschillende diersoorten op één foto!

Vrijdag 26 mei 2023

Omdat het eerst te nat was en omdat we daarna geen tijd hadden om te beginnen met vers gras voederen, werd de 12 ha gras die was blijven staan, nu toch gemaaid. Hieronder zie je boerin Veerle met de schudder om het gras open te schudden zodat het goed kan drogen. Op de eerste foto zie je op de achtergrond links schoonbroer Jeffrey die bezig is met drijfmest uitrijden.

Maandag 29 mei 2023

Na enkele dagen werd het gras geperst tot pakken door loonwerken Gheenens. Dan halen wij het naar huis en worden die pakken gras met plastiek omwikkeld door loonwerken Vantieghem. Alle gewikkelde pakken worden mooi gestapeld. Het waren er uiteindelijk 250!

Dinsdag 30 mei 2023

Alle foto’s die in dit bericht al te zien waren, waren er van mijn smartphone. Hieronder is een foto van m’n moeder te zien. Meerdere uren zat zij met de tractor te rotoreggen of klaar te leggen. Deze grondbewerking gebeurt nadat de mest gevoerd werd en voor er gezaaid wordt. Ook vader heeft veel velden klaar gelegd. Maar voor het eerst in jaren, in altijd eigenlijk, liet hij het zaaien van de maïs doen door de loonwerker. Loonwerken Gheenens heeft een modernere zaaimachine en omdat alles al zo laat was, liet m’n vader alles door hen zaaien. Verspreid over een goeie 10 dagen werd een goeie 30 ha maïs gezaaid.

Woensdag 31 mei 2023

Nu die eerste snede gras allemaal thuis was, zou je denken: de rust in het gras keert terug… Maar niets was minder waar. De tweede snede gras van die eerste gemaaide weilanden (die waren blijven staan want een deel werd uitgeploegd en daar kwam maïs) was intussen groot genoeg om geoogst te worden. Dus begon het opnieuw: vandaag maaien en schudden van 7 ha, over enkele dagen weer pakken persen en naar huis halen. Tussen 5 en 9 juni werden dan nog 26 ha gras zo geoogst, maar toen waren Stefanie, Jeffrey en ik op vakantie. Het was m’n vader die besliste toch alles in pakken te steken want het gras was van goeie kwaliteit en er kon niet meer gewacht worden. De jaren voordien werd de tweede snede bovenop de eerste snede ingekuild, zoals te zien in 27 ha tweede snede gras van vorig jaar.